Borsato kiest nieuwe kleur

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

~~~Zijn doorbraak beleeft Marco Borsato, als hij in 1990 de Soundmixshow wint als Billy Vera. Maar pas vier jaar later gaat het echt snel, wanneer hij besluit over te stappen naar zingen in het Nederlands. Zijn ster is sindsdien up and running: Borsato is al jaren de populairste zanger van Nederland, heeft meer prijzen gewonnen dan hij kwijt kan in huis en staat voor uitverkochte zalen. Omdat hij zoveel succes heeft, kan de Italiaanse Alkmaarder het zich veroorloven om veel tijd te nemen voor nieuwe projecten, waarvan Wit licht het laatste resultaat is.

In april is de titelsong verschenen, waarin duidelijk is geëxperimenteerd met verschillende muziekvormen. Daarom verwacht ik eigenlijk een soortgelijke plaat, maar niets is minder waar. Ik begrijp dat het album aansluit bij de film, maar die is nog niet in de bioscoop verschenen. Die link kan ik dus nog niet leggen. Wit licht rustiger dan ik had verwacht. Het zijn vooral veel ballads die de cd vullen en echt vernieuwend is het dan ook niet. Natuurlijk is het een ijzersterke formule die al jarenlang voor veel succes zorgt, maar juist omdat Borsato erom bekend staat wel eens wat nieuws te willen proberen, had ik eigenlijk op iets anders gerekend dan ik te horen krijg.

Afbeelding verwijderd door redactie

Toch staan er wel weer wat mooie liedjes op Wit licht. De achterliggende gedachte van het openingsnummer Was mij vind ik bijvoorbeeld erg mooi: het gaat over een kindsoldaat. Voor één lach is opvallend, compleet met Afrikaanse instrumenten en achtergrondkoor. Doe wat je altijd deed is gewoon een mooi en typisch Marco-nummer en grappig is dat het pianospel in Liefde wint mij heel erg aan The scientist van Coldplay doet denken. Persoonlijk heb ik Wit licht nooit echt een goed nummer gevonden, het is wat te veel van het goede.

Al met al is Wit licht niet echt vernieuwend, maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Experimenteren is natuurlijk leuk, vooral als je alles al hebt bereikt in muziekland. Maar de essentie van muziek maken blijft wat mij betreft toch mooie liedjes maken. En daar zijn er ook op deze plaat wel weer een paar van te horen. De komende week staat Marco Borsato nog vijf keer in het Gelredome in Arnhem. Wie er naartoe wil heeft pech: de concerten zijn al maanden uitverkocht.



Wit Licht
Marco Borsato
Speelduur: ca. 45 minuten
Uitgegeven door: Universal Music
EAN: 0602517804715