Floyd Douglas, nieuw Nederlands talent

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik ontmoet hem in zijn galerie aan de Keizersgracht in Amsterdam, momenteel nog even in gebruik als werkplaats. Ik stel hem, tussen de potten inkt, halfdroge doeken en vele werken die klaarstaan voor de vlucht naar Moskou , een aantal vragen:

Wie is Floyd Douglas?

"Ik ben een kunstenaar die buiten de vaste patronen van alles wat geïdentificeerd wordt als zijnde kunstenaar wil werken. Ik probeer baanbrekend te zijn en de wereld te laten zien dat het ook anders kan. Voor mezelf ook. En daar sta ik toch iedere keer weer redelijk versteld van.

Eigenlijk probeer ik zoveel mogelijk te werken buiten de normale 'comfort zone'. Dat is ook de reden dat ik veel met Moskou werk en binnenkort naar Dubai, India en New York ga. Dat doe ik ook om inspiratie op te doen voor nieuwe kunstwerken. Dat gaat ontzettend goed. Het is een beetje een samenspel van commercieel bezig zijn en kunst maken."

Je noemt jezelf, las ik ergens, liever geen kunstenaar. Hoe zou je jezelf
noemen en wat is het verschil?

"Ik denk dat ik het woord 'kunstenaar' niet zo letterlijk opneem zoals de meeste mensen die er mee geïdentificeerd worden. Ik denk dat ieder op zijn eigen unieke manier kunstenaar is. Ik laat liever aan andermans oordeel over of mijn werk een kunstwerk is, of een andere uiting van creativiteit. Ik probeer in dat opzicht te maken wat ik mooi vind, of wat mij aanspreekt. Dat kan een maatschappelijk onderwerp zijn, maar ook iets wat mij persoonlijk raakt. Als ik kijk naar alle feitelijkheden, de kenmerken waar het mee samenkomt, kom ik toch behoorlijk in de buurt van kunstenaar. Maar ik betitel mezelf liever niet als zodanig."

Je komt uit een artistiek gezin, wat kan je daar over vertellen?

"Mijn moeder is kunstenares en mijn zusje ook. Ik heb altijd wel de artistieke van de wereld bekeken. Ook mijn oma (van mijn moeders kant), is haar hele leven al kunstenares. Het is toch iets wat mij altijd heeft aangetrokken. Daardoor ben ik tot het besluit gekomen om na mijn business opleiding bij een galerie stage te gaan lopen. Na een aantal jaren is dit uitgemond in het creëren van kunstwerken."

Wat is je 'innerlijke drive'?

"Mijn innerlijke drive is om iets neer te zetten wat baanbrekend is, iets te creëren wat voor onmogelijk wordt gezien. Daarom ben ik, in een vrij vroeg stadium van mijn artistieke carrière, naar de Miljonairsfair van Moskou gegaan. Het was een enorme uitdaging om op die manier een boodschap te geven aan de wereld en aan mezelf. Namelijk dat uiteindelijk alles mogelijk is wat ik kan bedenken en dat ik dat ook waar maak."

Geweldig, dit sluit helemaal aan bij Vrouw.nl!

"De waarheid dat alles mogelijk is. In de breedste zin des woords."

Je inspiratie voor het creëren van jouw werken haal je uit reizen?

"Ja, mijn inspiratie haal ik uit het leven en alles wat op mijn pad komt. En dat doe ik voornamelijk door die barrières bij mezelf te doorbreken, daardoor krijg ik een energyboost. Alles wat ik daarin meetrek en wat ik onbewust opneem, zijn mijn inspiratiebronnen."

Als je zo'n reis gemaakt hebt en je komt terug met je inspiratie. Hoe verwerk je dat? Verwerk je dat al tijdens je reis, krijg je dan al ideeën?Of heb je daar de stilte van je atelier voor nodig?

"Beide. Toen ik anderhalf jaar geleden begon, schreef ik voornamelijk ideeën op. Alleen kon ik die niet in een bepaalde tijdsperiode plaatsen, omdat ik teveel ideeën had. Ik heb dus nog steeds van alles in mijn hoofd wat ik nog wil maken.

Ik probeer zoveel mogelijk zonder na te denken te beginnen met werken, om alles om me heen te laten vloeien. Dan gaat het op een natuurlijkere manier, dan wanneer ik er heel erg bewust mee bezig ben. Hoewel dat wel dingen kunnen zijn waarvan ik een bewust concept in mijn hoofd heb. Uiteindelijk zet het zichzelf op een manier neer waar ik niet teveel over probeer na te denken. Zodra je gaat nadenken, gaat het fout, dat verstoort het proces."

Welke kunstenaars bewonder je?

"Ik ben altijd groot fan geweest van de fotograaf Erwin Olaf en van David La Chapelle, waarschijnlijk niet onbekend voor veel mensen. Dit zijn kunstenaars die ik voornamelijk bewonder op de manier waarop zij hun werken tot uiting brengen; vaak provocerend en extreem."

Je maakt furore in Moskou, je werk is daar heel erg aangeslagen. Heb jij
verschillen gemerkt in de kunstwereld, in vergelijking met Nederland?

"Absoluut, Moskou is een behoorlijk obstakel voor buitenlandse kunstenaars, waardoor het voor hen minder toegankelijk is om daar iets te ondernemen. Het is voor buitenlanders vrij onvriendelijk en er wordt weinig Engels gesproken. Het is lastig om je weg te vinden en dingen geregeld te krijgen. Je moet toch wel behoorlijk standvastig zijn, wil je dat volhouden. En daarbij is het lastig om kunstwerken in te voeren in Moskou, omdat er hele hoge kosten aan verbonden zitten. Dus veel kunstenaars gaan voor een langere periode naar Rusland om daar te werken. Dat is niet interessant voor veel mensen.

Ik denk dat ze in Moskou behoorlijk achterlopen op het gebied van innovatie. Dat is ook de reden dat ik daar iets wil neerzetten met mijn kunstwerken. En dat lukt behoorlijk goed op deze manier, omdat mijn werk dusdanig vernieuwend is, zelfs voor Europa en Nederland. In Moskou slaat het enorm aan, want ze zijn daar toch van het nieuwe. Vernieuwing dat wil iedereen!"

Hoe is het jou gelukt?

"Ik heb gekozen te participeren in de Miljonairsfair. De voornaamste reden was om mezelf in een bepaalde positie te plaatsen in de markt. En om op die manier ook serieus genomen te worden door bepaalde galeries, klanten en de markt waarin ik wilde gaan werken. En ik bevind me nu ook op dat gebied. Dat zorgt het komende jaar voor behoorlijk wat reisjes naar Moskou."

Wat vind je zelf je beste werk?

"Het werk met de vliegende dollarbiljetten als vliegtuigjes, die opvliegen van de Freedom Tower. Dat is een beetje het toekomstbeeld wat hoop moet schetsen. Deze toren wordt gebouwd op de locatie waar de Twin Towersstonden. Het is voornamelijk een beeld van hoop, dat daar van uit de economie nu moet gaan 'rijzen'. Ik vind het zowel beeldend als conceptueel mijn mooiste werk."

Is er misschien nog een vraag die je graag had willen beantwoorden en die ik
niet gesteld heb? Of heb je nog iets toe te voegen?

"Ik denk dat, wat je ook gaat ondernemen, of het nou voor je werk of privé is, dat het toch bepaalde onzekerheden, angsten en twijfel met zich meebrengt. Wat ik voornamelijk doe, is mijn energy-level hoog houden, waardoor ik uiteindelijk alles gedaan kan krijgen wat ik wil. In Moskou merkte ik in het begin bijvoorbeeld dat veel mensen in eerste instantie mij wilden tegenwerken, omdat ik buitenlander ben. Maar als je je eigen energie niveau hoog houdt, dan trek je iedereen mee die op je pad komt. Iedereen waar je wat van nodig hebt, of die belangrijk voor je is. Dat heb ik zo ervaren."

Hoe hou je je energiepeil zo hoog?

"Wat ik doe is vertouwen op mijn intentie. Ik geloof dat iedereen een bepaalde intentie heeft in zijn leven. Dat iedereen op een plek komt waar hij hoort te zijn. En simpelweg blind vertrouwen daarop. Ik ga alleen maar uit van het positieve. Daardoor merk ik dat ik van alles gedaan krijg. Alles wat je denkt en voelt, dat straal je ook uit. En als je zeker bent van je zaak, dan krijg je dat ook gedaan. Ik denk dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Dus als je twijfel of angst ervaart, dan zal de situatie zich ook uiten op die manier. Zo zal je altijd terug krijgen hoe je over dingen denkt. Als je je gedachten veranderd, ook hoe je naar dingen kijkt, dan zullen dingen veranderen.

Het is misschien iets makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat ik altijd doe is vanuit het eindpunt werken. Simpelweg een doel voor ogen houden en alle kleine obstakels en alles wat er ondertussen op je pad komt, daar 'bots' je overheen. Dat zal ook met je meewerken, omdat je als het ware je doel al gerealiseerd hebt."

Dat zie je beeldend voor je ? Kant en klaar? Je staat daar, euforie,
tatadaaa?

"Precies! Net als dat ik naar Moskou ging. Ik had nog nooit een stap in Moskou gezet, het hele Russische schrift nog nooit gezien in mijn leven. Mijn enige intentie was: op de Miljonairsfair staan in mijn smoking, met al mijn kunstwerken. Dat is gelukt!! Ik weet dat het in de toekomst ook zo zal gaan!"