Als een god(in) in Frankrijk ...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voor onze twee nachten ter plaatse kozen we voor de Ferme du Vert, een tot een gezellig hotelletje omgebouwde boerderij in Wierre-Effroy, tien kilometer het binnenland in. Het is dé ideale plek voor wie de rust van het platteland verkiest boven de drukte van kustplaatsjes als Wissant of Wimereux. De kamers van het hotel zijn gezellig, comfortabel en correct. Het bed waarin wij sliepen, was zelfs zo comfortabel dat we zonder de geluiden van de vogeltjes en eenden misschien nu nog lagen te dromen... Een echte aanrader!

Bovendien beschikt het hotel over een fantastisch restaurant waar je heerlijk gastronomisch kunt genieten. Wij genoten er van het Menu du Terroir, een menu op basis van streekproducten. Zo proefden we ondermeer de kazen die de fromagerie van het hotel zelf produceert. Naast vijf eigen kazen op basis van koemelk, maken ze bij La Ferme du Vert ook heerlijke confituren die we bij het ontbijt gretig op onze croissantjes smeerden.

Maar we zijn natuurlijk niet naar de Opaalkust gereisd om hele dagen in ons hotel te blijven, er is nog zo veel meer te zien. Boulogne sur Mer bijvoorbeeld, met als grootste trekpleister Nausicaa, het nationale zeecentrum. Nausicaa wordt vaak 'aquarium' genoemd, maar is veel meer dan dat. Zeker voor gezinnen met kinderen is dit erg interessant, maar ook als volwassene leer je een heleboel over het leven in de oceanen, marineonderzoek en bedreigde diersoorten. Hoogtepunten voor de kleintjes zijn ongetwijfeld de pinguïns en het streelbad, waar je zelf roggen kunt strelen.

Wanneer je dan toch een bezoekje brengt aan Nausicaa, loont het ook de moeite het oude centrum van de stad in te trekken. Wij nemen één van de oude stadspoorten (de Pont Neuve) en wandelden langs de kathedraal, het Château Musée en de pittoreske middeleeuwse straatjes. Uiteraard moet ook hier voor de innerlijke mens gezorgd worden. Wij kiezen voor de Rue de Lille waar je het ene na het andere eethuisje vindt. Hier eet je mosselen voor minder dan tien euro, een fris wit wijntje erbij en je hebt weer heerlijk gegeten voor weinig geld.

We rijden terug richting Wierre-Effroy, maar niet zonder een stop te maken in Wimereux, waar we een verkwikkende wandeling maken over de zeedijk. Ondertussen is het tijd voor het diner. We hebben een tafeltje gereserveerd bij Chez Yann, een gezellig en familiaal restaurantje op vijf minuutjes van de zee. We hebben onze honger flink aangescherpt met de wandeling, dus gaan we voor het 'duurste' menu, 28 euro per persoon, maar met heerlijke gebakken foie gras als voorgerecht en een zeetong als hoofdgerecht voor mij. Mijn reisgezel gaat voor een terrine van foie gras en gerookte eend en als hoofdgerecht kiest hij de empereurfilet, een zalig visje in een roomsausje. Zoals steeds in Frankrijk mogen de kazen niet ontbreken, en ook die zijn weer om duimen en vingers bij af te likken. Na het toetje, een verfrissend ijsje, is het tijd om de terugtocht naar het hotel aan te vangen. Een aanrader is om van Wimereux naar Wierre-Effroy te rijden via de bedding van de rivier de Wimereux. Je bent slechts een kwartiertje onderweg, maar krijgt onderweg prachtige landschappen te zien en passeert onooglijk kleine plaatsjes zoals Le Trou d'Enfer(letterlijk: het gat van de hel).

Maar de hel is de Opaalkust zeker niet: het is een aanrader voor een korte vakantie dichtbij, zowel voor koppels als gezinnen met kinderen. Het stuk tussen de twee Kapen (Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez) is bovendien ideaal voor prachtige wandelingen, voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Ons zien ze zeker nog terug hier, en als het van mij afhangt, mag dat volgende week al zijn.

WIN

Nausicaa heeft vijf duotickets opzij gelegd voor de Vrouw.nl-lezeressen. Mail naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Franse Godin" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot zaterdag 19 juni tot 09:00 uur.

Met dank aan: Tourisme Pas-de-Calais