Tentoonstelling: World Press Photo
De World Press Photo-wedstrijd van dit jaar heeft alle records gebroken: 96.268 foto's van 5508 fotografen met 124 verschillende nationaliteiten. Dit zijn in elk opzicht indrukwekkende getallen. Hoe kan iemand nog zeggen dat de fotojournalistiek op sterven na dood is? In werkelijkheid ondergaat ze juist een periode van uitzonderlijke groei in nieuwe markten en culturen, en via nieuwe kanalen. MaryAnne Golon: "Het nieuwsbeeld was nooit eerder zo onmiddellijk. De documentairefotografie leeft en maakt het uitstekend; zij blaast ons allen nieuw leven in, vanaf deze tentoonstelling die de hele aarde rond zal reizen."
De winnende foto van dit jaar is van Anthony Suau. In eerste instantie zie je een klassieke zwart-witfoto: een agent in uniform met getrokken pistool midden in een chaotische kamer van iemands huis. Een beeld dat ons doet denken aan oorlogen, misdaad of drugshandel. Maar dit keer zijn de onzichtbare slachtoffers aan niets anders schuldig dan het feit dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Het geheim van de foto wordt onthuld in het bijschrift. MaryAnne Golon: "De foto is een perfect voorbeeld van de wijze waarop een professional een enkel beeld met complexiteit kan bezielen. De huidige financiële crisis is episch van omvang en heeft ingrijpende gevolgen voor ons allen. De jury was het erover eens dat voortreffelijke fotojournalistiek de kijker aanmoedigt om na te denken en net zoveel vragen oproept als antwoorden geeft, en dat is precies wat deze foto doet. Het is een onheilspellend beeld. Een nieuw soort oorlog, een economische oorlog, is onze levens en woningen binnengedrongen."
Daarnaast zijn er op de tentoonstelling verschillende foto's te zien van de meer traditionele oorlog met de menselijk of natuurlijk vijand. De enorme aardbeving in China, de cycloon die Myanmar (Birma) trof, het conflict tussen Rusland en Georgië en de vulkaanuitbarsting op Chili. Naast deze - soms angstaanjagende - foto's, zie je bij de categorieën Portretten, Natuur, Sport en Kunst en Entertainment foto's vooral levendige kleuren en culturen van onze wereld.
Mijn collega en ik waren diep onder de indruk van de tentoonstelling. Er kwamen bij onze verschillende emoties naar boven: geschokt, verrukt of geprikkeld liepen we stil langs de beelden. De ene foto nog indrukwekkender dan de andere. Ik vind dat je met beeld zoveel kunt zeggen, je kunt er zoveel in uitdrukken. Achter iedere foto schuilt een verhaal, die veelal te lezen zijn op de tentoonstelling. Zo lazen wij een bijzonder verhaal over Albino's in Tanzania, een indrukwekkend onderschrift over een twaalfjarig jongetje als transseksuele sekswerker in Honduras en een beschrijving van het begin van de kredietcrisis in Amerika.
Alleen al de wijze van fotograferen of het gebruik van licht kan een heel andere sfeer oproepen. Wij waren vooral gecharmeerd van de foto van president Obama en zijn vrouw. Liefdevol zitten ze tegen elkaar aan. De zon laat warme zonnestralen op hun gezichten neerdalen, dat zorgt voor een prachtige lichtval. Ook andere foto's van de nieuwe president sieren de muur. Triomfantelijk in de lift en te midden tussen de slingers en confetti na zijn overwinning. Zijn charisma komt op de foto's duidelijk naar voren.
Ik vind de tentoonstelling zeker het bezoeken waard. Tot 28 juni 2009 is de tentoonstelling te zien in de Oude Kerk in Amsterdam, daarna gaat de tentoonstelling verder de wereld over en is dan nog verschillende keren in Nederland te bewonderen.
Data:
- 19 juni tot 9 juli 2009 in de Janskerk, Utrecht.
- 12 augustus tot 6 september 2009 in de Grote Kerk, Naarden.
- 12 september tot 4 oktober 2009 in Hoofdgebouw TUE & Kennispoort, Eindhoven.
- 12 september tot 4 oktober in Westelijk Handelsterrein, Rotterdam.
- 29 september tot 18 oktober 2009 in de Broerenkerk in Zwolle.