Nieuws: Nieuwe collectie return to sender
Het is een collectie zomerse producten met een verhaal. Tibetaanse vluchtelingen, Vietnamese rijstboeren en Thaise bergstam- vrouwen hebben onder andere deze nieuwe collectie vervaardigd. De lokale cultuur, kleuren, materialen en technieken staan hierbij centraal. Het resultaat: vrolijke fietsmanden en bontgekleurde tashangers, sieraden, opbergmanden, kleding, accessoires en feestartikelen.
De producten worden mede ontwikkeld door ontwerpers van HEMA, die zich laten inspireren door de plaatselijke cultuur, kleuren, materialen en vaak aloude technieken. De Return to Sender producten zijn alleen verkrijgbaar bij HEMA en worden verkocht tegen HEMA prijzen. Dat is leuk, want zo is het voor iedereen betaalbaar. De winst van de producten gaat naar projecten in de landen van herkomst.
De tas- en kersthangers, die te zien zijn op de foto´s, worden gemaakt door de mensen van Amacoração. Dat is een groep samenwerkende vrouwen in de favela's van de stad Recife in Brazilië. Amacoração is opgericht door en voor vrouwen om een zelfstandig bestaan op te bouwen en te ontsnappen aan de dagelijkse ellende in de favela's. Inmiddels hebben dankzij Amacoração meer dan 80 vrouwen hun leven een positieve draai kunnen geven en verdienen ze hun eigen geld. De winst die hier op de tashanger gemaakt wordt, stuurt Return to Sender onder andere terug naar deze vrouwengroep, om hen verder te helpen ontwikkelen.
De sieraden en tassen in de nieuwe collectie zijn gemaakt in India door Tibetaanse vluchtelingen. Zij werken samen in een exportorganisatie, die valt onder de Tibetaanse regering in ballingschap. De organisatie zorgt ervoor dat de goede werkomstandigheden in de gaten worden gehouden. Dankzij de sieraden blijft het Tibetaanse vakmanschap bestaan en hebben de vluchtelingen hun eigen inkomsten. De winst die hier op de sieraden wordt gemaakt, stuurt Return to Sender zoveel mogelijk terug naar de regio om bijvoorbeeld meisjes uit gedwongen prostitutie te halen.
De collectie telt twee sjaals, waarvan er een is gemaakt door vrouwen op het platteland rondom Kolkata, het oude Calcutta. De economie in India groeit voornamelijk in de steden, waardoor veel mensen naar de stad trekken in de hoop werk te vinden. Er is echter niet voldoende werk, waardoor het merendeel een nog zwaarder leven tegemoet gaat. Dankzij de productie van de sjaals kunnen de vrouwen op het platteland blijven wonen en toch meegroeien met de economie. De winst die hier op de sjaals gemaakt wordt, stuurt Return to Sender zoveel mogelijk terug naar de regio om bijvoorbeeld meisjes uit gedwongen prostitutie te halen.
De andere sjaal is afkomstig van de Maya’s in Guatemala. Aan het meer van Atitlán wonen zo’n tien inheemse Kakchiquel-families die vanuit huis deze sjaals voor Return to Sender weven. Zo kunnen zij een beter leven opbouwen, hun kinderen naar school laten gaan én de oude Kakchiquel-cultuur en tradities levend houden. De winst die hier op de sjaals gemaakt wordt, stuurt Return to Sender onder andere terug naar deze families, om vrouwen te trainen en om de aanschaf van nieuwe trapweefgetouwen te financieren.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de uitgebreide collectie, maar het geeft een goed voorbeeld van de producten, de herkomst en het doel van de stichting.