Zo bespaar je geld op vakantie

Vrije tijd door Kimberly
Het zomerseizoen staat voor de deur, en over een tijdje trekken we massaal naar de zon. Ondanks dat we een aardig zakcentje verdiend hebben, willen we toch een beetje de hand op de knip houden. Hoe je dat doet? Zo!

De bolletjes met kaas zijn gesmeerd, de thermoskannen met koffie zijn gevuld en ook de Engelse dropjes zijn weer ingeslagen. Check! Klaar om te gaan. En met deze tips ben je óók klaar voor een spaarzame reis. 

Boodschappen 

Zowel vóór als tijdens de vakantie is boodschappen doen een goede manier om geld te besparen. Veel producten kun je in Nederland al inslaan. Te denken aan een grote pot pindakaas, afwasmiddel, koffiepads en shampoo. Ga je met een bups vriendinnen op vakantie? Spreek met elkaar af wie wat meeneemt. Eenmaal gearriveerd in het zonovergoten Turkije? Sla dan wat lekkers in voor een eventuele picknick (in plaats van dat dure terrasje) en de ingrediënten voor een lekker avondmaal of zelfgeorganiseerde barbecue (in plaats van talloze restaurantjes).

Internetten en bellen

Zo nu en dan wil je tijdens jouw vakantie een WhatsApp'je eruit sturen dat alles oké met je gaat, een jaloersmakende foto plaatsen op Instagram en een belletje plegen met je lover. Maar zoals je wellicht wel weet gelden er andere tarieven in het buitenland voor internetten en bellen. Laat je informeren en controleer voordat je op vakantie gaat of je een korte vakantiebundel kunt afsluiten. Of nog beter: zoek een WiFi-plekje op en bel via een programma waarmee je gratis kunt bellen, Skype bijvoorbeeld, of stuur wat app'jes. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.


Toeristische trekpleisters 

Lunchen naast de Eiffeltoren is leuk, maar duur. De beste, en meestal goedkoopste restaurantjes bevinden zich op afgelegen, a-toeristische plekken. Ben je in Spanje en spreken alle gasten van het restaurant Spaans? Dan zit je goed. Meestal bereiden de koks ook nog eens de lekkerste specialiteiten! En ben je toch in een restaurant tussen de locals? Spreek er eentje aan, en wie weet krijg je waardevolle tips.

Afdingen

Een middagje op de markt is gezellig, maar wees gewaarschuwd! Zodra marktverkopers merken dat je een buitenlander bent, proberen ze hoe dan ook een hogere prijs voor een product te vragen. Probeer daarom altijd af te dingen. Wil jij een tientje geven voor die tas? Bied dan vijf. En bovendien: hap niet te snel. Vaak zie je op een standje verderop dezelfde tas voor een paar eurootjes minder. Ook met grotere zaken als de huurauto kun je vaak veel van de vraagprijs afknibbelen. 

Let op schade!

Check bij aankomst alle waardevolle spullen. Vaak ben jij de dupe van de vernielingen van je voorganger. Maak daarom voldoende foto’s zodat je kunt aantonen dat jij niet de verantwoordelijke hiervoor bent. 



Denk kleiner

Túúrlijk wil jij kruipend naar huis, maar een taxi in bijvoorbeeld Turkije kost geen drol. Boek daarom een appartementje iets verder weg. Scheelt je veel geld en bovendien heb je geen last van brullende pubers op de strip, volgekotste stoepjes en bonkende muziek tot 8 uur ’s ochtends. En tuurlijk vertoef jij het liefst in een wellnessresort, maar kies voor een hotel die dat niet heeft, en plan een dagje uit naar een spa in de buurt. Kortom: denk kleiner. 

Souvenir uit eigen land 

Jup. Ook dit jaar verwacht jouw omaatje een schattig souvenir en zelf wil jij natuurlijk ook een herinnering aan die topvakantie. Kies in plaats van een duur souvenirwinkeltje - waar je € 85 betaalt voor een pieterig koelkastmagneet -  voor iets wat écht uit dat land komt. Denk hierbij aan een zelfgemaakte schelpjesketting of een grote mooie steen, of een plaatselijke lekkernij. 

Hoe bespaar jij geld op vakantie?