Interview: Manon Spierenburg over haar kinderboekenreeks.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Haar debuutroman 'De Zeepfabriek' was de afsluiting van een periode als scriptschrijver bij Endemol. Een hilarisch boek. "Het was mijn afscheid van een baan waar ik enorm aan mijn schrijftrekken kwam, maar een wereld waar ik niet in thuis hoorde." Ook schreef ze IDogs, een humoristische persiflage op programma's als Idols. En Bakerpraatjes over alles wat je pas achteraf hoort over zwanger zijn, maar je graag van te voren had willen weten. In Commandeer je hondje en blaf zelf, duikt ze in de psyche van onze viervoeters en schrijft ze over waarom honden doen wat ze doen en hoe je daar als baasje mee om kunt gaan. Haar meest recente schrijfwerk op gebied van boeken betreft de jeugdserie De Vier van Westwijk.

Je hebt er nogal wat volwassen schrijfwerk opzitten. Waarom de overstap naar kinderboeken?

"Een overstap kan je het niet noemen. Het idee voor een kinderboek was er al, alleen de tijd nog niet. Ik ben enorm productief, ik schrijf van alles: scripts onder andere voor het hoorspel Citroentje met suiker op radio 5, liedjes, boeken, noem maar op. Al op jonge leeftijd schreef ik in dagboeken. Op de ene pagina schreef ik wat er die dag was gebeurd, op de andere pagina wat ik graag had willen zien gebeuren. Schrijven is het enige waar ik rustig van word. Bij het schrijven laat ik niets aan het toeval over, ik maak eerst een synopsis, werk de karakters uit, heb het plot rond en begin dan pas met schrijven. Daar gaat wel tijd inzitten. Heb je de boeken gelezen?"


Deel 1 van De Vier van Westwijk

Ik vertel dat ik zowel De verborgen buit als De verdwijning van Bo Monti gelezen heb. De tekst kwam al bij de eerste regels tot leven, waardoor ik volledig opging in de belevenissen van Chris, haar hond Koesja en haar vrienden Jack en Tessa. In het eerste deel gebeuren er geheimzinnige dingen rondom een kinderkamp in de duinen. In het tweede deel verdwijnt een populaire zanger plotseling spoorloos vlak voor een optreden. Beide spannende boeken, levendig geschreven en doorspekt met humor. Bijzonder vond ik de herkenning met betrekking tot onzekerheden uit mijn eigen jeugd. Ik, op mijn beurt, wil weten wat haar inspiratiebron voor deze boeken is geweest.

"De avonturen van De Vijf hebben wel een stukje inspiratie geleverd. Maar dan geschreven zonder het racisme, het seksisme en mét gevoel voor humor. Een stel kinderen dat spannende avonturen beleeft, dat is toch geweldig? Dromen alle kinderen daar niet een beetje van? Ik wilde gewoon spannende verhalen voor kinderen schrijven en dan zonder zwaar beladen maatschappelijke thema's als mishandeling en drugsverslaving die je tegenwoordig zo vaak in kinderboeken tegenkomt. Er zitten wel thema's in De Vier van Westwijk, maar die spelen op de achtergrond. In De verborgen buit is het zogenaamde subplot het er niet bij horen omdat je er anders uitziet. Maar de nadruk ligt op het avontuur dat deze kinderen beleven. De boeken zijn voor kinderen in de leeftijd van acht tot en met twaalf jaar, zij zullen zich ook vast wel herkennen in de hoofdrolspelers."


Deel 2 van De Vier van Westwijk

Ineens stuift er een herdershond het terras op en komt enthousiast op Manon afgelopen. "Koesja" schiet het door me heen; de herder uit de boeken. Ik kijk naar de hond en naar Manon die lachend bevestigt dat Willem - haar herder - Koesja uit de boeken is. Achter Willem duikt Paul op, de partner van Manon. "Jack" schiet het door me heen, weliswaar de oudere versie, maar er is herkenning. Wederom reageert Manon bevestigend: "Weet je, er zijn schrijvers die zeggen dat ze iets van zichzelf in de tekst verstoppen. Maar je moet het juist niet verstoppen, je moet het laten zien! Anders kan het geen oorspronkelijk verhaal worden. Ik ben zelf opgegroeid in een badplaatsje à la Westwijk. Uitgestorven in de winter, bruisend in de zomer. De Vier van Westwijk bevat veel elementen uit mijn eigen leven, gecombineerd met een flinke dosis fantasie.

Ik geniet enorm van het schrijven aan deze serie, als ik schrijf duik ik helemaal onder in hun wereld. Dan bén ik in Westwijk, loop daar rond en zie alles voor me. Ik moet me soms echt dwingen eerst andere zaken af te handelen voor ik weer naar Westwijk mag. En voorlopig ben ik nog lang niet klaar met deze vier avonturiers! Eind april verschijnt het derde deel van de serie: De sporen van de klauw. Maar deel vier is ook al in de maak."



Deel 3 van De Vier van Westwijk

De kinderboekenserie De Vier van Westwijk is niet onopgemerkt gebleven. De Verborgen Buit was genomineerd van de Tina-Bruna Award. Deel twee De verdwijning van Bo Monti staat op de tiplijst van de Kinderboeken Jury. De drie uiteindelijke favorieten maken kans op de bekroning door de Nederlandse Kinderjury.

Meer lezen over De Vier van Westwijk? Bezoek dan de website de Vier van Westwijk