Interview: Ani Choying Dolma.
Ani Choying Dolma is een ontzettend interessante vrouw, waar ik een boek over vol zou kunnen schrijven, maar laat ze dit nu net zelf gedaan hebben. Als jong meisje wordt Choying Dolma mishandeld. Ze vlucht naar het klooster en ontmoet daar haar grote leermeester. Ook wordt in het klooster haar prachtige stem ontdekt door de Amerikaanse gitarist Steve Tibbetts, met wie ze wereldwijd gaat optreden. Zo kan Ani Choying Dolma haar ideaal verwezenlijken en kan ze een school voor - inmiddels 60 - Nepaleese meisjes financieren. Het boek is een aangrijpend én inspirerend levensverhaal geworden.
Mishandeld
"Ik realiseerde me wel dat ik - met het schrijven van dit boek - in het verleden moest duiken, terug naar de tijd waarin mijn vader mij mishandelde, terwijl ik nu zielsveel van hem houd. Ik heb nu een heel ander beeld in mijn hoofd van deze man. Maar ik moest er wel over schrijven, om het verhaal compleet te maken, het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik hoop dat mensen iets van mij kunnen leren, van een simpele en gewone vrouw die een levensveranderende keuze heeft gemaakt in haar leven."
Leermeester
Als jong meisje stuiterde Choying Dolma door het klooster. Uiteindelijk heeft ze haar rust gevonden met behulp van haar leermeerster Tulku Urgyen Rinpoche. "Hij straalde letterlijk van goedheid. Hij was een zeer groot meester in meditatie, begiftigd met een zeer zeldzame wijsheid en een onmetelijke kennis, een echte verlichte geest, met een onverstoorbare glimlach. Ik heb het geloof in mijn leven geïntegreerd. De belangrijkste les van Boeddha? Doe niets wat anderen - of jezelf - pijn kan doen. Wees behulpzaam en heb reine gedachten."
Balans
"Het Boeddhisme is een manier van leven, een kunst van leven. Je bent je voortdurend bewust van van je doet en zegt. De atmosfeer om je heen moet in vrede zijn. Denk na over de consequenties van je daden en gebruik je gezonde verstand. Op deze manier leer je het leven begrijpen." Wij kunnen in onze westerse wereld nog veel kunnen leren van personen zoals Ani Choying Dolma. "In het Westen wordt je gestimuleerd te werken en te denken met je hoofd, alles om jezelf bekwaam en slim op te stellen. Wij leven meer vanuit ons hart, dat we wijs en zinvol willen gebruiken. Er moet tussen hoofd en hart een balans gevonden worden. In de westerse wereld is er alleen zóveel competitie, mensen moeten zich daar niet door laten meeslepen."
Nierpatiënten
Net als de opbrengst van haar concerten, cd's en promotiewerk, gaat de opbrengst van haar boek naar een goed doel. Ze is bezig een kliniek voor nierpatiënten te openen in haar geboortestad. "De bevolking in Nepal kampt vaak met diabetes, een te hoge bloeddruk, slechte hygiëne of een ongezond eetpatroon. Helaas hebben de mensen vaak geen financiële middelen om hun gezondheid op pijl te houden. Een niertransplantatie was tot voor kort nog niet eens mogelijk in Nepal." Zo is Choying Dolma drie keer afgereisd naar India om haar moeder te kunnen helpen. Helaas was haar gezondheid toen al zo verslechterd dat haar moeder niet meer geopereerd kon worden. "Ik kan de mensen niet beter maken en de medicijnen kosten geld, maar ik kan de pijn wel verlichten en het leven een stukje gemakkelijker maken voor mijn volk."
Zijne Heiligheid
Ik vraag haar hoe ze denkt over het regime van China tegenover Tibet. "De wereld moet beter voor elkaar zorgen. Niet alleen mensen, maar ook dieren en planten. Niets zal voor altijd hetzelfde blijven, ook het beleid van China verandert in de toekomst. Ik ben positief en hoopvol, ik bid dagelijks voor een vrij Tibet." Een wijze uitspraak van deze kleine vrouw. Over het onwelkome onthaal van de Dalai Lama door onze minister-president wil ze niet te veel kwijt. "Eén man tegenover tienduizenden mensen die hem wél warm hebben onthaald, dat zegt toch al genoeg? Ik kan hem niet veroordelen. Misschien kon hij echt niet, was hij aan het werk." Choying Dolma heeft zelf wel de eer gehad om de Dalai Lama te ontmoeten. "Die dag staat in mijn geheugen gegrift, ik was als een kind zo blij en zat op een grote roze wolk."
Levenslessen
Ik vind het fantastisch om Ani Choying Dolma te horen spreken. Haar wijze woorden raken mij in het hart. Ze is een vrouw met een missie. "Alles in het leven hangt af van hoe je dingen bereikt. Niet alles is fijn, het is net hoe je er vervolgens naar kijkt en wat voor plek je dit in je leven laat nemen. Heb geen spijt van je keuzes, maar probeer het op een positieve manier te benaderen. Het zal een les zijn waar je alleen maar verder door kunt groeien."