Interview: Susan Smit over haar wijze mannen

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Foto: Nico Kroon

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor vrouwelijke waarden geweest. Denk bijvoorbeeld aan het boek De Da Vinci Code waarin Maria Magdalena een sleutelrol speelt. Of het op zoek gaan naar de Godin in jezelf onder invloed van de hekserij. Dit is een logische en natuurlijke reactie op een maatschappij die gedomineerd wordt door mannelijke waarden.

"Ik moest strijden voor mijn belangen"

Toch vond Susan Smit het tijd om op zoek te gaan naar wijze mannen die haar konden inspireren: "Als klein meisje was ik altijd gericht op vrouwelijke rolmodellen en in mijn spirituele ontwikkeling was ik veel bezig met vrouwelijke waarden. Op een gegeven moment merkte ik dat ik behoefte had aan het ontwikkelen van mijn mannelijke kant. Zo vond ik het in mijn werk als schrijfster soms moeilijk om nee te zeggen en zakelijk te zijn. Zoals veel vrouwen was ik bang om niet aardig gevonden te worden en daar liep ik in vast. Toevallig zat ik toen ook in een destructieve liefdesrelatie en werd ik enorm uitgedaagd om grenzen aan te geven. Na het verbreken van de relatie, kon ik er bovendien niet op vertrouwen dat alles in harmonie opgelost werd. Ik moest strijden voor mijn belangen."

"Zoek harmonie als het kan en strijd als het moet"

Ook het reizen voor het 'Because I am a Girl'-project heeft wat in gang gezet bij Susan. "Ik werd me bewust van de oneerlijkheid en slechtheid in de wereld. Onbewust koos ik ervoor om altijd maar het goede en positieve van de mens te willen zien. Ik zag hoe meisjes in ontwikkelingslanden worstelden, uitgebuit en misbruikt werden. Ik werd met de donkere kant van de mens geconfronteerd. En dergelijke situaties vereisen handelen en daadkracht, mannelijke waarden dus." Zo ontstond het verlangen naar een ontwikkeling in mannelijke energie. Susan: "Door erover te schrijven, begon ik het echt helemaal te begrijpen. Zo leerde ik: 'Zoek harmonie als het kan en strijd als het moet.' Doe je dit laatste namelijk niet, dan is er sprake van valse harmonie."

De leermeesters

De mannen die Susan Smit heeft gekozen om mee te werken aan haar boek ziet ze als inspirerende leermeesters. Ze ging onder andere in gesprek met Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Arthur Japin, Paulo Coelho, Joop van den Ende en Max Moskowicz senior.

Arthur Japin

Susan: "Ik leerde van Arthur Japin hoe je in je eigenzinnigheid heel moedig kan zijn en boven alles trouw kunt zijn aan je eigen waarden. Door zijn kwetsbaarheid is Japin heel ontwapenend. Mede door zijn homoseksualiteit en open liefdesleven (Japin woont samen met twee mannen) heeft hij als geen ander moeten strijden voor zijn eigenheid. Hij heeft zich niet uit het veld laten slaan door modeverschijnselen of hoe anderen over hem dachten. Hij is een gelukkig man en daarmee geeft het leven hem gelijk."

Impopulaire maatregelen

Inspiratie is er overduidelijk genoeg geweest en het lijkt wel alsof Susan tijd tekort komt om al haar wijze mannen de aandacht te geven die ze verdienen. Enthousiast vertelt ze: "Redmond O'Hanlon is een echte avonturier met wilde bakkebaarden. Door hem ontdekte ik hoe je het kind in jezelf kunt exploreren en kunt terugkeren naar wat je als kind ook leuk vond. Deepak Chopra bendrukte hoe alles onderling met elkaar verbonden is. Van Joop van den Ende leerde ik weer hoe je idealisme en zakelijkheid met elkaar kunt combineren. Hoe je je ruimte kunt innemen en assertief kunt zijn en dat je in het trouw zijn aan je eigenheid soms impopulaire maatregelen moet nemen."

Meer aspecten dan wijsheden alleen

Al deze mannen zijn dus wijs op een bepaald gebied. Susan Smit staat echter ook stil bij andere kanten van de mannen, bij het commerciële aspect van Deepak Chopra bijvoorbeeld. En hoe Paulo Coellho, een man met veel scheppingskracht ook een womanizer blijkt te zijn. Na afloop van haar gesprek met hem ontvangt ze een mail met het verzoek of ze een weekend met hem wil doorbrengen in Genève. Een verzoek dat ze overigens beleefd heeft afgeslagen.

"Ik wil niet als leraar gezien worden"

Susan: "Het is net als met het schrijven van personages. Het is nooit helemaal zwart of wit; personen zijn meerlagig. Ik vind het boeiend om volledig en genuanceerd te beschrijven." Susan geeft verder ook veel van zichzelf bloot: naast de weergegeven dialogen, beschrijft ze haar gedachten en inzichten tijdens en na de gesprekken. "Ik benoem eveneens mijn eigen twijfels en zwakheden, alleen zo krijg je contact met je lezer. Ik wens niet als leraar gezien worden; liever als een leerling die haar lezer meeneemt in een authentiek verslag van hoe ze haar lessen leert met vallen en opstaan."

"Ik geloof dat de tijd rijp is voor een vollediger palet van mannelijke kwaliteiten"

Door het schrijven van het boek kwam Susan Smit tot een veel ruimere en kleurrijke definitie van mannelijkheid. "De onbalans in onze samenleving heeft niet alleen vrouwelijke waarden achtergesteld, maar ook mannelijke waarden misvormd en uitgehold. Mannelijke kwaliteiten zijn altijd gezocht in winnen, domineren en strijden. Maar er zitten veel meer aspecten aan, zoals het vaderlijke, wijze, creatieve en liefhebbende deel. Ik geloof dat de tijd rijp is voor een vollediger palet van mannelijke kwaliteiten."

Dicht bij jezelf

Door haar ontdekkingstocht voelt de 36-jarige Susan zich volwassener geworden. "Beter laat dan nooit," zegt ze hier lachend over. Heeft ze al plannen voor een nieuw avontuur? Susan: "Ik ben nu vijf maanden zwanger en ontdek nu mijn moederlijke kant. Ik merk dat ik dit ook heel spannend vind. Het zal heus van invloed op mijn werk zijn. De onderwerpen waar ik over schrijf, liggen meestal dicht bij mezelf."


¤ 14,95

Naast Wijze mannen kun je een hernieuwde uitgave van Wijze vrouwen in de boekhandel vinden voor ¤ 9,95. Nieuw in deze versie is Susans dialoog met Annemarie van Gaal over zaken doen en omgaan met geld. Gesigneerde exemplaren kun je bestellen op www.susansmit.nl.