Vrouw en Paard

De maatschappij door Redactie Ze.nl

We maken er maar meteen een uitje van met de redactie en dus spreek ik af met Aviola en Marlies op 15 mei bij het Media café van de in Amsterdam. Daar aangekomen, horen we nog de laatste geluiden van de opname van het programma De wereld draait door. Niet lang daarna worden wij naar een kleine gezellige studio gebracht met tafeltjes voor het publiek en in het midden een half ronde bank, waar de dames presentatrices gaan plaatsnemen.

Het programma wordt steeds gepresenteerd door vijf bekende vrouwen en deze keer zijn het:
• Sanne Wallis de Vries - cabaretière
• Gerti Bierenbroodspot - kunstenaar
• Heleen Mees - columnist
• Carrie Jansen - columniste
• Soundos El Ahmadi - comédienne

Het programma duurt veertig minuten en in die tijd komen een aantal soms heftige onderwerpen aan bod. Helaas is er maar weinig tijd om een echte discussie over ieder onderwerp aan te gaan. Op het moment dat het interessant wordt, komt het volgende onderwerp alweer aan de beurt. Het is ook wel wat vreemd om ineens van een zwaar onderwerp, euthanasie, naar een licht onderwerp te springen. Net terwijl Carrie Jansen emotioneel haar moeders pijnlijk sterven beschrijft, gaan we plotseling naar grappige vrouw filmpjes. We zitten nog wat beduusd te kijken, maar schieten al weer snel in de lach om de soms belachelijke 'vrouw' uitspraken van mannen in recente televisie programma's.

Opvallend

Wie mij het meest opvalt, is Gerti Bierenbroodspot, die laat zien dat ze goede kennis van actuele zaken heeft en daar ook zeer gepassioneerd over discussieert. Haar eerste bijdrage is over Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster in Birma, die op continue basis gevangen wordt gehouden in haar huis en nu in de gevangenis. Zij is een inspiratie voor vele vrouwen in de wereld en haar situatie is een voorbeeld van de ellende die vrouwen nog steeds moeten verduren. Gerti laat ook haar ongenoegen horen over de situatie, maar helaas wordt na enkele minuten al weer het volgende onderwerp aangekondigd. Je kunt ook zien aan het gezicht van Gerti dat ook zij hier niet helemaal tevreden over is. We besluiten haar na afloop uit te nodigen voor een kort interview om meer van haar te horen.

Interview

Gerti is bescheiden over haar rol in het programma, ze zegt: "Het zijn toch allemaal mediamuizen waar ik mee zit, die het allemaal veel beter kunnen als ik. Maar ik gooi me er altijd in en ik zie dit soort programma's als een platform. Ik probeer steeds meer positieve dingen erin te gooien, dat is me helaas vanavond niet gelukt. Wel kon ik het item erin brengen over de bouw van een moskee, die door een vrouwelijke architect is ontworpen, wat heel bijzonder is. Dat is ook mijn afdeling, omdat ik kunstenaar ben. Ik zit hier ook heel anders dan de andere vrouwen: ik ben al geëmancipeerd, ik ben gay, ik ben beeldhouwer, schrijver en dichter. "

Waarom is dit programma belangrijk?

"Dit programma is heel erg leuk, omdat het live is en spontaan. Het is ook leuk om naar de ander te luisteren en het met z'n allen op te bouwen, want we zijn al de hele week bezig hiervoor. Je hebt een gevoel dat alles mogelijk is en dat er openheid is. Het is belangrijk dat we het elkaar ook gunnen welke onderwerpen er worden ingebracht. Ik heb zelf ontzettend lange en gepassioneerde telefoongesprekken met de redactie over wat ik in wil brengen en ik zeg dan tegen ze: "mensen, kom op, laat eens positieve dingen zien, laat eens zien wat vrouwen geweldig doen."

Dit is niet het eerste vrouwenprogramma.

"Er is alleen al in dit gebouw Pauw en Witteman en De wereld draait door en daar zijn vooral mannen aan het woord. De VARA heeft het aangedurfd om in dat gat te springen en heeft een pilot gemaakt voor dit programma. Ze vroegen 60 vrouwen om naar Hilversum te komen, die moesten naast elkaar zitten op een bank. Ik was daarbij en zag er niet uit: onder de verfspatten. Ik ging er niet vanuit dat ze mij zouden kiezen, maar wat ze nodig bleken te hebben was de drift van binnenuit en passie."

Is dit de tijd dat vrouwen in hun kracht gaan staan?

"Ja, ik heb dat zelf al minstens twee keer gedaan en nu is het ook nodig. Ze moeten doen waar ze goed in zijn, maar daar hebben vrouwen steun bij nodig. Succesvol zijn is altijd een pré, nog veel meer dan geld. Hoe kom je zover? Dan moet je bekendheid krijgen door iets wat je heel goed kan. Om dat meer te ontwikkelen moet je een bepaalde zekerheid hebben. Die zekerheid wordt je ook niet aangereikt, dus daar moet je ook aan werken. Je kan met vrouwen in overleg gaan en zeggen wat gaan we daar aan doen? Daar schort het wel wat aan bij vrouwen, die saamhorigheid die mannen wel vaak meteen hebben. En als je dat wel bereikt, zoals met het programma Vrouw en Paard, dan is dat weer een stapje."

Zou je de politiek in willen gaan?
"Weet ik niet, misschien wel als ik een goed aanbod zou krijgen. Dat heb ik ooit gekregen van Pim Fortuyn, die wilde dat ik adviseur van kunstzaken zou worden. Ik zou dat best willen, maar ik vind de politiek zo vunzig, zo'n smerig spel. Als vrouwen hebben we zoveel meer te bieden en dat moet er uitkomen. Dat moet blijven gewaardeerd worden, daarom is dit programma belangrijk. Je ziet alweer na de eerste aflevering dat je commentaar krijgt. Wat mij betreft kun je het programma beter Het Aanrecht noemen, dan ben je meteen van alles af."

Vrouw en Paard is te zien op vrijdagavond.