Reportage: Boekpresentatie ‘Dromen voor altijd’.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

In 2000 spraken 189 landen met elkaar af om wereldwijde armoede, ziekte en honger terug te dringen vóór 2015. Zij vertaalden dat naar acht concrete doelen: De millenniumdoelen. Onmogelijk om die te halen? Nee hoor, met de middelen van nu en zoveel bewoners op deze aardbol zou het gewoon mogelijk moeten zijn.

Dromen voor altijd’ is een serie portretten van 45 Nederlanders die aan het woord komen over de millenniumdoelen. Ook komen hun dromen aan bod en hoe sommigen hun droom daadwerkelijk leven. Onder hen: Politicus Diederik Samson; presentatrice Marijke Helwegen; Pieter Otten, directeur van de BCC; en Ruud Lubbers die het voorwoord geschreven heeft. Sanne en Asceline, de initiatiefneemsters van het boek, zijn van mening dat iedereen iets kan bijdragen aan de wereld. Het kan iets groots zijn, iets structureels, maar ook iets kleins en eenmaligs. De opbrengst van het boek gaat naar stichting Timu Kota, die jongeren mobiliseert om hun talent in te zetten voor een ander.

Ghana

Millenniumdoel één: Het uitbannen van honger en armoede, wordt gepresenteerd door een stewardess in een geel pakje: Mirjam Angenent. Ze staat negerzoenen uit te delen aan de gasten. Voor Timu Kota ging ze acht weken naar Ghana om Engelse les te geven op één van de scholen waar hulpverleningsorganisaties een project zijn gestart om voedsel uit te delen aan leerlingen. “Ghana was voor mij geen cultuurschok” vertelt ze, terwijl ze zelf een negerzoen eet. “De terugkomst in Nederland was dat wel. Toen ik weer in de supermarkt stond en al dat eten in overvloed zag, moest ik huilen.” De gastvrijheid en oprechte interesse van de Ghanezen hebben zichtbaar indruk op haar gemaakt. “Verbaasd waren de Ghanezen er ook over dat wij een Partij voor de Dieren hebben, of zoiets als een hypotheek en hoe het bestaat dat een alleenstaande vrouw een kind kan krijgen.” In het noorden van Ghana leven veel moslims. “Als vrouw mocht ik de moskee niet betreden, maar dan wezen ze me wel een raampje aan waardoor ik toch even naar binnen kon gluren,” vertelt Mirjam. Ondertussen waarschuwt een stewardess in een rood pakje dat Mirjam niet de hele negerzoen moet opeten. “Slecht voor je gezondheid!” roept ze. Zij presenteert het doel ‘Betere gezondheid voor moeders’.

Lagere doelen

Denken de dames dat de doelen ook gehaald gaan worden? En was het niet beter geweest om de doelen wat lager te stellen? Mirjam Angenent denkt niet dat de doelen gerealiseerd gaan worden, maar begrijpt de reden waarom ze zo geformuleerd zijn. “Door lagere doelen gaan de beleidsmakers teveel achterover leunen. Door de doelen hoger te formuleren, schud je ze wakker en stimuleer je ze om hard aan de slag te gaan.” Eén van de fotografen haalt zijn schouders op bij dezelfde vragen. “Ik zie het allemaal wel,” zegt hij. De zus van Asceline verwacht ook niet dat de doelen behaald gaan worden. “Toch vind ik het goed dat ze zo geformuleerd zijn. Het is al positief dat er over de mogelijkheid wordt gesproken, anders hoor je er niemand over.” Ze is trouwens hartstikke trots op haar zus die, naast een fulltime baan, vrijwillig aan het boek heeft gewerkt. In de tussentijd is Asceline ook nog bevallen van een baby. “Knap hè!”.

Alle wapens de wereld uit!

Er zijn meer familieleden van Asceline en Sanne aanwezig. Sanne bedankt de moeders in een korte toespraak voor het kritisch doorlezen van de interviews. En ook de partners van Asceline en Sanne krijgen een bedankje, “omdat ze alles hebben geaccepteerd”. Een korte bedankspeech kon niet uitblijven, want de auteurs, de fotografen, de uitgever, de redacteuren en de vormgevers werkten allemaal vrijwillig mee aan het boek. Sanne licht toe hoe de dames nog een doel misten en daarom een negende millenniumdoel hebben toegevoegd aan het boek, namelijk: ‘Wapens de wereld uit’. Het nieuwe project van Timu Kota haakt hierop in: Nederlandse jongeren die vrede gaan zoeken in Jeruzalem. Volgens Sanne bestaat er geen betere plek om op onderzoek te gaan.

Dromen voor altijd’ is sinds kort verkrijgbaar bij de boekhandel voor ¤ 19,90, waarvan ¤ 5,00 naar stichting Timu Kota gaat. Als je het boek koopt, help je in ieder geval met het realiseren van de droom van Sanne en Asceline: Zoveel mogelijk mensen inspireren en het realiseren van projecten van Timu Kota.


www.dromenvooraltijd.nl

(Kunst) foto: Josine Goosens