Ontdek je persoonlijkheidstype

Waarom zou ik willen weten wat voor persoonlijkheidstype ik heb? Ik ben gewoon ik en ben uniek.
Het enneagramsysteem stopt mensen niet in hokjes. Bovendien bestaan er binnen de negen basistypen weer allerlei subtypen en variaties. Toch is er natuurlijk niet altijd een verklaring van alle aspecten van de menselijke aard. Ook niet met die subtiele verschillen. Wat heb ik dan aan het enneagram? Het kan me helpen in mijn persoonlijke ontwikkeling of carrière omdat, als ik weet tot welk type ik behoor, ik een bepaalde reactie sneller accepteer. Of een (nieuwe) collega beter begrijp. Ik doorzie immers direct bepaalde instincten die bij haar type horen!

Nieuwsgierigheid gewekt

Mijn nieuwsgierigheid naar het enneagram werd gewekt toen ik eens een vragenlijst moest invullen bij een sollicitatiegesprek. Een flinke stapel papieren, een potlood en snel reageren. Binnen tien minuten was ik klaar en kreeg ik van de manager HR na een half uurtje een heldere uitleg over mijn persoonlijkheid. Verbaasd was ik over de juistheid van de uitkomst. Daar wilde ik meer over weten!

Geschiedenis van het enneagram

Enneagram komt van het Griekse woord Ennea dat negen maar ook draaien betekent.
Het symbool zelf werd voor het eerst rond het begin van de twintigste eeuw onder de aandacht gebracht door de Grieks-Armeense filosoof en mysticus George Ivanovitch Gurdjieff.
De leer zelf is ontwikkeld door Oscar Ichazo. Voor de ontwikkeling van de basisprincipes putte hij uit klassieke Griekse filosofie en de oeroude spirituele ideeën uit de mystiek van het Jodendom en het vroegere Christendom.


Oscar Ichazo


RHETI: De Riso-Hudson Enneagram Type Indicator
Het figuur bestaat uit negen basismodellen van ons gedrag. Je herkent van alle negen modellen meestal wel iets, maar er is altijd één dominant model. Het dominante model verklaart waarom je je op een bepaalde manier gedraagt of waarom jij zus reageert en niet zó. Hoe stel je nu vast tot welk type je behoort? De vragenlijst in het boek; de RHETI (versie 2.5) is hiervoor een betrouwbaar hulpmiddel. De RHETI bestaat uit 144 tweetallen van stellingen/uitspraken. In de test kies je welke van de twee uitspraken het beste bij jou past. De ene keer is dat een stelling waar je jezelf direct in herkent. De andere keer zijn het twee uitspraken waarbij je geen van beiden iets mee hebt. Toch moet je een keuze maken.

Daar gaan we!

Jammer dat het boek de stencils niet bevat die ik bij mijn sollicitatiegesprek eens had. Nu ben ik aangewezen op het boek en ik wil het boek liever niet 'bekladden'. Goed, een pennetje en er echt even voor gaan zitten want 144 uitspraken zijn er nogal wat. Het zijn ook meer en ander soort vragen dan de test die ik eerder eens gedaan heb. Ik heb ongeveer twintig minuten over de vragen gedaan, maar.... dan ben je er nog niet! Het bepalen van je persoonlijkheidstype vergt nog even wat inspanning. Het is namelijk de bedoeling dat je, naast het optellen van de score, ook zelf het enneagram tekent. Tja, dat was nooit mijn sterkste kant: netjes optellen en tekenen Even heb ik de neiging om op te geven en het boek met een ongeduldige zucht door de kamer te keilen maar dan lees ik: "De structuur van het enneagram kan er ingewikkeld uitzien, maar in feite is ze heel eenvoudig. Je zult het ennagram gemakkelijker begrijpen als je het zelf tekent". Vooruit dan maar.

De negen persoonlijkheden

Volgens het enneagram behoor ik tot type 2: De Helper. Welke persoonlijkheden zijn er?
Type 1: De Hervormer, Type 2: De Helper, Type 3: De Presteerder, Type 4: De Individualist, Type 5: De Onderzoeker, Type 6: De Loyalist, Type 7: De Enthousiasteling, Type 8: De Uitdager, Type 9: De Vredestichter. Dan vertelt het boek ons nog dat deze negen types geordend worden in drie triaden: de instinctieve triade, de gevoelstriade en de denktriade. Elke triade bestaat uit drie persoonlijkheidstypen die de kwaliteiten en de tekortkomingen van deze triade gemeen hebben. Volgt u me nog? In het boek wordt een poging gedaan om een heldere uitleg te geven, maar dit is absoluut geen boekje wat je eventjes vluchtig doorleest. Neem er de tijd voor én neem het serieus!

Het enneagram gebruiken

Het is handig om het enneagram te gebruiken bij sollicitatiegesprekken. Zo weet je direct 'wat voor vlees je in de kuip hebt' en of je te maken hebt met iemand die de functie aankan. Uiteraard zegt een vaststelling van een type niet direct of jij beschikt over de gewenste kwaliteiten, maar ik kan me voorstellen dat het enneagram een fijn hulpmiddel kan zijn. Het boek 'Ontdek je persoonlijkheidstype' is een prima basis, maar het vergt toch wel wat extra inspanning dan alleen het lezen van dit boek. Er wordt ook regelmatig verwezen naar het 'Enneagram Basisboek' en ik denk dat je, als je echt serieus met het enneagram wilt werken, dit ook wel nodig hebt.



Don Richard Riso & Russ Hudson
Ontdek je persoonlijkheidstype
232 pagina's
Uitgeverij: Altamira-Becht
ISBN: 90-696-3708-1