Mamma heeft een knobbeltje
In Mamma heeft een knobbeltje lezen we het verhaal van de tienjarige Anna. De bekende illustratrice Pieke Stuvel heeft dit boek geschreven naar aanleiding van de reacties van haar jongste dochter Anna op haar ziekteproces. Dit boek verscheen in 2001 met de titel Een bloes met armen. Het is nu opnieuw uitgebracht, zodat het nog meer kinderen, ouders en familieleden tot steun kan zijn.
'Ik weet dat je van kanker dood kan gaan. De opa van mijn vriendinnetje Katja is aan kanker doodgegaan. Maar ik wist meteen dat mijn moeder niet dood zou gaan. Dat wist ik gewoon heel zeker. Daarom was ik er ook niet zo ondersteboveven van. M'n moeder natuurlijk wel, die was er hartstikke ondersteboven van, die wist dat helemaal nog niet zo zeker.'
Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Niet alleen volwassenen kennen de gevolgen. Kinderen mogen er dan niet zo veel over weten, wat ze wel weten is het ergste nieuws: je kunt er dood aan gaan. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Maar hoe leg je dat uit aan jonge kinderen? Hoe vertel je dat je zelf ook niet weet hoe het verder zal gaan? Wat bestraling is en wat een chemokuur? In Mamma heeft een knobbeltje wordt alles duidelijk uitgelegd. Dochter Anna weet dan ook heel goed wat er allemaal gaat gebeuren. Het is heel bijzonder om de ervaringen van dit meisje te lezen. Ze is zich zo bewust van het ziekteproces van haar moeder. En probeert haar waar ze kan te helpen, bijvoorbeeld door geen 'verpletteromhelzingen' meer te geven, want dat is te pijnlijk. Of door een emmer te halen als ze braakgeluiden hoort.
'Mamma had d'r eerste chemo gehad, ik mijn eerste disco. Met een disco vieren de juffen en meesters van de bovenbouw altijd hun verjaardag. En vorig jaar zat ik voor het eerst in de bovenbouw. Ik had m'n strakke witte veloursjurk en m'n turquoise bloes aan. Iris en Loulou haalden me op. We waren bloedzenuwachtig. Maar wów, wat was het cool!'
Het kinderleven van Anna gaat gewoon door, terwijl haar moeder de zware behandelingen, zoals chemo-kuur en bestralingen ondergaat. Ze speelt met haar vriendinnen. Schaatst fanatiek. Anna geniet kortom van haar jonge levenje. Al staat ze ook stil bij de situatie van haar moeder. Ze vindt het maar eng wat ze in het ziekenhuis allemaal doen. Naar het litteken dat haar moeder heeft overgehouden aan de borstbesparende operatie durft ze niet te kijken. Als haar oudere zus het wel wil zien, kijkt ze toch en ziet ze dat het best meevalt. Het is heel bijzonder om te lezen dat dit meisje de situatie steeds minder eng vindt.
'Ik snap heus wel dat borstkanker geen pretje is, maar eigenlijk vond ik het best gezellig zo. Het was nog thuiseliger. Want behalve de ziekenhuisbezoeken en dat beetje fietsen, was mamma altijd thuis.'
Tijdens het lezen van Mamma heeft een knobbeltje leer ik veel nieuwe woorden, zoals thuiselig. Een woord dat het meisje zelf heeft bedacht. Het komt van duizelig, gezellig en thuis. Het betekent dat je je een beetje duizelig voelt, omdat het thuis zo gezellig is. En zo komen er nog veel meer woorden in voor. Het onderwerp mag dan wel ontzettend zwaar zijn, het blijft een goed geschreven grappig kinderboek. Kinderen zullen hier van genieten. Spelenderwijs krijgen ze in dit boek meer informatie over borstkanker. Wat is nu een chemotherapie of bestraling. In kindertaal heeft de schrijfster het allemaal uitgelegd. Heel bijzonder. Dit boek kan niet alleen kinderen tot steun zijn, maar ook ouders en opa's en oma's. Je kunt het ideaal samen lezen.
En dan vergeet ik de grappige illustraties nog. Die mogen natuurlijk niet ontbreken als een illustratrice een kinderboek schrijft. Ze zijn echt ontzettend leuk. Net als de speelse gedichtjes die in het boek opgenomen zijn.
Afbeelding verwijderd door redactie
Pieke Stuvel
Mamma heeft een knobbeltje
104 bladzijden
Uitgeverij: Podium
ISBN: 978-90-5759-058-0
Adviesprijs: 12,50 euro
Vanaf 8 jaar
Bestel hier online:
Mamma heeft een knobbeltje
Pieke Stuvel