Chemische Liefde
Het boek Alchemie van de liefde lijkt van buiten sprekend op een nostalgisch poëzie-album, vol kleine vriendschapsgedichtjes en lieve glitterplaatjes. Maar als ik het opensla, zie ik een draak. Een enge draak met rode ogen. Ben je een vrouw? Nou, dan woont er dus zo'n draak diep in je binnenste. En als je een man bent, dan schuilt er in jou een botte gepantserde ridder. Zo eentje die draken wil verslaan. Maar ik ben dus een vrouw. Help! Ik ben een draak! Hoog tijd om eens met schrijfster Lisette Thooft te gaan praten!
Ha Lisette, van 'chemie' tussen twee verliefde mensen hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar Alchemie? Kun je dat eens uitleggen?
Alchemie is de voorloper van de chemie. Het ging bij de oude alchemisten allemaal om het verenigen van tegendelen. De belangrijkste tegendelen zijn het vrouwelijke en het mannelijke. Die staan lijnrecht tegenover elkaar in hun oervorm: het vrouwelijke wil samentrekken, het mannelijke wil zwellen en ontploffen. In relatietermen wil de vrouw knus op de bank zitten met de arm van haar geliefde om haar heen, want het vrouwelijke streeft naar liefde. En de man wil de hort op, avonturen beleven, geld verdienen of andere meisjes versieren - want het mannelijke streeft naar vrijheid. Toch hebben ze elkaar nodig, sterker nog: ze kunnen alleen hun eigen doel bereiken door middel van de ander. Liefde heeft vrijheid nodig om échte liefde te worden en andersom.
En hoe zit het nu met die draak in mijn binnenste? Dat klinkt een beetje eng! De meeste meisjes zien zichzelf liever als prinses. Ik wel tenminste.
Natuurlijk, je hebt óók een prinses in je, als vrouw. Maar die draak is er eveneens en die herken je vast wel. Anders herkent je man of vriend hem, tenzij je nog te jong bent of nog maar pril verliefd, dan houdt de draak zich schuil. Na verloop van tijd ontwaakt de draak; dan begint elke vrouw kritiek te leveren op haar man. Ze ziet alles met haar scherpe ogen - het woord draak komt van een oud Grieks woord dat 'scherp ziende' betekent - en ze is constant aan het verbeteren of betuttelen. Als hij met haar in discussie gaat en probeert haar hoofd eraf te slaan - het beter te weten - groeien er direct twee hoofden terug: ze wint elke ruzie. Symbolisch wil ze haar geliefde opeten, hem helemaal overheersen. Maar tegelijkertijd wil ze dat natuurlijk níet, want dan is hij verdwenen en is hij geen man meer. Ze houdt juist van hem omdat hij zo mannelijk is, zo vrij. Dus ze wil dat hij haar draak verslaat, haar helpt om haar controle-behoefte te dimmen.
En alle mannen spelen natuurlijk graag riddertje, maar een botte gepantserde vent die op een robot lijkt, klinkt ook niet erg als Mr. Right.
Maar zelfs elke Mr. Right heeft zijn robot-momenten: als hij afwezig is, met een wazige blik, als hij zichzelf verliest in zijn computer, als hij mechanisch, op de automatische piloot zijn ding doet, met gepantserd gevoel. Voor de duidelijkheid: ook vrouwen kunnen in robots veranderen en in mannen schuilt vaak ook iets verslindends en draakachtigs. Maar over het algemeen is de draak duidelijker in vrouwen en de robot heftiger aanwezig in mannen.
Ik ren overspannen door het huis met een zware wasmand onder mijn arm, terwijl mijn eigen koene ridder-in-spijkerbroek relaxed op de bank een film ligt te kijken. Natuurlijk ergert mijn draakje zich daar groen en geel aan. Waarom eigenlijk? En wat als ik me aan een willekeurige bumperklever irriteer? Is dat anders?
Je zou kunnen zeggen dat elke ergernis, waarbij je vindt dat jij het beter weet dan de ander hoe het leven in elkaar zou horen te steken, een draakachtig gevoel is. Gespannenheid, niet kunnen loslaten, alles onder controle willen houden, ís de draak in ons. Te makkelijk loslaten, jezelf laten gaan, er tussenuit piepen, ís de robot in ons. Als je overspannen met je wasmand door je huis rent, zou je je kunnen afvragen of het echt nodig is dat je dat doet. Zou een wat rustiger tempo, met wat meer vuile was, je leven slechter maken. Of misschien beter?
Loslaten is belangrijk, schrijf je. Vrij vertaald komen je wensen pas uit als je 'loslaat'. Maar als ik graag carrière wil maken, kom ik met lui op het strand liggen ook niet ver. Toch?
Mijn boek gaat alleen over liefdesrelaties, niet over carrière maken... Maar eigenlijk denk ik dat je beter in een ontspannen tempo iets minder carrière kunt maken dan gestresst en jachtig de top bereiken, omdat je daar dan toch niet van kunt genieten. Je blijft in de hoogste versnelling en je blijft dus het jachtige gevoel houden dat je nog iets moet doen, dat je er nog niet bent. Maar ik moet hier meteen bij zeggen dat het ontzettend moeilijk is om los te laten en dat ik het zelf ook nog niet goed kan. Ik weet alleen dat het goed is voor me, en elke keer dat het een beetje lukt, geniet ik bewust en met volle teugen van het leven.
We leven in een pessimistisch wereld en in literaire boeken is een happy ending niet populair. Zo is het echte leven immers niet, zeggen de critici dan. Maar in sprookjes en chicklits loopt het altijd goed af. Kun je daar iets over zeggen?
Grappig genoeg hebben wetenschappers inmiddels ontdekt dat de evolutie als geheel wel in een positieve richting gaat: er komt steeds meer beschaving op aarde, zeg maar liefde. In het heelal als geheel komt er steeds meer vrijheid. De grap is natuurlijk dat het misschien wel nooit afloopt, dat het proces van ontwikkeling altijd maar doorgaat. In liefdesrelaties kun je zeggen: "Ik hou meer van je dan gisteren, maar nog niet zoveel als ik morgen van je zal houden." Als dat klopt voor je gevoel, heb je een geslaagde relatie. Dan word je er namelijk een steeds beter mens van. En daar gaat het eigenlijk om.
Welbedankt voor je toelichting, Lisette!
Alchemie van de liefde is een echte aanrader voor iedereen, die haar relatie eens in een ander licht wil bekijken of er nieuw leven in wil blazen. En wie weet, misschien breken jullie dan wel het record van eiken huwelijkspaar Pieter en Henriëtte Jeanne Ably uit Amstelveen, die op 23 juni 2008 maar liefst 80 jaar getrouwd waren!
Alchemie van de liefde
Lisette Thooft
143 bladzijden
Uitgeverij Scriptum
ISBN: 9055945838