In gesprek met Derek Ogilvie
Derek heeft zelf geen kinderen. Toch zijn er maar weinig mensen die zich zo kunnen inleven in de belevingswereld van het kind als deze man. Hij heeft de gave om telepathisch met baby's en peuters te communiceren en wat hij doorkrijgt is bijzonder gedetailleerd. Derek komt sympathiek en vrolijk over, maar ook fel. Hij laat duidelijk merken dat hij het moeilijk heeft als kinderen verdriet hebben of zich niet begrepen voelen.
Derek over angst...
"We zijn allemaal bang voor de waarheid. Dat proberen we te verdoezelen door een rol te spelen. Ik speel nu het spel van de geïnterviewde. Ik uit me op een bepaalde manier omdat ik zo wil overkomen, zodat jij iets specifieks over mij kunt schrijven. Maar als ik nu mijn hemd uit doe of mijn broek - trekt zijn hemd open en doet zijn rits naar beneden - zie je dat je lichaamstaal dan meteen verandert? Wij zijn allemaal bang om te mislukken en ook al probeer ik mensen te helpen, het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ik ook mijn angsten heb," zegt hij, terwijl hij ons serieus aankijkt. De man die duizenden wanhopige ouders heeft geholpen, heeft blijkbaar - net als iedereen - ook zijn angsten.
Over succes en kritiek...
Derek weet wat het is om rijk te zijn, maar ook om niets te hebben. Zijn jeugd en jarenlange ervaring in het zakenleven, met de vele tegenslagen die hij heeft meegemaakt, maken de Schot lang niet zo kinderlijk als hij eruit ziet. "Ik ben 43, ik heb al veel meegemaakt in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een arbeiderswijk. Wij waren niet rijk en daar ben ik blij mee, want daardoor heb ik geleerd om succes te waarderen. Ik heb veel succes gekend in mijn leven, daar kreeg ik een enorm ego van, maar ik verloor alles en raakte de weg kwijt in mijn leven. Ik kon de bus niet eens meer betalen! 'Ik zie wel waar dit mij brengt', dacht ik op dat moment, want ik realiseerde me dat ik nog steeds dezelfde persoon was. Daarom heb ik heb nooit iets geforceerd. Ik ben altijd met de stroom meegegaan en ik weet dat het morgen zomaar over zou kunnen zijn. Als het stopt is het goed, ik ben er niet aan gehecht." Kritiek is Derek ook niet vreemd. Op internet circuleren bijvoorbeeld nogal wat verhalen. "Het is niet niks om voor zo'n groot publiek te staan, ik krijg vaak kritiek omdat veel mensen niet geloven wat ik doe. Er zijn mensen die vinden dat ik kinderen gebruik om geld mee te verdienen, maar door die kritiek krijg ik ook meer zelfkennis. Het gaat steeds beter, ik ben niet meer zo druk bezig met mezelf te bewijzen."
Over eerlijkheid...
Passie straalt van zijn gezicht als hij het over 'zijn kinderen' heeft. Maar ik zie ook verdriet en frustratie in zijn ogen, als hij over opvoedproblemen praat. "Als we opgroeien, zeggen onze ouders dat we later succesvol zullen worden, dat later alles mooi en fantastisch zal zijn. Dat leren we onze kinderen al vanaf hun geboorte. Maar een kind ziet zijn moeder misschien altijd huilen en begint zich af te vragen: 'Als alles zo mooi zou zijn in het leven, hoe komt het dan dat mama altijd ongelukkig is?' Dat is dus een totale contradictie!"
Derek is dan ook een voorstander van eerlijkheid: " Ik vind dat je kinderen altijd de waarheid moet vertellen. Als een kind een hele lelijke tekening maakt, zeg dan niet dat die tekening prachtig is! Want het kan zijn als zo'n kind de tekening op school laat zien, dat de kinderen om de tekening lachen en de juf zegt dat het niet mooi is. Daardoor kan het kind het vertrouwen in zijn eigen moeder verliezen, omdat het kind denkt dat zij liegt. Dan creëer je slaapproblemen. Dat is wederom niet bevorderlijk voor het kind, want het kind pikt gedachten op van de ouders en van zijn omgeving."
Over communiceren...
Dereks grootste gave is communiceren met kinderen. Zijn enorme inlevingsvermogen stelt hem in staat om zich helemaal te identificeren met het kind. "Ik communiceer al met kinderen tijdens de zwangerschap. Vanaf de conceptie vangt het kind de gedachten op van de ouders en de omgeving. Ik had een reading met een kind van anderhalf en ik kreeg door dat de vader een affaire had gehad toen zijn vrouw zes maanden zwanger was. En dan vraagt de vader: 'Hoe kan je dat in Godsnaam weten, Derek?' 'Nou, omdat je kind wist dat jij bij de buurvrouw in bed lag, terwijl je vrouw aan het werk was!'
Ik communiceer met kinderen via beelden en gevoelens. Daarom werk ik ook vaak met tekeningen: ik krijg dan een beeld door van het kind en dat vertaal ik. Als ik een blauwe auto, een ongeluk en een kalender met april doorkrijg, dan zeg ik: 'Ik zie een ongeluk met een blauwe auto en het was in april.' Ik maak ook altijd veel gebaren of wijs naar bepaalde lichaamsdelen. Soms schaam ik me daar wel voor, omdat ik er dan zo gek uitzie! Laatst keek ik naar mijn programma op televisie en realiseerde ik me dat het soms op cold reading (informatie geven door veel vragen te stellen, red.) leek. Daarom probeer ik nu duidelijker te zeggen wat ik doorkrijg, maar als ik niets doorkrijg dan zeg ik het ook eerlijk. Ik ben 43, niet een of andere achttienjarige, die zo nodig een imago heeft hoog te houden. Waarschijnlijk ben ik daarom ook zo geliefd bij de ouders."
Derek rolt uit zijn stoel en gaat op handen en voeten op de grond zitten: "Het is belangrijk om op ooghoogte met je kinderen te praten, probeer altijd te denken vanuit het perspectief van het kind. Het is toch niet leuk dat je steeds naar boven moet kijken als je zo klein bent? Praten met je kind is heel belangrijk en dan bedoel ik niet de vraag: 'Gaat het goed met je?' Maar vraag: 'Hoe voel je je vandaag? Wat vind je van mij? Wanneer doe ik je pijn? Wanneer ben je blij met mij?' Want meestal geven de ouders de kinderen het idee van: 'Ik ben groot en vertel jou wat je moet doen.' Of op het moment dat het kind ouder wordt en gaat puberen, zeggen de ouders: 'Wat hebben we fout gedaan?' Je was altijd zo lief?"
Over Nederland...
"Ik heb veel respect voor de Nederlandse ouders die aan mijn televisieprogramma meedoen, want je moet veel lef hebben om op televisie te komen als ouder. Zeker als iemand zoals ik tegen je zegt wat je fout doet en wat je allemaal moet veranderen. Het is echt knap, want niemand vindt het leuk om te horen dat hij of zij een slechte ouder is."
Derek is een groot succes, maar hij blijft dromen van nog te behalen doelen. "Nederland heeft me in de armen gesloten. Ik zou hier heel graag een groot opvoedkundig centrum op willen zetten, waar ouders met hun kinderen uit de hele wereld naar toe kunnen komen. Een centrum waar ze gratis gebruik kunnen maken van alle faciliteiten, zodat iedereen kan komen om geholpen te worden. Zo'n kind wordt beter en gaat de wereld in, dat creëert grootheid. Ik hoop dat ik dat binnen twee jaar kan realiseren. Nee, dat ga ik realiseren!"
Over zijn boek...
Het boek Baby's Wil is Wet heeft Derek geschreven vanuit het perspectief van het kind. Daar waar de nodige opvoedkundige boeken met de bekende tips komen, benadert Derek opvoeden vanuit een nieuwe invalshoek. "Ik heb 27 opvoedkundige boeken gelezen en ze gaan allemaal over hetzelfde: dit is wat je moet doen als je kind één maand is en dit als het twee maanden is. Vervolgens krijg je informatie over hoe je ze zindelijk kan maken en ga zo maar door. Ik heb het boek geschreven vanuit het oogpunt van het kind, de wereld van het kind. Daardoor ga je op een nieuwe manier naar het kind kijken. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over verhuizen. Wanneer ouders besluiten om te gaan verhuizen, bespreken ze dat niet met hun kinderen. Ze gaan er vanuit dat ze te klein zijn om het te begrijpen. En dat terwijl het juist zo belangrijk is! Of het hoofdstuk over slapen, dat gaat over de plek waar je het beste het bedje van je kind kunt neerzetten. Je hoeft niet in mij te geloven om het boek te lezen. Ik vraag mensen niet om mij te geloven, maar om te luisteren naar wat ik heb te zeggen. Probeer het uit en als het voor je werkt, is het goed."
Vanaf 10 oktober is Derek te zien in De Theater Fabriek te Amsterdam en op 23 oktober start zijn nieuwe televisieshow op RTL 4.
~
Baby's wil is wet
Derek Ogilvie
~192 bladzijden
Uitgeverij Carrera
ISBN: 978 90 488 0141 1
WIN!
Vrouw.nl mag enkele Baby's wil is wet van Derek Ogilvie weggeven. Geef, om kans te maken op deze prijs, het goede antwoord op de volgende vraag:
Wat is de benaming van de nieuwe serie van Derek op RTL4?
Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Derek" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 17 oktober 09.00 uur.