Interview: Het overvloedsprincipe volgens Astrid van Triet
Hoe is het denken vanuit overvloed bij jou tot stand gekomen?
"We komen als mens iets brengen. De overheersende energie in de wereld gaat echter uit van een tekort en is gericht op het voorkomen van gebeurtenissen. Op het werk zijn mensen bezig om te voorkomen dat ze ontslagen worden en dat ze fouten maken. Het belastingprincipe is erop gericht om te voorkomen dat mensen een tekort hebben om in leven te blijven. Het sparen voor je pensioen is gebaseerd op angst om tekort te komen in de toekomst. Terwijl die tomaten waarvan je wilt eten er nu gewoon zijn. Waarom zouden ze er dan niet meer in de toekomst zijn? Toch moet je door ons pensioenstelstel sparen voor rechten om later toegang te kunnen verkrijgen tot die tomaten. Toen mijn dochtertje vier werd, besefte ik dat ik niet wilde dat zij door deze manier van leven gevormd werd. Ik wilde haar een keuzemogelijkheid geven."
Equi is een ruilmiddel. Waarin verschilt het van geld?
"Het huidige geld is afkomstig van een instituut buiten ons en is gekoppeld aan voorwaarden. Je moet eerst werken voordat jij, of iemand anders, er toegang toe krijgt. Equi is onvoorwaardelijk en gelijkwaardig: iedereen kan maandelijks equis ontvangen, wie je ook bent en waar je ook woont in de wereld. Sowieso krijg je automatisch elke maand tweehonderdvijftig equis en daarnaast gaat het om het bedrag wat jij aan een ander, of een ander aan jou, ter beschikking stelt. Deze keuze, creëert ruimte; om het leven te leiden wat je werkelijk wilt. Als je niet meer hoeft te overleven, kan de levensenergie vrij stromen en kan je je werkelijke passie volgen. Iemand wil bijvoorbeeld wel onderzoeken hoe hij milieuvriendelijker kan werken, maar ervaart daar momenteel de ruimte niet toe omdat er brood op de plank moet komen."
"Het probleem is trouwens niet het geld zelf (of in vroegere tijden de ruilhandel), het zit hem in de regels die erin zitten opgeslagen. Waarom gaan er mensen dood in Irak? Omdat de regering wapens kan kopen van ons belastinggeld. Maar stel...... je stelt jouw equis ter beschikking aan een groep machthebbers om oorlog te voeren in Irak. En vervolgens kom je erachter dat die oorlog om onterechte redenen gevoerd wordt. Dan heb je de keuzevrijheid om niet meer jouw equis aan die machthebbers ter beschikking te stellen. En dit kan met belastinggeld dus niet. Zolang wij het vertrouwen hebben in ons geldsysteem, zal dit zo blijven. Helaas werkt het zo dat mensen eerst een crisis mee moeten maken voordat ze in beweging komen."
Iedereen die zich aanmeldt voor de equi ontvangt in ieder geval automatisch een even groot maandelijks bedrag. De equi is vrij van ideologie, is dit principe dan niet communistisch?
"Wat ik heel graag wil, is een keuzemogelijkheid beschikbaar laten komen waarmee we onbelastend met elkaar om kunnen gaan. Verder dan dit, reikt mijn ideaal niet. Je bent vrij om wel of niet voor equi te kiezen en met equi te doen wat je wilt. Als jij als ondernemer voldoende equis naar je toe weet te trekken omdat anderen dat aan jou ter beschikking willen stellen en je koopt daar een BMW en een villa voor dan is dat geheel aan jou. Equi is ook geen ideologische oplossing voor de problemen in de wereld. Het is een losmakingsproces van de regels die gekoppeld zijn aan geld."
Wat kun je precies doen met de equi?
"Alles wat je ook met euro’s kan doen. Het is gewoon een ruilmiddel. We zitten natuurlijk wel in een overgangsperiode. Zolang niemand voedsel voor equis aanbiedt, lijkt equi voor velen vooral een luxe ruilmiddel. Alleen klopt dat niet. Het gaat om de keuze dat je elkaar toegang tot het leven wilt geven. Die keuze heeft niets meer met rijk of arm te maken. Maar het is natuurlijk hartstikke mooi, als mensen die voldoende euro's tot hun beschikking hebben, ook zaken gaan doen met equis. Dan komt vanzelf die tomaat ook voor equis beschikbaar. Als een rijk persoon tegen diens aannemers zegt: "vanaf nu ga ik voor x% in equis betalen", dan zal dit echt iets in gang zetten."
"Verder creëert equi een mogelijkheid om bewuster te worden van de huidige voorwaardelijkheid van geld. Momenteel heb je nou eenmaal de euro nodig om in leven te blijven. Daarom is equi op dit moment vooral ook een communicatiemiddel. In feite koop je er bewustzijn mee. Hoe meer vertrouwen je krijgt in de keuzemogelijkheid om elkaar onvoorwaardelijk toegang tot het leven te geven, hoe beter je het oude systeem gaat doorzien. En daardoor gaat het huidige geldsysteem steeds meer voelen als een stukje groene zeep dat je niet meer kunt vastpakken. Floep…."
Hoe zou de equi kunnen bijdragen aan de watersnoodramp in Pakistan?
"Als we allemaal al zouden leven met equi dan zouden de Pakistanen zelf hulp kunnen inkopen met equis. En daarmee komen ze iets brengen in plaats van iets te vragen. Ze komen dan omzetvergroting brengen voor medicatie bijvoorbeeld. Nu storten wij euro's op giro 555. Maar dan storten zij equis op 555. Er heeft dan een omdraaiing plaatsgevonden."
Creëer je geen chaos als we straks allemaal van de equi gaan leven en iedereen zijn investeringen naar eigen inzicht mag invullen?
"Doordat wij een regering kiezen, wordt er chaos gecreëerd. En dan vooral op andere plekken. Kijk naar de oorlog in Afghanistan of in Irak. Dat gebeurt omdat wij stemmen, invloed willen uitoefenen. Wij zijn verantwoordelijk: wij gaan akkoord gaan met dit soort belastingoverhevelingen. Terwijl je helemaal niet hoeft te stemmen. Helaas zijn we nu nog verplicht om belastinggeld te betalen. Daar kom ik ook niet onderuit. Maar door naar equi te kijken, gaan we collectief een grondig bewustwordingsproces in. Equi zelf doet namelijk niets. De mens die voor equi kiest doet iets."
Meer weten?
Equi doet ons bewustzijn kraken. Wil jij ook jouw bewustzijn laten kraken? Kijk dan op De werkelijkheid van het overvloedsprincipe.