Mode Biënnale Arnhem
Mode is blijdschap, vermaak, kunst en creatie. Dat is de boodschap van de tweede Arnhem Mode Biënnale, die deze maand in de hele stad te beleven is. Happy fashion is het thema. En gelukkig word je zeker van al het moois dat er te zien is.
Welcome to the world of happy fashion
Het begint allemaal in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, waar een bonte mengeling van beroemde ontwerpers en nieuw talent wordt geëxposeerd. Kledingstukken van Maison Martin Margiela staan tussen pallets, bloemstukken en speeldoosjes met ronddraaiende ballerina?s erin. Ook de ontwerpen van Lanvin kan je bekijken onder het genot van sprookjesachtige muziek.
In de vlindertuin is het een drukte van belang: vlinders fladderen rond tussen de vlinderpoppen en plantenbakken. Af en toe strijkt er één neer op de kleding, die afkomstig is van onder andere The People of the Labyrinths. De natuur is ook aanwezig in kleding van Dan Gonen en KIND, onder meer in de vorm van een papegaaiprint op een jurk. De kunstenaars/ontwerpers The Idiots gingen nog verder: hun pauw heeft een staart als het lijfje van een jurk. Minstens zo stoer zijn de roze jurk met sleep van Basso & Brooke en de rode jurk met Viktor & Rolf-achtige hoofdtooi van Elle Verhagen & Carmen Freudenthal die er naast staan.
Viktor & Rolf zélf hebben een heel prieel tot hun beschikking, met daarin een jurk ? of moet ik zeggen: een installatie? ? uit hun laatste collectie. Rondom een kitscherige fontein in de grootste zaal van het museum zijn poëtische cocktailjurkjes van Rodarte en jurken van John Galliano, inclusief zijn werk voor Dior, opgesteld.
Eigen universum
In de Steenfabriek, de tijdelijke expositieruimte aan de overkant van de Rijn die de belangrijkste locatie vormt van de Arnhem Mode Biënnale, scheppen ontwerpers 'hun eigen universum' (aldus de ronkende tekst in het programmaboek).
Een catwalk-achtige looproute door de grote open ruimte voert je over vloeren met waspoeder, spiegels, matrassen en vogelzaad langs ontwerpen van Nederlands talent zoals Astrid van Engelen, Niels Klaver, Mada van Gaans, Bas Kosters en Percy Irausquin. En langs internationale hoogvliegers, van Lanvin (Frankrijk), Peter Pilotto (België) en Sandra Backlund (Zweden) tot de nieuwe Britse helden Casette Playa en Basso & Brooke.
Je struikelt in de Steenfabriek over de bevreemdende opstellingen. Van Romain Kremer, een Franse ontwerper die onorthodoxe mannenoutfits maakt, zijn drie pakken te zien waarvan de stof wel marmer lijkt. Christophe Coppens maakt accessoires die eenvoudige zwarte jurken omtoveren tot surrealistische creaties, zoals een stoffen geruit hert als schouder/hoofdbedekking. Op een felgroen kunstgrasveldje staan outfits van Cassette Playa die met hun fluorescerende stoffen al even verblindend zijn als de vloer. Yoshikazu Yamagata laat in gebreide en gehaakte kledingstukken een heel dorp tot leven komen: zijn jurken zijn idyllische huisjes met een puntdak - de armen en nekken van de modellen steken door de ramen en het dak. Rond een SRV-wagen bevindt zich een chaotisch landschap ontworpen door wonderkind Bas Kosters. Met zijn Heinekenrok en vele kinderlijk vrolijke kledingstukken is hij de meest overtuigende schepper van een eigen universum.
Belevenis
Een dagje Arnhem tijdens de Mode Biënnale prikkelt alle zintuigen. Bij binnenkomst in het Museum voor Moderne Kunst krijg je een geurige sticker van The People of the Labyrinths. De boottocht over de Rijn naar de Steenfabriek heeft een hoog vakantiegehalte. Binnen in de Steenfabriek klinken voortdurend de rustige tonen van een geluidsinstallatie van Celeste Boursier-Mougenot: in twee kinderbadjes drijft servies rond dat bij botsing een tinkelend geluid maakt. De looppaden van vogelzaad en suiker zijn een sensatie voor de voeten. In de ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem ? de derde locatie van de happy fashion tentoonstelling ? voel je je dankzij het linoleum en de uitgeleefde kantine onmiddellijk student.
Het is duidelijk dat de Mode Biënnale vooral een belevenis beoogt te zijn. De tentoonstellingen staan boordevol opvallende kledingstukken en de zalen zijn meer dan nadrukkelijk gestyled. Jammer genoeg betekent dat ook dat de informatie over de ontwerpen en ontwerpers in de expositieruimten minimaal is. Wie wil weten wat er te zien is (en waarom) kan alleen terecht bij de routebeschrijving of het programmaboekje.
Wie het nieuwste van het nieuwste op modegebied wil zien, kan in ieder geval beter naar Arnhem gaan dan naar de PC Hooft. De Arnhem Mode Biënnale biedt een unieke kans om kennis te maken met nieuwe sensaties zoals Rodarte en Basso & Brooke. En daarnaast: in de biënnalewinkel in de Steenfabriek zijn boeken, tassen, schoenen, ceintuurs en sieraden te koop. En natuurlijk kleding. Bijvoorbeeld van exposerende ontwerpers Cassette Playa, Monique van Heist en ?And beyond. Om gelukkig van te worden.
Wat is er nog meer te doen?
In het kader van het Fashion in Film Festival zijn er 15, 16 en 17 juni op diverse locaties in de stad modedocumentaires en films waarin mode een belangrijke rol speelt te zien, zoals Paris is burning, Liquid Sky en Who are you, Polly Maggoo?
Op 17 juni is er in de Steenfabriek een catwalkshow van jonge en innovatieve ontwerpers, zoals?And beyond, Merel Boers en Karin Ruiter.
Schoenen van Jan Jansen worden geëxposeerd in Blackpoint.
Stad Unique organiseert stadswandelingen door Arnhem met als thema de modebiënnale.
In café brasserie Dudok in Arnhem kan je de hele maand genieten van een speciale modemaaltijd: wonderfood.
Bij Hotel Blanc kan je overnachten in een Happy Fashion kamer, die is vormgegeven door stylistenduo Hollands Goed.
De Volksuniversiteit Arnhem biedt op 26 juni een styling workshop aan.
In de Ariane Inden pilotstore kan je een make-up workshop volgen.
De Slegte geeft je bij aankoop van één of meer modeboeken gratis een boek over Edgar Vos.
Meer info: www.arnhemfashionbiennale.com