Gastcolumn: Fair fashion geeft goed gevoel
Het lijkt erop dat de gemiddelde Nederlander het ont-zet-tend moeilijk vindt om in het dagelijkse leven rekening te houden met duurzaamheid. De website 10:10 spreekt wat dat betreft boekdelen. Deze internationale campagne roept iedereen op om in een jaar tijd tien procent minder energie te gaan verbruiken. We worden aangemoedigd om een klimaatakkoord te tekenen waarin we beloven duurzamer te reizen, eten en wonen. Er is een heel arsenaal aan checklists, scans (om je mondiale voetafdruk te berekenen), flyers en posters ontwikkeld om ons op het hart te drukken vaker de auto te laten staan, spaarlampen te gebruiken en minder vlees te eten.
Opvallend genoeg heeft 10:10 het (nog) niet over duurzame kleding. De stelregel ‘koop goede spullen’, met adviezen zoals ‘less = more’ en ‘repareer kapotte spullen’, is natuurlijk wel van toepassing op kleding, schoenen en accessoires. Maar aan een handreiking voor het vergroenen van de garderobe heeft 10:10 zich niet gewaagd. Duurzaam leven is kennelijk al ingewikkeld genoeg zonder te hoeven stilstaan bij de milieu- en sociale aspecten van onze must-haves.
Toegegeven, mode die is gemaakt met respect voor mens, milieu en dier is mondjesmaat in de gemiddelde winkelstraat te vinden. Het vergroenen van de garderobe vraagt dus wel een zoektocht. En in vergelijking met de dumpprijzen van fast fashion ketens zijn milieuvriendelijke en fair trade geproduceerde outfits niet goedkoop. Daarom hebben groene fashionista’s ook de nodige zelfbeheersing nodig: het is altijd verleidelijk om in de uitverkoop van H&M of Primark even een nieuw fashion item te scoren.
Toch is kiezen voor fair fashion niet alleen maar lastig. De consument die kiest voor eerlijk geproduceerde jeans of gerecyclede schoenen krijgt namelijk een met zorg gemaakt product in handen dat lang mooi blijft en seizoensmodes moeiteloos overleeft. En het allerfijnste is dat de koper van verantwoorde kleding er – helemaal gratis – een goed gevoel bij krijgt. Met jouw aankoop maak je de wereld namelijk een stukje beter voor mens, dier en milieu. En is dat geen heerlijk idee?
Ik word zelf altijd een beetje week als ik de beelden zie van hardwerkende mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden, die dankzij mijn keuze voor een fair trade jurk of een handgemaakte tas van biokatoen een baan met een redelijk salaris en behoorlijke arbeidsomstandigheden hebben. Niet voor niets vermelden labels zoals Misericordia en Studio JUX op hun website informatie over hun werknemers in kledingfabrieken. Zelfs met de aankoop van oer-Hollandse mode kan je een verschil maken. Zo zijn er in verschillende steden ateliers voor kwetsbare vrouwen, die bijvoorbeeld kampen met een psychiatrische aandoening of verslaving. In de naaiateliers vinden ze een zinvolle dagbesteding en krijgen ze de gelegenheid hun leefsituatie te verbeteren.
Met de aankoop van verantwoorde mode kan je bovendien onnodig dierenleed voorkomen. Bij niet-biologische kleding is wol afkomstig van schapen die hun leven met afgeknipte staart in megastallen doorbrengen, waar ze te pas en te onpas tot bloedens toe worden geschoren. Bij kleding van bamboe, hennep of biologisch katoen komen dit soort uitwassen niet voor. Ook voor leer en suède, die meestal afkomstig zijn van zielige dieren uit de bioindustrie, bestaan alternatieven om blij van te worden, zoals veganistische sneakers, pumps van gerecyclede tv’s, Plakkies (slippers van oude autobanden), portemonnees van vrachtwagenzeilen en clutches van gevlochten snoeppapiertjes. Met zoveel keuze aan verantwoorde mode is eigenlijk niet meer vol te houden dat fair fashion ingewikkeld is. En over de prijs valt – als je de gratis positive feelings meetelt – al helemaal niets te klagen.
Lynsey Dubbeld is journalist en trendanalist. Op haar blog Modevoormorgen.blogspot.com schrijft ze over nieuws en trends op het gebied van duurzame mode.
Op de foto: kleding van ecopionier Kentroy Yearwood (foto door André Blom, www.defotomakerij.nl)