Een museum vol schoenen

Vrije tijd door Jamaica
Bij een museum krijg je al snel het clichébeeld van witte ruimtes met schilderijen aan de muur. Toch is dit niet altijd het geval. Ze.nl reisde af naar het Nederlands Leder en Schoenenmuseum om te laten zien dat een museum allesbehalve saai hoeft te zijn.

Waar de meeste musea op het gebied van mode te vinden zijn in Amsterdam, is deze gevestigd op een industrieterrein in het Brabantse Waalwijk. Het museum is in het midden van de 20ste eeuw ontstaan en is het enige schoenenmuseum in Nederland. Het bezit één van de grootste collecties historisch schoeisel ter wereld. Daarnaast houdt het museum ook de schoenen en merken die momenteel in de mode zijn goed in de gaten. ?We hebben momenteel ruim elfduizend schoenen. Ieder jaar krijgen we er tientallen objecten bij, uiteenlopend van historische schoenen tot hedendaags materiaal?, vertelt Inge - de conservator van het museum én een enorme schoenengek.
 


Uitbreiding van de collectie komt van allerlei kanten. Soms koopt het museum schoenen op een veiling. Alleen is het aanbod daar beperkt en liggen de prijzen hoog. Daarnaast bieden particulieren en bedrijven het museum regelmatig schoenen aan. Natuurlijk is niet elke schoen geschikt om opgenomen te worden in de collectie. Volgens Inge speelt het uiterlijk van een schoen niet altijd een rol bij de selectie. ?We vinden het belangrijker dat een schoen historische waarde heeft of dat er een mooi verhaal achter zit. Bijvoorbeeld de schoenen die Edsilia Rombley droeg tijdens haar eerste deelname aan het Eurovisie Songfestival."

Het Schoenenmuseum bestaat niet alleen uit schoenen. We zetten de verschillende onderdelen van het museum voor je op een rijtje:

Schoenen in chronologische volgorde
In deze permanente tentoonstelling zie je hoe de schoen zich heeft ontwikkeld door de jaren heen en wat er wanneer in de mode was. De expositie begint in de prehistorie en gaat door tot het heden. Ook staan er vitrines met hedendaagse schoenen van Nederlandse bodem. Nederland is misschien een klein land, maar heeft een vrij groot aandeel in de schoenenwereld. Denk maar eens aan merken als: Viktor & Rolf, Jan Janssen en Van Bommel. Natuurlijk heeft het museum ook hedendaagse, buitenlandse schoenenmerken, zoals Christian Louboutin, Jimmy Choo en Manolo Blahnik.


Etnografische expositie

Dit is een vaste tentoonstelling waar je schoenen kunt bekijken uit andere werelddelen. Het zijn niet per se schoenen van bekende ontwerpers, maar meer schoeisel waaraan je duidelijk de cultuur van een land kunt aflezen. China, Rusland en India zijn onder andere landen die voorbijkomen in de tentoonstelling.

Exposities
Twee keer per jaar organiseert het museum een wisselexpositie. Op 11 maart opent een tentoonstelling over Lolo Pagola, een opvallend schoenenmerk waar vijftien jaar geleden een einde aankwam. In het najaar exposeert Pascalle Bonnier, afgestudeerd Product Designer aan de Design Academy in Eindhoven, haar afstudeerproduct over oerrunderen en het proces om ze terug te fokken. Ook zijn er korte wisselexposities te bezoeken.

Zadels en aanspanningen
De collectie paardentuig omvat meer dan driehonderd stuks. Dit zijn zadels, hoofdstellen, hamen en garelen, jukken, stijgbeugels en hoefijzertassen.

Goudleer
De afdeling met goudleer is 25 februari heropend. Goudleer werd in de zeventiende en achttiende eeuw in Nederland gebruikt als wandbekleding.

Ambacht en techniek
Een groot deel van het museum bestaat uit allerlei machines die vroeger gebruikt werden voor het maken van leer en schoenen. Het bijzondere is dat al deze machines het ook nog doen. Elke tweede zondag van de maand zet het museum de machines aan, zodat bezoekers kunnen kijken hoe dit vroeger in zijn werk ging. In deze ruimte zijn ook een oud schoenenwinkeltje en een compleet schoenmakershuisje uit 1900 nagebouwd.

Kinderafdeling
Het Schoenenmuseum doet veel op het gebied van educatie. Zo komen er regelmatig klassen op bezoek voor een rondleiding. In het museum zelf is er voor de kinderen een speciale hoek ingericht. Hier kunnen ze kennismaken met leer en allerlei spelletjes spelen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum.