Wat te doen tegen slapeloosheid?
De slaapbehoefte verschilt per persoon: waar jij je misschien volkomen uitgerust voelt na vijf uur slaap, heeft je beste vriendin er zeker acht nodig. Zolang je je overdag fit voelt, is er niets aan de hand. In tijden van stress is het volkomen normaal dat je slecht slaapt. Maar als je regelmatig voor langere tijd achter elkaar niet kunt slapen en er overdag last van hebt, heb je chronische slapeloosheid.
Oorzaken
Niet kunnen slapen kan veel oorzaken hebben. Het kan komen door lichamelijke klachten zoals pijn, jeuk, benauwdheid of ?s nachts vaak moeten plassen. Maar het kan ook komen door spanning en stress. Misschien maak je je druk over je relatie, je werk of je financiële situatie. Koffie, sigaretten en veel inspanning (bijv. sporten of vergaderen) laat op de avond, kunnen ertoe leiden dat je moeilijk in slaap valt, en bovendien vaak onrustig slaapt, waardoor je niet goed uitrust. Alcohol kan ook een boosdoener zijn: je slaapt er weliswaar sneller van in, maar je wordt er over het algemeen vroeger door wakker.
Wat kun je zelf doen?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen. Allereerst kun je natuurlijk een aantal gewoonten proberen te veranderen: ?s avonds geen koffie of alcohol meer drinken en ook de sigaretten links laten liggen. Eet twee tot drie uur voordat je gaat slapen niets meer, de vertering van eten kan je ook wakker houden. Ga overdag of vroeg in de avond lekker sporten en maak op die manier je lichaam moe.
Slaapkamerperikelen
Het is leuk om een mooi en sexy ondergoedje te dragen in bed, maar als je last hebt van slapeloosheid, is het belangrijker gemakkelijk zittende slaapkleding te dragen. Zorg ervoor dat er niets knelt en dat de stof ademt. Investeer in een goed matras en kussen, en vraag eventueel advies bij een beddenspecialist. Je slaapkamer moet een prettig slaapklimaat hebben: niet te warm, goed geventileerd en de lucht moet niet te droog zijn. Gebruik je slaapkamer liever niet ook als studeer- of woonkamer. Tv kijken en e-mailen vanuit bed is leuk, maar niet erg bevorderlijk voor je slaapkwaliteit. Het is ook belangrijk dat je een ritme voor jezelf aanhoudt: probeer elke dag rond dezelfde tijd in bed te stappen en rond dezelfde tijd op te staan. Neem voor het slapengaan een lekker warm bad of douche met badgel met lavendel erin verwerkt. Dit helpt ontspannend en kalmerend.
Slaapdagboek
Als je alles geprobeerd hebt maar nog steeds nachtenlang naar de klok ligt te staren, is het wellicht raadzaam om naar de huisarts te stappen. Houd voordat je daar naartoe gaat, een slaapdagboekje bij. Schrijf op wanneer je gaat slapen en op welke tijden je wakker bent. Vermeld welke gedachten je bezig houden en houd ook het gebruik van bijv. koffie, sigaretten en medicijnen bij. Zo?n dagboek kan de huisarts helpen inzicht te krijgen in je klachten.
Heb jij weleens last van slapeloosheid, en zo ja: wat is jouw beste slaaptip?