3x: Verse soepen

Eten door Yasmin
Soepen kunnen altijd. In de zomer of winter, als voorgerecht of hoofdmaaltijd, met of zonder brood; soep maakt gelukkig! Vandaar wat old time favorite soepjes op een rij. Lekker slurpen, scheppen of soppen. EetZe!

Als ik ergens van kan smullen, is het van soep. Maar courgettesoep, pompoensoep en Turkse linzensoep zijn toch wel favoriet. Alle drie vegetarisch, maar ze kunnen naar eigen smaak ook met vlees of vis. Makkelijk en eindeloos mee te variëren dus! Let op: het is handig als je in het bezit bent van een keukenmachine of staafmixer voor de onderstaande recepten.

Courgettesoep

Wat heb je nodig?
(4 personen)

  • 1 flinke courgette
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ liter bouillon (kan zowel kip- als groentebouillon zijn)
  • 200 ml melk
Hoe maak je het?
  1. Snijd de courgette in kleine blokjes en snipper de ui fijn.
  2. Verhit 1 eetlepel olie en fruit de courgette en ui zachtjes aan.
  3. Pers de knoflookteen bij de courgette en ui en roer om.
  4. Voeg de bouillon toe en kook het in ongeveer 7 á 8 minuten gaar.
  5. Pureer het met de staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel.
  6. Voeg de melk toe en breng de soep daarna weer even aan de kook.
  7. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Tips:
  • Crème fraîche in plaats van melk gebruiken voor een iets vollere soep.
  • Als finishing touch zalmsnippers, rivierkreeftjes, gerookte kip, een dot zure room of mascarpone toevoegen.
  • Varieer met kruiden zoals kerriepoeder, bieslook, pesto en waterkers.
Pompoensoep

Wat heb je nodig?

(4 personen)
  • Pompoen (bijvoorbeeld een flespompoen of in stukken te koop bij de supermarkt)
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 40 gr boter of flinke lepel olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 el kerrie
  • 1 el citroensap
  • Chilipeper
  • Peper
  • Zout
  • Melk
Hoe maak je het?
  1. Snijd de pompoen in kleine stukjes, snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Verhit de boter of de olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook.
  3. Pompoen erbij en even laten bakken.
  4. Eetlepel kerrie toevoegen.
  5. De groentebouillon erbij inclusief de eetlepel citroensap, chilipeper, peper en zout.
  6. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat het ongeveer 25 minuten koken.
  7. Check of de pompoen zacht genoeg is om te pureren.
  8. Pureer het geheel met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Voeg wat melk toe en laat het goed heet worden.
Tips:
  • Een dot crème fraiche in het midden van het bord doet het altijd goed!
  • Gebruik kokosmelk om er een Aziatisch tintje aan te geven.
  • Ook lekker om er parmezaanse kaas, pecorino of geitenkaas overheen te verkruimelen. Het zoete van de pompoen combineert erg goed met kaas.

Turkse linzensoep

Wat heb je nodig?
(4 personen)
  • 1 kop linzen
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 liter bouillon (kan zowel kip- als groentebouillon zijn)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Chilipeper
  • 1 el citroensap
  • 2 el gehakte verse munt
  • Suiker
  • Peper
  • Zout
Hoe maak je het?
  1. Snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Fruit beiden aan in de olijfolie.
  3. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat het zacht meebakken.
  4. Voeg de linzen, wat chilipeper en de theelepel komijn toe.
  5. Roer het door elkaar en voeg vrijwel meteen de bouillon toe.
  6. Laat het een half uurtje koken tot de ui goed zacht is.
  7. Voeg de citroensap en de munt erdoor alsmede een snufje suiker, zout en peper.
  8. Laat het nog even koken voordat het geserveerd wordt.
Tips:
  • Je kunt de soep pureren, maar dit hoeft niet per se. Wat jijzelf het lekkerste vindt!
  • Varieer door andere groenten toe te voegen zoals winterpeen, selderij en prei.
  • Toch met vlees? Pak dan spekjes of lamsvlees.
  • Voeg een extra laurierblaadje toe tijdens het koken.

EetZe!