Eén op de zeven werkmails is geroddel
Wij dames houden over het algemeen wel van een beetje geroddel hier en daar. En op het werk zorgt het voor de gewenste afleiding: weg met die sleur! Het Amerikaanse bedrijf Enron was benieuwd hoeveel van de verstuurde mailtjes bij hen uit geroddel bestond en heeft daarom 600.000 e-mails bekeken. Wat bleek? Eén op de zeven mails is geroddel, en het komt voor in alle lagen van het bedrijf. 'Lager gerangschikten' roddelen het meest, waarschijnlijk over hun bazen, zo meldt Daily Mail.
Onderzoeker Eric Gilbert is ervan overtuigd dat de cijfers op elk bedrijf van toepassing zijn. Eerst was hij verbaasd over het aantal 'roddelmails', maar vindt het achteraf gezien logisch: "Roddelen heeft een slechte reputatie, maar het is eigenlijk een heel belangrijke vorm van communicatie. Kleine boodschappen hebben al een grote invloed, bijvoorbeeld 'Eric gaat te laat komen voor z'n meeting'. Op den duur krijg je het idee dat hij altijd te laat is. Enkel door geroddel weten we wat we weten over elkaar, het is een manier om sociale informatie te delen."
Werkroddels lijken heel erg op gewone roddels. Ze dienen voor vier doelen: informatie verspreiden, ter ontspanning, om intimiteit te bereiken (wij tegen zij) en om relaties te beïnvloeden. Maar let bij het versturen van je mail wel op: een verkeerde persoon in de adreslijst zetten is snel gebeurd?.
Heb jij weleens over de mail geroddeld over je collega?s?