Wat is er nou zo slecht aan het crashdieet?
Crashdiëten zijn ervoor om in een hele korte periode snel gewicht te verliezen. Bij een gezond dieet zul je ongeveer een halve kilo per week afvallen. Dit lijkt weinig, maar is een gezonde manier van afvallen. Zie jij ook wel eens reclames voorbij komen met 'Verlies nu vijf kilo in vijf dagen!' of iets dergelijks? Daar is een crashdieet dus aan te herkennen!
Maar waarom zijn deze diëten nu zo slecht? Het werkt toch, zou je denken? Binnen een aantal dagen pas je weer in die mooie broek! Maar een crashdieet is erop gebaseerd dat je ontzettend weinig calorieën binnenkrijgt. Het aantal calorieën is de hoeveelheid energie dat een product levert. Een gemiddelde vrouw behoort rond de tweeduizend calorieën per dag binnen te krijgen. Bij een crashdieet zijn dit er vaak niet meer dan duizend!
Lichaam
Maar wat doet je lichaam op het moment dat je met een crashdieet begint? Vroeger kwam het vaak voor dat er een lange tijd geen eten was en de mensen moesten overleven met de reserves die hun lichaam had opgebouwd. Bij het niet ontvangen van de benodigde energie, gaat je lichaam dus sparen voor later. Je stofwisseling draait op lage toeren, zodat het niet onnodig veel energie verbruikt. Omdat er in crashdiëten vaak weinig koolhydraten worden voorgeschreven, gebruikt je lichaam andere voedingsstoffen als energie. Hierbij kun je denken aan vet en eiwitten, en gaat je lichaam spierweefsel afbreken.
Dit is wat er gebeurt je in je lichaam. Maar kan dit nou kwaad? Wat veel crashdiëters hebben ondervonden, is dat als zij weer normaal gaan eten, ze uiteindelijk zwaarder zijn dan voorheen. Dit komt omdat het lichaam nog steeds in overlevingsstand is en het eten op gaat slaan als reserves. Daarbij is je stofwisseling nog steeds behoorlijk inactief, ook al ben je al gestopt met het dieet. Ook is het zo dat je vaak een hoop voedingsstoffen en vitaminen mist, welke je lichaam ook nodig heeft om vet te verbranden. Die mooie broek waar je dus eerst in paste? Die is nu weer twee maten te klein! Hoe frustrerend is dat? Dit is dan ook vaak het moment dat de moed je in de schoenen zakt en het verliezen van gewicht een onmogelijke opgave lijkt. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een crashdieet ook tot medische problemen kan leiden. Hierbij kun je denken aan darmproblemen, nierproblemen en ondervoeding.
Bekende crashdiëten
Er zijn een aantal bekende crashdiëten zoals het soepdieet, het ziekenhuisdieet en het Dr. Frank-dieet. De meningen zijn verdeeld als het gaat om het Sonja Bakker-dieet. Uiteraard ben ik dit gaan uitzoeken en heb ik de dagboeken van Sonja Bakker berekend op voedingswaarde en aantal kilocalorieën. Het dagmenu bevat ongeveer 900 calorieën - het Sonja Bakker-dieet kan dus inderdaad gekenmerkt worden als een crashdieet. Verder krijg je te weinig vet en teveel eiwitten binnen. Dan spreek ik nog maar niet over al het suiker dat in de eierkoeken en ontbijtkoeken zit?
Gewicht verliezen is ontzettend lastig, zeker omdat ons geduld behoorlijk op de proef wordt gesteld. Ik heb zelf ook lang met dit probleem geworsteld en ook ik geloofde de droom van verschillende crashdiëten. Iedereen wil wel vijf kilo verliezen in vijf dagen! Helaas is de realiteit anders en is ons lichaam hier niet op voorbereid. Sterker nog, je kunt hier je lichaam behoorlijk mee schaden! Door een gevarieerd voedingspatroon te volgen en genoeg beweging te krijgen, pas je uiteindelijk ook weer in die mooie broek, en dan wel tot hij helemaal versleten is!
Heb jij ervaringen met crashdiëten?
Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.
Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!