Als je niet tegen verandering kunt

Psyche & spiritualiteit door Karin
Je woont nog in hetzelfde dorp waarin je bent opgegroeid en je hebt nog steeds dezelfde vriendinnen. Op je 6e wist je al dat je dierenarts wilde worden en guess what: dan ben je nu ook. Gevalletje: ik hou niet van verandering?

Het is algemeen bekend dat bij grote veranderingen - in bijvoorbeeld bedrijven - veel mensen gaan tegensputteren. En waarom? Verandering kan tenslotte goed zijn. Ook in het dagelijks leven zul je merken dat vriendinnen in hun leven andere keuzes maken dan jij omdat de één wat meer fearless is dan de ander. Waar jij misschien na je middelbare school direct je kneuterige geboortedorp verlaat voor een studentenkamer in de grote stad, zullen je vriendinnen misschien wel nog jaren thuis blijven wonen. Wellicht omdat ze zich daar veilig voelen en alles vertrouwd is.


Zo ook Mirjam (28). ?Ik woon al (vrijwel) mijn hele leven in hetzelfde dorp en tot nu toe is mijn leven nogal euhm? precies zoals ik het gepland had", vertelt ze enigzins beschaamd. "Ik ben juffrouw geworden op een basisschool, zoals ik dat op de middelbare school al wist. Ik woon nog geen 50 meter van mijn ouders in hetzelfde dorp en ik ben jong moeder geworden ? zoals ik altijd al heb gewild. Ik weet dat veel vriendinnen en kennissen mij als suf bestempelen. En ergens heb ik misschien ook wel een beetje spijt dat ik nooit m?n biezen heb gepakt en op avontuur ben gegaan: een wereldreis of op kamers in de grote stad tijdens mijn studententijd. Maar dat is gewoon niets voor mij; ik ben gewoon niet zo stoer. Ik hou niet van verandering als ik heel eerlijk ben. Dat iedereen tegenwoordig dan ook zo'n avontuurlijk, meeslepend leven moet hebben vind ik dan ook helemaal niks. Nee, ik hou liever alles bij het oude, ik vind verandering eng. Maar ondanks dat ben ik wel een beetje jaloers op meiden die vol in elk avontuur stappen.?

Waarom is verandering zo eng? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ geeft aan dat veel mensen onterecht denken dat ze bang zijn voor de verandering zelf. "Vaak is niet dat de oorzaak van de angst, aangezien mensen avontuurlijk en ontdekkend ingesteld zijn. Het is dus niet zo eng om het onbekende te betreden, maar juist erg eng om het bekende te verlaten. Wat je nu hebt, is je bekend, maar wat zul je ervoor terug krijgen? Mensen zijn zo geprogrammeerd dat ze beschermen wat ze nu hebben. Zekerheid verliezen leidt tot een toename van angst. Kortom: iets kwijtraken kost ons veel meer dan dat iets krijgen ons oplevert."


Ook Esmee (29) is niet dol op verandering, maar werkt hier wel aan. ?Ik heb in mijn leven naar mijn mening te weinig gekozen voor verandering en uitdaging. Ik ben heel lang in de plaats blijven wonen waar ik ben opgegroeid met mijn toenmalige vriend die daar ook woonde als excuus. Maar sinds het uit is zie ik pas wat ik gemist heb en hoe ik veel mogelijke leuke veranderingen in mijn leven uit de weg ben gegaan. Inmiddels ben ik verhuisd naar een andere stad en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Nog steeds schijt ik in mijn broek als ik een date heb, een sollicitatiegesprek of bij alle andere dingen wat grote verandering in mijn leven met zich mee kan brengen. Maar ik ben op de goede weg, I?m working on it??

Hoe erg is het als je niet goed tegen verandering kunt en hierdoor minder dingen onderneemt? Klein: "In de huidige moderne maatschappij kan dit tot barrières leiden. Mensen die bang zijn voor veranderingen belemmeren hun eigen ontwikkeling. Verandering is (vaak) nodig om vooruit te komen. Door jezelf steeds stapje voor stapje uit te dagen, kom je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Mensen die zijn of hebben waar jij van droomt, bezitten ook angsten, maar hebben besloten om zich niet te laten verlammen door angst."


Maar hoe pak je nu die angst voor verandering aan ? Psychologe Klein heeft een stappenplan voor ons gemaakt!

  1. Wanneer je aan je angst wilt werken, is het allereerst zaak om je bewust te zijn van je angst en deze te erkennen. Als je je bewust bent van je angst, noteer je deze.
  2. Dan ga je op zoek naar de oorzaak van je angst. Wanneer je de oorzaak kent, kun je eraan werken.
  3. Vervolgens kies je een doel met betrekking tot deze angst, dat net buiten je comfortzone ligt (wel angst geeft, maar niet onverdraagbaar veel).
  4. Noteer vervolgens wat de grootste angsten zijn die bij dit doel horen voor jou. Wat is je doemscenario?
  5. Hoe reëel is deze gedachte en is dit een helpende gedachte om jouw doel te bereiken?
  6. Beschrijf vervolgens wat het je allemaal oplevert als je dit doel bereikt.  
  7. Overwin vervolgens in kleine, opbouwende stappen deze angst en bereik je doel. Wanneer dat gelukt is, kun je naar een volgend (hoger) doel overstappen. Maar niet nadat je hebt gevierd dat je eerste doel is behaald! Veel succes!
Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!