Een gemengde relatie: mislukking of verrijking?

Relaties door Karin
Hij is lief, charmant, grappig, kortom: je bent strontverliefd! Niets wat jullie liefde nog in de weg staat zou je denken. Maar? wat als hij een andere culturele achtergrond heeft? Een gedoemde mislukking of een verrijking?
 
?Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen? luidt het spreekwoord ook wel. Niet voor niets staat dit eeuwenoude spreekwoord in menig spreekwoordenboek. Ook in de praktijk wijzen de cijfers het uit: er zijn significant meer scheidingen bij gemengde huwelijken dan bij ongemengde huwelijken. Je zou bijna denken dat het een mission impossible is...
 

Gelukkig is dit niet altijd zo. Zo is Karin (27) nog altijd blij met haar zelfbenoemde knuffelafghaan. ?Ik ben inmiddels drieënhalf jaar samen met een Afghaanse jongen die sinds zijn twaalfde in Nederland woont. Altijd als ik vertel dat ik met een Afghaan heb, krijg ik meteen allerlei vragen: Is hij niet bezitterig en jaloers? En weten zijn ouders wel dat jullie een relatie hebben? En kan hij wel goed Nederlands? Ik vind dat altijd wel grappig, vooroordelen hebben we tenslotte allemaal, ik ook", vertelt ze. "Maar we zijn hartstikke blij met elkaar en het gaat ook heel goed. Tuurlijk hebben we ook echt wel ?dingetjes? (gehad). Zo duurde het heel erg lang voordat ik zijn moeder ontmoette, terwijl hij bij mijn ouders al maanden over de vloer kwam. Dat vond ik niet altijd even leuk. Ook was ik bevooroordeeld: als hij zei dat ik niet echt een ster in de keuken was ? wat ik niet kan ontkennen helaas ? dan riep ik meteen dat-ie niet moest denken dat ik heel de dag achter het aanrecht zou staan. Wat natuurlijk nergens op slaat, dat is wel het laatste wat hij wil weet ik nu. Ook is hij veel meer family minded dan ik, ik ben wat individualistischer. Iets waarvan ik nu zie dat dat ook een beetje bij onze cultuur hoort. Mijn vriend is islamitisch opgevoed, maar hij noemt zichzelf geen moslim. Hij doet niet mee met de ramadan, drinkt alcohol en gaat nooit naar de moskee."

Karin beseft wel dat ze 'geluk' heeft. "Ik denk wel dat onze relatie een stuk moeilijker zou zijn als hij wél heel erg gelovig zou zijn. Ook hebben we geluk dat zijn ouders heel ruimdenkend zijn: ze vinden het geen probleem dat hij met een Nederlands meisje is.?

Struikelblokken
Wat zijn nu de grootste struikelblokken in een gemengde relatie? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ: "Het duidelijkste struikelblok is het aanhangen van een ander geloof dan je geliefde. Dit leidt er vroeg of laat veelal toe dat er (sterke) botsingen zullen optreden in de relatie. Dit kan gaan over de kleding die je draagt of over uitgaan, maar later ook over belangrijke zaken zoals de opvoeding van jullie kind."
 
Een andere hindernis is de voortdurende confrontatie met vooroordelen volgens Klein. "Je zult je partner, of vice versa, regelmatig moeten verdedigen tegen allerlei vooroordelen zoals Karin hierboven ook heeft beschreven. Daar moet je wel tegen opgewassen zijn, want naast je directe kring, zullen ook nieuwe mensen een mening hebben over jullie gemengde relatie. Tot slot kan ook de schoonfamilie voor veel problemen zorgen. Ook deze schoonfamilies kunnen zich langdurig vastklampen aan bestaande vooroordelen."
 

Zo 'makkelijk' als het bij Karin gaat, gaat het helaas niet altijd. Salima (27) bijvoorbeeld is van Marokkaanse afkomst en is geboren in Nederland. In haar familie is het allemaal een tikkeltje strenger. ?Ik hoef niet eens te proberen om met een Nederlandse jongen thuis te komen geloof ik. We hebben het daar niet echt over thuis, maar ik weet dat mijn ouders er gewoon vanuit gaan dat ik met een jongen van Marokkaanse afkomst trouw. Ik vind dat niet erg, ik weet dat en ik stel me daarop in", zegt ze nuchter. "Ik val eigenlijk ook alleen op Marokkaanse jongens. Mijn zussen zijn ook allemaal met een man van Marokkaanse afkomst. Of het zou werken met een Nederlander? Nee, dat denk ik niet. Ik ben best veel met mijn geloof bezig, draag een hoofddoek en heb geen seks voor het huwelijk. Mijn hele mindset is anders. Bovendien krijg je dan ook nog het gevecht met je ouders vanwege je partnerkeuze. Misschien dat ze het uiteindelijk wel zouden accepteren, maar je maakt het jezelf gewoon alles behalve makkelijk.? 

Laten slagen van een gemengde relatie
Het laten slagen van een gemengde relatie heeft de grootste kans op succes, wanneer je een aantal vragen voor jezelf serieus beantwoordt, volgens psychologe Klein.
  • Kun je de consequenties die het geloof van je partner heeft op jullie relatie accepteren?
  • Accepteert jouw partner ook jouw geloof en de daarbij behorende consequenties?
  • Kun je zonder ruzie te krijgen, met elkaar praten over de moeilijkheden van een gemengde relatie?
  • Ben je bestand tegen de vooroordelen die je directe omgeving, maar ook de maatschappij, zal hebben over jouw relatie?
  • Kun je ten overstaande van jouw familie en die van je vriend, serieus en aanhoudend je liefde voor elkaar blijven tonen?
"Kijk heel serieus naar bovenstaande vragen en jouw antwoorden daarop. Vaak voel je aan je voelsprieten, ondanks de verliefdheid of zelfs het houden van, of jullie relatieproblemen overbrug- of onoverbrugbaar zijn. Neem dat heel serieus, want anders is een echtscheiding vaak onvermijdelijk", aldus Klein.

Heb jij goede of slechte ervaringen met een gemengde relatie?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!