De herfstdepressie: serieus of aanstelleritus?
Shocking fact:
Uit onderzoek van een aantal jaar geleden is gebleken dat ongeveer 10% van de bevolking last heeft van ?de najaarsblues?. Tussen oktober en november gaat één tiende van de vragen bij de informatie- en advieslijn van het Depressiecentrum over dit onderwerp. De andere wintermaanden is dit aanzienlijk minder, namelijk 2%.
Is de herfst dan echt zo verschrikkelijk dat we met z?n allen in een najaarsdip zitten? De herfst heeft tenslotte toch ook mooie kanten? Melanie (28) is het hier helemaal mee eens, en vindt de herfstdepressie dan ook maar aanstelleritus. ?Tuurlijk baal ik ook als die heerlijke zomer voorbij is vol vakanties, tripjes, terrasjes en festivals. Maar de herfst heeft toch ook haar heerlijkheden? Dwarrelende bladeren, kaarsjes aan in huis, fijne programma?s op tv en de aankomende feestdagen. Dat je niet zo van die kou en regen houdt en het warme zonlicht mist, snap ik. Dat je baalt dat je zomervakantie voorbij is ook. Maar om het nou echt een depressie te noemen vind ik echt te ver gaan. Dat noem ik gewoon aanstellerij. Get yourself together and deal with it", zegt ze resoluut. "Die zomer komt echt wel weer??
Maar volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ moeten we de herfstdepressie wel degelijk serieus nemen. "Een herfstdepressie staat in de psychologie meer bekend als een seizoensgebonden depressie. Er is sprake van een seizoensgebonden depressie wanneer je de depressieve klachten ten minste twee jaar achtereen in een bepaald seizoen hebt. Een ieder kan dit treffen, maar vrouwen tussen de 12 en 55 jaar lopen het meeste risico hierop. De voornaamste klachten zijn exact hetzelfde als tijdens een ?gewone? depressie: somberheid, veel slapen (soms meer dan 14 uur per dag), veel eten, gewichtstoename, vermoeidheid, neiging je terug te trekken en prikkelbaarheid", geeft ze aan. "Het verschil met een gewone depressie, is de oorzaak ervan. De klachten hebben namelijk te maken met een tekort aan licht. Er bestaat geen twijfel over de echtheid van een seizoensgebonden depressie. Wat belangrijk is om te beseffen is dat er een onderscheid bestaat tussen een herfstdepressie, -dip en ?blues. Deze termen worden dikwijls door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Bij een dip of blues ben je niet ziek, maar heb je wel klachten. Er is dan bijvoorbeeld geen sprake van somberheid."
Marina (25)
heeft elk jaar weer last van een herfstdepressie en heeft hier erg veel last van. ?Als het herfst wordt, merk ik dat ik heel moeilijk wakker word en meteen moe ben", vertelt ze. "Het liefst wil ik de dekens over mijn hoofd trekken en een winterslaap houden. Dat heb ik letterlijk iedere ochtend. Overdag is mijn lontje korter dan normaal en heb ik bij een kleine tegenslag al het gevoel dat ik moet huilen. Best extreem dus! Ik kan het ook niet zo goed verklaren. Misschien is het toch gebrek aan zonlicht. Maar ik durf wel te zeggen dat het écht geen aanstellerij is en dat ik echt heel prikkelbaar en neerslachtig ben in de herfst."
Maar wat kun je doen als je echt last hebt van een herfstdepressie? Volgens Psychologe Klein is het raadzaam om in elk geval goed in beweging te blijven en elke dag minstens een halfuur naar buiten te gaan. "Ook is het slim wanneer er het meeste licht is overdag, bij het raam te gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk om over je klachten te praten, het te erkennen en er meer informatie over op te zoeken. Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak je je zorgen daarover? Merk je dat je de dagelijkse werkzaamheden niet meer goed kunt uitvoeren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij de huisarts. Deze kan je naar een psycholoog doorsturen of lichttherapie adviseren."
Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!