Jullie verschillen in opleidingsniveau... en dan?

Psyche & spiritualiteit door Madelon
Je hebt een schat van een vent gevonden en jullie hebben het al een paar maanden ontzettend leuk samen. Alleen… Jij bent universitair opgeleid, en hij werkt als tuinman of bouwvakker. Is dat verschil een probleem?

De kans is groot dat je jouw ware liefde op school tegen het lijf zal lopen of bent gelopen. Of op je werk. Zeer aannemelijk is daarom dat stelletjes vaak (ongeveer) hetzelfde opleidingsniveau hebben. Maar wat als jouw vriend alleen de middelbare school heeft afgemaakt en nu als tuinman of bouwvakker werkt, en jij bent universitair opgeleid en hebt ambities om een eigen bedrijf op te starten, of je hebt een topfunctie in een groot bedrijf op het oog? Of het is juist andersom – hij leeft om te werken en jij bent tevreden met je modale loon? Zo’n verschil zou op het eerste gezicht niet uit moeten maken, maar is dat ook wel zo? Een carrièrevrouw en een 'simpele' jongen – kan het werken?



Sally (28)

is eens verlaten door een jongen die het verschil tussen hun opleidingen niet aankon. “Hij heeft het nooit letterlijk zo gezegd, maar ik heb wel het idee dat het meespeelde bij zijn beslissing”, zegt ze. “Ik ben kapster, al bijna tien jaar, en ben hier tevreden mee. Hij was toentertijd aan het afstuderen als bedrijfsjurist. We waren bijna anderhalf jaar samen, maar praatten weinig. Daarom heb ik ook dat vermoeden dat onze opleidingsverschillen onze relatie parten hebben gespeeld. Ik kon mijn ei beter kwijt bij vriendinnen, échte gesprekken had ik bijna nooit met mijn vriend. Dit moet hij ook gevoeld hebben, want van de een op de andere dag besloot hij het uit te maken.”

Sally heeft inmiddels een nieuwe vriend. “Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en werkt in de bouw. Onze relatie zit supergoed en volgend jaar gaan we trouwen”, vertelt ze. “Nu kan het natuurlijk ook liggen aan het feit dat beide mannen ontzettend anders zijn qua persoonlijkheid, maar ik weet wel zeker dat ik beter bij mijn huidige vriend pas.”

Janine (22) zit in een compleet tegenovergestelde situatie: zij en haar vriend Kevin (27) zijn nu twee jaar samen. Kevin werkt in loondienst als tuinman, Janine is universitair opgeleid en is bezig met het opstarten van haar eigen bedrijf. “Ik ben een carrièrevrouw”, zegt ze. “Al toen ik net bezig was met mijn opleiding HBO Logopedie, wist ik dat ik na mijn afstuderen een eigen praktijk wilde opzetten. Mijn stages bij verschillende praktijken en het volgen van vakken aan de Universiteit hebben dat alleen maar bevestigd. Toen ik dit voorjaar afstudeerde ging ik meteen aan het werk. Mijn vriend werkt al veel langer dan ik, in loondienst bij een bedrijf van een kennis van hem. Hij is tuinman en heeft echt een passie voor tuinieren. Hij is er ook echt goed in. Maar ambities heeft ‘ie niet echt.”


Janine geeft aan dat het verschil in opleidingsniveau een tijdje wel een issue voor haar was. “Ja, we hebben wel even problemen gehad hierdoor”, zegt ze. “Ik had af en toe het gevoel dat ik niet met hem kon praten. Opleidingsniveau hoort niet uit te maken, maar als je MBO hebt gedaan heb je toch een andere denkwijze dan wanneer je op de uni hebt gezeten. Ik twijfelde dus wel een tijdje aan mijn vriend.”

“Toch ben ik positief uit deze periode gekomen. Ik heb veel met vriendinnen gepraat en Kevin en ik hebben het over onze toekomstbeelden gehad. Onze toekomst samen zie ik daarom nu echt positief in. Juist omdat ik wel veel ambities heb op carrièregebied en hij niet, passen onze toekomstbeelden zo goed bij elkaar. Hij vindt het prima als ik een eigen praktijk begin en hiervoor veel ga werken. We willen beiden vroeg kinderen. Mocht het zo ver komen, dan is hij bereid om minder te gaan werken. Eigenlijk is dit voor mij het perfecte plaatje: ik kan jong moeder worden, wat ik altijd al wilde, maar heb ook de mogelijkheid tot een goede carrière als logopedist. En ik heb een superlieve vent aan mijn zijde, die me altijd zal steunen. Dat is alles wat ik wil!”


Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ is het in ieder van deze situaties vooral belangrijk om goed met elkaar te communiceren. "Zoals hierboven al beschreven door Janine, kan hij een andere denkwijze hebben, minder breed ontwikkeld zijn, minder ambities hebben of een beperkte loonstijging doormaken. Het is goed om duidelijk te maken wat je wel en wat je niet van elkaar kunt verwachten. Breng duidelijk in kaart wat jullie ideeën over de toekomst zijn, aangaande je werk, salaris, status of kinderen. Ook is het zinvol om voor jezelf uit te maken hoe belangrijk deze zaken voor jou zijn. Kan je verschillen echt accepteren of kan het later alsnog een struikelblok worden? Daar moet je goed over nadenken, voordat je serieuze stappen zet als samenwonen of kinderen krijgen."

Als het andersom is en jouw vriend hoger opgeleid is dan jij, en dit maakt jou onzeker, dan is het ook weer belangrijk om hier gewoon over te praten met je vriend. "Denk er goed over na wat precies maakt dat je zo onzeker wordt", zegt psychologe Klein. "Vind je jezelf minder waard? Vind je het bedreigend? Denk je dat hij er met een hoger opgeleide vrouw vandoor zou gaan? In plaats van je onzekerheden voor jezelf te houden, is het belangrijk om open kaart te spelen. Hij is waarschijnlijk op je gevallen vanwege andere kwaliteiten dan je opleidingsniveau. Als je die onzekerheid niet met hem deelt, loop je het risico een minder leuke partner te worden, juist door die onzekerheid en angsten."

Verder is het volgens Klein ook goed om wat mensen om je heen te verzamelen, die op dit gebied overeenkomen met jouw situatie. "Zij kunnen je dan helpen bij het maken van lastige keuzes, op het moment dat je dit nodig hebt. Op die manier ga je je vriend niet verwijten dat hij je daar niet bij kan helpen."

Een relatie die te maken heeft met grote verschillen in opleidingsniveau: denk jij dat het kan werken?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!