Hippe superfoods - deel 2
Chiazaad, zaadjes bomvol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten, wordt al eeuwen gerekend tot ?superfood?. De zaadjes zijn afkomstig van de Mexicaanse muntplant Chia, welke door de Inca?s, de Maya?s en de Azteken al gebruikt werd als medicijn en voedsel. Chia betekent in de taal van de Maya?s dan ook ?kracht?. Niet zo heel gek, als je weet dat je van een handvol al een grote energieboost krijgt! Als krijgers van de Azteken vroeger lange afstanden moesten lopen, kregen ze chiazaadjes mee. Dat zegt toch al genoeg?
Chiazaad bevat omega-3 vetzuren, die helpen je bloeddruk te verlagen. Dankzij de eiwitten in de zaadjes worden je spieren sterker en het calcium zorgt voor goede botten. Chiazaadjes nemen veel vocht op en zitten vol vezels, zodat ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Een handje chiazaad door een salade, soep, saus of door je muesli is dus een prima idee en vormt een uitstekende en gezonde aanvulling op je dagelijkse voeding.
Daarnaast kun je de zaden uitstekend gebruiken als basis voor toetjes of koekjes, door ze alleen maar eventjes in water te laten weken, zodat het mengsel gelachtig wordt. Maar let op: chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel veroorzaken, dus bouw het eten ervan rustig op. Verder heeft chiazaad ook een bloedverdunnende werking, dus bij gebruik van sommige medicijnen is het niet verstandig om chiazaad te eten. Mocht je bloedverdunners slikken: overleg dan met je arts, aangezien chiazaad natuurlijker voor je lichaam is dan medicijnen.
Chiazaad is te koop bij natuurwinkels zoals bijvoorbeeld De Tuinen.
Chai tea latte
Chai (een oosterse benaming voor thee) is sinds ongeveer een halfjaartje helemaal hip en booming in de Nederlandse foodwereld. Het is een zwarte thee die met melk, water en specerijen wordt gemaakt, afkomstig uit India. Heerlijk warm en spicy dus! Chai tea latte, de versie waarin chai het meest gedronken wordt, is een combinatie van vanille, honing, kaneel, gember en rustgevende specerijen met een theebasis. Je kunt het drankje tegenwoordig in steeds meer lunchrooms bestellen ? en dat terwijl het drankje al meer dan 5000 jaar oud is?
Naast lekker is chai tea latte ook nog eens gezond: de specerijen die gebruikt worden zijn rustgevend en verkwikkend. Bovendien bevat melk eiwitten die goed zijn voor je spieren, organen en je zenuwstelsel, en calcium - wat natuurlijk goed is voor je botten. Ook werk je een dosis magnesium en zink naar binnen. Voor de lijn hoef je het niet te laten: het drankje bevat evenveel zoetigheid als er in een kopje koffie met suiker zit. De hoeveelheid cafeïne is vergelijkbaar met die van een kopje groene thee.
Van chai bestaan veel verschillende versies. Iedere regio in India heeft zijn eigen versie, waardoor er gevarieerd wordt met een keur aan kruiden. De meest gebruikte ingrediënten zijn zwarte thee, melk en water, maar kruiden die je kunt toevoegen zijn bijvoorbeeld kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel.
Quinoa
Als vervanger voor rijst of pasta wordt tegenwoordig quinoa vaak als (terechte!) suggestie aangewezen. Quinoa (spreek uit: kienwah) is een goed vervangend ingrediënt voor granen en bevat zo veel vitaminen, mineralen en eiwitten, dat een bakje quinoa al bijna een volwaardige maaltijd is.
Quinoa kan zowel rijst als pasta vervangen, maar kan ook goed gebruikt worden als een soort ontbijtgranen. Bovendien is het het perfecte ingrediënt voor mensen die een glutenallergie hebben!
Maar waarom zou je je gewone rijst en pasta vervangen door quinoa? Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Pasta is door de grote hoeveelheid koolhydraten niet altijd even goed voor je. Bovendien is quinoa makkelijk te bereiden: was het, rooster de zaadjes even in een koekenpan en kook ze vervolgens in een ruime hoeveelheid water met een snufje zout, in ongeveer 20 minuten gaar. Op internet zijn er talloze recepten te vinden met quinoa erin verwerkt ? probeer het eens en laat je inspireren!
Quinoa is tegenwoordig gewoon in de supermarkt te verkrijgen.
Bubble tea
Heb jij nog geen kennis gemaakt met bubble tea? Dat wordt dan onderhand weleens tijd! Bubble tea is een soort ice tea, maar dan aangemaakt met vruchtensiroop en tapioca balls. Wat? Tapioca balls. Deze balletjes slurp je, samen met het drankje, op door een rietje. Smullen!
Oké, toegegeven: bubble tea klínkt nou niet geheel aantrekkelijk om te drinken. Maar het is écht lekker! Zeker voor de zomer, heerlijk fris en zoet. De balletjes die in bubble tea zitten zijn dus gemaakt van tapioca, een product dat zeer veel zetmeel bevat. Ze hebben weinig smaak en zijn, na het koken ervan, jelly en gummy-achtig. Deze ?snoepjes? worden in allerlei verschillende kleuren in de bubble tea gedaan. Maar waar dan de naam bubble vandaan komt? De thee wordt vóór het drinken nog even geschud, waardoor er bubbels in komen. Easy as that!
In Azië en Australië is bubble tea al jaren een hit, maar pas de laatste tijd wordt het overgenomen door Amerika en Europa. En ja ? bubble tea is zélfs enigszins gezond, Het drankje bevat alleen maar natuurlijke stoffen (oké, de suiker moet je wegdenken dan). Niet voor niets is het door kenners bestempeld als één van de tien meest populaire drankjes ter wereld!
Bubble tea is onder andere te koop bij:
- YoYo! Fresh Tea Bar in Rotterdam
- 8tea5 in Den Haag
- Bubble Tea TT en Yo Tea in Utrecht
- Bibi Joy Bubble Tea in Eindhoven
- BubbleQ in Arnhem
Welke hippe superfood eet jij weleens?