Slaap lekker met deze slaap-apps
Of zulke slaap-apps daadwerkelijk zoden aan de dijk zetten, is nog maar de vraag. Je kent ze wel: apps die vastleggen welke geluiden je ?s nachts maakt, die meten of je diep slaapt, die je hersengolven sturen waardoor je niet of juist wel gaat dromen. Allemaal om jou een betere nachtrust te geven. Oprecht of geldklopperij? Oordeel zelf...
De apps
Heb je problemen om in slaap te komen of zou je graag wat dieper slapen? Dan vallen deze apps op z?n minst te proberen. Zeker apps die rustgevende geluiden produceren, kunnen je helpen om makkelijker in slaap te vallen en een zalige nachtrust te krijgen, na uren draaien en woelen in je bed. Probeer ze dus eens! Met deze apps kun je het best naar bed gaan? Slaap lekker!
Brainwave Power Nap (iOS, ? 0,79)
Deze app verandert het patroon van je hersengolven door geluid. Stel de duur van je slaap in, en de app regelt dat je hersenen in een staat van ontspanning komen, daarna in slaaptoestand en tenslotte in alerte toestand (waardoor je dus wakker wordt). Zo wordt je slaap gestuurd ? je hoeft zelf dus blijkbaar niets aan je slaap te doen.
Sleep Sounds Recorder (iOS, ? 0,89)
Met deze app kun je uitvinden wat er ?s nachts allemaal gebeurt! Zet het programmaatje aan en je telefoon neemt alles op: van je gesnurk en je gesnuif tot je gepraat. Bovendien heeft de app ook een wekkerfunctie en verschillende geluidjes waarmee je gewekt kunt worden.
Sleep Talk Recorder (iOS, ? 0,89 en Android, gratis)
Eenzelfde app als de vorige, maar bij deze app is het zo leuk dat je een top 10 kunt maken van de grappigste geluiden die je in je slaap hebt gemaakt. Deze fragmenten kun je ook delen via social media, zodat al je vrienden jouw slaapavonturen mee kunnen beleven.
Sleep Cycle Alarm Clock (iOS, ? 0,89)
Wanneer je deze app aanzet voordat je gaat slapen en je telefoon naast je op je matras legt, krijg je als je wakker wordt een mooie grafiek te zien. In die grafiek kun je aflezen hoe diep je hebt geslapen gedurende de nacht! Ook is deze app gecombineerd met een wekker. Stel een tijd in, en de app maakt je in het halfuur daarvoor wakker, wanneer je licht slaapt. Zo word je uitgerust gewekt? Weg met de irritante wekkers die altijd veel te vroeg gaan!
Slaap lekker (iOS, gratis)
Deze app, ontwikkeld door zorgverzekeraar VGZ, is bedoeld voor iedereen die last heeft van slaapproblemen. Heb je moeite met in- of doorslapen of problemen met het dag- en nachtritme? Deze app geeft praktische opdrachten, tips en coaching om je klachten te verminderen. Ook kun je een slaapdagboek bijhouden.
Smart Voice Recorder (Android, gratis)
Deze app is op het eerste gezicht een gewone geluidsrecorder, maar wist automatisch alle stille momenten uit je nacht. Bovendien kun je de fragmenten makkelijk opslaan en delen via Dropbox, Evernote of Google Drive.
SnoreClock (Android, gratis)
Ook deze app neemt jouw slaapgeluiden op, maar met een twist: iedere ochtend krijg je namelijk een klok te zien die aangeeft op welke tijdstippen jij het hardst en het meest hebt gesnurkt. Dit wordt aangevuld met een grafiekje, zodat je inzicht krijgt in jouw gesnurk!
My sleep by Jensen (iOS, gratis)
Een complete slaapbibliotheek: de app heeft een alarm, een slaaptimer om makkelijker in slaap te vallen, een ruime verzameling rustgevende geluiden, een koppeling met je iPod-bibliotheek, het nieuws en het weerbericht voor bij het wakker worden en een programma voor het bijhouden van slaapstatistieken.
Sleep Pillow Sounds (iOS, ? 1,79)
Deze app brengt je de meest rustgevende geluiden in verschillende categorieën, waarvan jij een combinatie kunt maken. Waarvan val jij in slaap - vogeltjes, golven, het geluid van de wind of een rustgevend muziekje? Deze app regelt het voor je.
De deskundige
Slaapdeskundige Hans Hamburger van het Slaapcentrum in het Slotervaartziekenhuis is kritisch over dit soort apps, zo is te lezen op RTL.nl en NAPnieuws. ?Mensen zijn nieuwsgierig naar hun eigen slaapgedrag?, zegt hij. ?Daarom scoren die apps goed. Maar je hebt er niets aan, want je kunt geen betekenis geven aan de geluiden die je maakt. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar vooral grappig om bij te houden hoeveel je slaapt. Verder zie ik het nut er niet van in.?
Buiten dat de apps volgens hem niet werken, heeft ook het gebruik van smartphones een negatief effect. ?Het licht van het scherm zorgt ervoor dat er geen slaaphormonen worden aangemaakt?, vertelt hij. ?Mensen twitteren en WhatsApp'en veel in de avond. De volgende dag voelen ze zich slaperig.?
Volgens de slaapdeskundige is de interesse in slaapproblemen echt iets van deze tijd. ?Mensen hebben steeds meer problemen met doorslapen. De meeste mensen slapen tegenwoordig tussen een uur en anderhalf uur per nacht te kort. Dit komt met name door computergebruik. Ook hier zorgt het licht van de computer ervoor dat slaaphormonen niet worden aangemaakt.?
Verder geeft Hans aan dat het niet uitmaakt of je praat in je slaap, het zou niets betekenen: ?Praten in de slaap is onschuldig. Vaak is het niet eens verstaanbaar en slaat het nergens op. Maar het is hartstikke grappig, alleen in het echt is het veel complexer dan sommige mensen suggereren.?
Heb jij ooit zo'n slaap-app gebruikt? En was je ervan onder de indruk, vond je het fijn werken? Hielp het iets voor jouw nachtrust, of ben je het eens met de deskundige?