Vijf minuten voor jezelf: blijf de hele dag fris
?Ons levenstempo ligt hoog, we werken hard en combineren dat het liefst met een druk sociaal leven. Geen wonder dat we ons vaak moe en gestrest voelen. Wat zou het heerlijk zijn als we alles konden doen en toch geconcentreerd en ontspannen konden blijven? Hoeveel tijd zou je daarin eigenlijk willen investeren? Zou vijf minuten te veel zijn??
In het boek Vijf minuten voor jezelf: 100 ochtendmeditaties om de hele dag fris te blijven beschrijven auteurs Jeffrey Brantley en Wendy Millstine maar liefst 100 verschillende meditaties die je in de ochtend kunt doen. Wanneer je iedere ochtend zo?n meditatie toepast, voel en blijf je de hele dag fris. Dat klinkt goed? En dus onderwierpen wij het boekje aan de test!
?In dit boekje staan honderd manieren om kalmte, ontspanning en concentratie te vinden, die elk maar een handvol minuten per keer kosten. ?s Ochtends beginnen met één van deze meditatieve oefeningen zorgt ervoor dat je de hele dag fris blijft. En wie regelmatig oefent zal ondervinden dat 'Vijf minuten voor jezelf' het beste cadeau is dat je aan een bezige bij kunt geven.?
Oké, oké, we geven toe: het klinkt vrij zweverig allemaal. Zeker voor dames die niets met mediteren en andere yoga-achtige praktijken hebben, zullen 100 ochtendmeditaties iets te veel van het goede zijn. Maar kalmte, ontspanning en concentratie klinken dan wél weer heel aanlokkelijk ? hoe schud je anders de dagelijkse stress van je af?
ZeTest
Maar in de inleiding wordt duidelijk dat de meditaties helemaal niet zo zweverig zijn als ze lijken. Vijf minuten voor jezelf zijn volgens de schrijvers ook echt ?vijf minuten voor jezelf?. Je leert ontspannen, je leert je even niet druk te maken om de wereld om je heen. Je laat voor héél even de sleur van alledag los. Je bent bewust bezig met je aandacht, je motivatie en je inzet. Eigenlijk klinkt dat helemaal niet zweverig ? lekker nuchter juist!
De meditaties zijn er in verschillende categorieën: ?tot rust komen en je ontspannen?, ?vredig gewaarzijn en contact?, ?omgaan met jezelf en anderen? en ?wijzer en vriendelijker worden?. De meditaties hoeven niet per se op volgorde gedaan te worden, ik heb er daarom her en der wat uitgekozen. Meditaties die me opvielen of interessant genoeg leken.
En?
De meditatie ?gooi je sores in de rivier? is net zo makkelijk uit te voeren als ?ie klinkt: je schrijft je sores op wanneer je hoofd overloopt, en gooit het in de dichtstbijzijnde rivier. Bij ?je eerste slok thee? draait alles om de allereerste slok thee die je drinkt. Je moet er namelijk vijf minuten over doen. Bewust word je inderdaad, maar lekker is anders. Verder wordt je aangeraden om jezelf massages en knuffels te geven, denk je na over hoe je communiceert (tegen anderen, maar ook tegen jezelf) en leer je te kijken naar de wereld om je heen.
Oké, toegegeven: een aantal van de meditaties zijn dus wel een beetje ?zweverig?. Het is niet leuk en misschien zelfs een beetje gek om je eigen dood te visualiseren. Maar de meditaties leren je ook nadenken en dát is iets wat veel mensen zouden kunnen gebruiken. Een voorbeeld:
Genees je eigen diepe pijn
Door deze meditatie kun je het vermogen versterken om echt aanwezig te zijn en open te blijven staan voor de pijn die je van binnen voelt.
- Adem een minuut lang bewust in en uit.
- Stel je doel. Bijvoorbeeld: ?Ik wens dat deze meditatie me de kracht geeft om echt aanwezig te blijven en de pijn in mezelf en anderen te genezen.?
- Adem nog een paar keer bewust in en uit.
- Denk nu aan een pijnlijke of moeilijke situatie in je leven.
- Merk alle gevoelens en gedachten die daarbij in je opkomen op en ga ze niet uit de weg.
- Erken en benoem als je inademt elke pijn, elk gevoel, elke gedachte waarmee die situatie gepaard gaat.
- Zeg als je uitademt telkens iets als: ?Kom nu maar tot rust.?
- Open dan je ogen en kom langzaam weer in beweging.
Naast de 100 meditaties die beschreven worden in het boekje, geven de schrijvers je ook veel ademhalingstips en tips met betrekking tot je eigen inzet en motivatie. Hoe ga je een doel bereiken? Waarom moet je dat doel niet als een doel op zich zien, maar als een kant die je op wilt? En hoe en wanneer kun je je meditaties het best inzetten? Allemaal vragen waar je op zich niet over nadenkt, maar wanneer je het wel doet, zul je merken dat je je veel bewuster bent van je keuzes.
Het boek Vijf minuten voor jezelf: 100 ochtendmeditaties om de hele dag fris te blijven is te koop bij Bol.com voor ? 9,95.
Is dit iets voor jou, mediteren om rustiger te worden?