Hoe ga je om met slechtnieuwsgesprekken?

Relaties door Marleen_S
Zodra iemand tegen je zegt ?we moeten praten? gaan alle alarmbellen rinkelen. Hét zinnetje wat je absoluut niet wilt horen, niet van je baas en al helemaal niet van je lover. Met deze tips kun jij elk slechtnieuwsgesprek aan!

 
Eerst het goede nieuws, dan het slechte nieuws of euhm juist andersom? Hoe je het ook went of keert, slecht nieuws blijft vervelend. Niet alleen als je het geeft, maar vooral ook als je het krijgt. Het is een kwestie van een goede voorbereiding. En als je die niet hebt is er altijd nog de 112-oplossing.
 


#1 Je bent ontslagen

Je zag het misschien al aankomen (of niet), maar de spanning stijgt naarmate je functioneringsgesprek nadert. Je baas hijgt al wekenlang in je nek en de stapel werk op je bureau wordt groter en groter. Tja, een droombaan is het niet, maar werkloos op de bank zitten zie je ook niet zitten.
 
Voorbereiden:
Als je al zo?n donkerbruin ? tegen het zwarte aan ? vermoeden hebt dat het functioneringsgesprek uitloopt op een drama, kun je jezelf hierop voorbereiden. Je kunt het slechte nieuws alvast accepteren en op zoek gaan naar een andere baan. Helemaal als je het werk eigenlijk geen minuut langer volhoudt. Je kunt er ook voor kiezen om de laatste weken extra indruk te maken op je baas. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek al aan hem of haar kunt laten zien dat je keihard werkt aan je slechte punten. Het beste is wanneer je al enige vorm van verbetering kunt laten zien!
 
112-oplossing:
Of je nu ver in de ontkenningsfase zit of het écht niet zag aankomen: als je baas met slecht nieuws komt, kun je beter niet in de verdediging schieten. Ja, ook al heb je gelijk. Luister naar wat hij of zij te zeggen heeft en vraag door als er iets onduidelijk is. Laat merken dat je alles in je opneemt en vraag of je hier later op terug mag komen. Tip: bewaar je tranen voor op de wc en drink even niet van je glaasje water (lees: bibbergevaar).  
 


#2 Ik maak het uit

Het gesprek der slechtnieuwsgesprekken: je wordt gedumpt. Het typerende ?we moeten praten? fenomeen is ooit ontstaan toen iemand het uitmaakte. Een break-up is nooit makkelijk, helemaal als jij degene bent die verlaten wordt.
 
Voorbereiden: Het loopt al een tijdje niet erg lekker tussen jullie dus je had al wel verwacht dat hét gesprek een keer moest plaatsvinden. Bereid je voor op het ergste, dan valt het altijd mee. Misschien wil hij de relatie niet gelijk beëindigen, maar wil hij alleen een goed gesprek. Als hij wilt praten over iets wat jij kunt veranderen (gewoontes, je drukke schema etc.) probeer dan alvast te bedenken hoe en of je dit kunt aanpassen.  
 
112-oplossing: Komt de breuk totaal onverwacht? Huilen, schreeuwen en elk scheldwoord eruit gooien mag. Om het niet al te gênant voor jezelf te maken, kun je dit misschien beter bewaren voor thuis, maar het is logisch dat je emotioneel reageert. Probeer geen dingen te zeggen waar je spijt van krijgt . Ook al ben je het er niet mee eens, tijdens het gesprek heeft hij toch al een beslissing gemaakt. Bespeur je toch een spoortje twijfel? Vraag dan of jullie later, als het allemaal is bezonken, nog een keer kunnen afspreken. Hopelijk was het een vlaag van verstandsverbijstering.
 

#3 Bij de dokter

Voor een wratje of een gekneusde pink hoef je je geen zorgen te maken. Als je in de wachtruimte zit en je hebt geen flauw idee wat er met je lijf aan de hand is, dan kun je de zenuwen moeilijk in bedwang houden.
 
Voorbereiden: Als je al enige tijd rondloopt met gezondheidsproblemen en je ein-de-lijk de stap hebt durven maken naar de dokter, kun je alvast wat vragen op papier zetten. Wat kun je verwachten, hoe lang gaat het duren, zijn er speciale artsen die hij aanbeveelt? Neem ook zeker iemand mee naar het doktersgesprek. Vaak neem je niet alles even goed in je op dus is het fijn als er een paar extra oren meeluisteren. En een stevige schouder waarop je naderhand kunt uithuilen.
 
112-oplossing: Het klinkt misschien heel gek op het moment zelf, maar bedenk gelijk dat je niet alleen bent. Je bent vast niet de enige met dit gezondheidsprobleem dus er is vast een oplossing voor te vinden. Als plan A niet lukt, hebben dokters vaak een heel scala behandelingen in het verschiet.
 


#4 We gaan scheiden

Je bent al lang en breed de deur uit (hebt misschien zelf al wel een gezin), maar het is toch een grote schok als paps en mams besluiten zonder elkaar verder te gaan. Het hele toekomstbeeld waarin zij oud en rimpelig naast elkaar op parkbankjes zitten, is in één klap weg.
 
Voorbereiden: Hebben pa en ma al langer ruzie? Slaapt hij altijd op de bank als jij weer eens een weekendje langskomt? Allemaal tekenen dat het niet goed gaat tussen jouw ouders. Je hoeft niet gelijk bij elke ruzie bang te zijn dat ze zullen scheiden, maar als dit al langer speelt kun je jezelf hierop voorbereiden. Neem je vader of je moeder apart en vraag ernaar. Zeg dat het je opvalt en spreek je zorgen uit. Neem daarnaast iemand in vertrouwen, bijvoorbeeld een psycholoog, die je door het scheidingsproces heen kan helpen.
 
112 oplossing: Het komt misschien niet vaak voor, maar een scheiding kan heel onverwacht komen. Zeker als je je ouders niet vaak ziet en ze even op de zondag bij de koffie het slechte nieuws mededelen. Gelukkig gaat het hier om je ouders dus schaam je niet. Huil, vraag naar het hoe en wat en maak duidelijk hoe jij je voelt. Hoe oud je ook bent, je blijft hun kind dus verzoek ze of ze je buiten alle rompslomp willen houden. Je bent geen scheidsrechter, letterlijk.
 
Hoe ga jij om met een slechtnieuwsgesprek?