Wanneer zijn jullie klaar om samen te wonen?
De naam voor de toekomstige kleine weten jullie al en als het over de toekomst gaat, hebben jullie het altijd over ?wij?. Je geliefde woont al praktisch bij je in, hij heeft inmiddels zelfs al de welbekende lade in jouw kledingskast voor zijn boxershorts. En hadden jullie ook niet pas de huissleutels uitgewisseld? Als dit je allemaal wel heel bekend voorkomt, zijn jullie absoluut klaar voor het grote samenwoonavontuur. Jullie hoeven alleen nog onderstaande geloften volmonding met 'ja' te beantwoorden.
? beloven jullie elkaar trouw?
Hoe jullie als koppel zijn, vertelt een hoop over hoe succesvol het samenwonen gaat verlopen. Als je een knipperlichtrelatie hebt of je lover gaat standaard vreemd iedere keer als hij een biertje te veel op heeft, ga er dan niet van uit dat samenwonen dit allemaal oplost. Natuurlijk blijven er altijd problemen of moeilijkheden in jullie relatie, maar als jullie als setje al redelijk stabiel zijn voor jullie met elkaar onder één dak leven, heb je al heel veel gewonnen.
Je weet dan namelijk wat je aan elkaar hebt. Als je eenmaal samenwoont, kun je elkaar niet om de haverklap de deur uit schoppen als een van jullie de relatie (weer) wil verbreken. Denk er van tevoren dus goed over na en zorg dat je elkaar kunt vertrouwen zodat je onnodige break-ups en affaires zo veel mogelijk kunt voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen.
? in voor- en tegenspoed
Je hebt van die dagen, dan zit het even tegen. Vooral financiële tegenvallers kunnen behoorlijk inhakken op een relatie, hoe goed deze ook is. Net zoals je spaart voor een weekje vakantie, is het ook verstandig om te sparen voordat je gaat samenwonen. Heb je geen cent te makken en zit je tot aan je nek in de schulden, dan moet samenwonen niet het antwoord op je geldproblemen zijn. Als de één meer investeert in jullie nieuwe paleisje dan de ander, kan dit namelijk voor spanningen tussen jullie zorgen.
Maak goede afspraken met elkaar. Willen jullie bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening of doen jullie alles apart? Zo ja, wie betaalt de huur en wie het eten? Als jullie beiden evenveel investeren in en besteden aan boodschappen, rekeningen en andere geldzaken, komen er ook geen scheve gezichten als jij een keertje lekker gaat shoppen of als je lover een nieuwe game scoort. Maak een financieel overzicht waarin jullie precies zien wat de inkomsten zijn en wat maandelijks terugkerende kosten zijn. Heel saai, heel burgerlijk, maar ontzettend handig. Daarbij is het ook belangrijk om met elkaar een buffer te maken waaruit jullie kunnen putten als een van jullie bijvoorbeeld ontslagen wordt en er even minder inkomsten zijn.
Als je niet samenwoont, spreek je meestal van tevoren af wanneer jullie elkaar zien. Natuurlijk heb je weleens een slechte dag van elkaar meegemaakt, maar op de momenten dat je samen bent, gebeurt dit vaak zelden. Bedenk voordat je gaat samenwonen goed dat het vaker voor zal komen dat hij of jij een off day hebt en dat de ander ook weleens even een momentje voor zichzelf nodig heeft.
Kun je zijn humeurige buien makkelijk aan en ga jij op jouw beurt altijd naar hem toe als je even niet lekker in je vel zit? Dan ben je al een heel eind op de goede weg. Je moet lief en leed met elkaar leren delen, want je wilt ook weleens kunnen thuiskomen na een kutdag zonder dat er gelijk een ruzie ontstaat omdat de ander niet zo gezellig is. Dat hoort er nu eenmaal bij.
? in goede en in slechte tijden
Een ruzietje op zijn tijd moet kunnen. De vraag is hierbij alleen wel: hebben jullie eerder verhitte discussies of juist slaande ruzies waarbij het meubilair door de ramen wordt gesmeten? Je kunt het best een keer niet eens zijn met elkaar, maar los het wel volwassen op. Als jullie gelijk in de negeermodus schieten na een ruzie of allebei te koppig zijn om het goed te maken, probeer hier dan voordat je gaat samenwonen al aan te werken.
Het is namelijk niet leuk als je op een gegeven moment thuis wilt vermijden, omdat er door al die ruzies een negatieve sfeer hangt. Als je samenwoont zit je meer op elkaars lip, dus ruzies schieten er ook sneller bij in. De afwas, het vuilnis en dat soort typische dingen waardoor je even helemaal gek wordt van elkaar. Houd hier rekening mee, tel wat vaker tot tien en gooi er een stevig potje goedmaakseks tegenaan.
Heb elkaar lief, hoe erg de ander ook kan zeuren. Irritante gewoontes vallen tijdens het samenwonen sneller op en je gaat elkaar vanuit een heel ander daglicht bekijken. Blijf daarom leuke dingen met elkaar doen, ook voordat jullie gaan samenwonen. Ga een paar weekjes op proef en logeer bij elkaar. Doe je eigen ding, maar spreek ook af om iets met z'n tweetjes te doen.
Lekker naar de bioscoop, samen koken of een avondje de kroeg in. Als je dit soort dates blijft doen met elkaar, dan kan het in ieder geval nooit saai worden tussen jullie. En de voorpret van het samenwonen wordt alleen maar leuker, als jullie er ook samen mee bezig zijn. Een dagje naar Ikea of lekker klussen in jullie nieuwe huisje: doe het vooral, je raadt het al, samen. Want daar draait het toch eigenlijk om met samenwonen.
Wil jij ook samenwonen of woon je sinds kort samen met je vriend? Zo ja, hoe wist jij of jullie er klaar voor waren?