Wat te doen tegen huiselijk geweld?
Dezelfde handen waarmee hij jouw lichaam verkent als jullie de liefde bedrijven, worden ook gebruikt als de gemoederen tussen jullie hoog oplopen. Hoe dat kleine ruzietje om het dopje van de tandpasta nou is uitgelopen in een Derde Wereldoorlog waar je U tegen zegt; je hebt geen idee. Wat je wel weet is dat zijn agressie voor echte problemen tussen jullie zorgt.
Toegeven, het is niet makkelijk, maar diep van binnen weet je dat je het slachtoffer bent van huiselijk geweld. Het klinkt als een groot ‘ding’, iets wat jou toch niet zou overkomen, maar het is wél een probleem dat je uiterst serieus moet nemen. Ja, zelfs als hij belooft dat het nooit meer gebeurt en hij huilend iedere keer bij je terugkomt.
Je hebt het er zelf naar gemaakt (?)
Je partner heeft net zijn baan verloren, jullie hebben een financiële tegenvaller of zitten in een diep dal in jullie relatie. Wat er ook speelt, ineens lijkt het huis te klein voor jullie beiden. Een vervelende gebeurtenis los je meestal samen op. Je komt er altijd wel uit. Natuurlijk ben je boos op elkaar als het even niet zo lekker gaat (moet hij na vier jaar nou nog altijd zijn sokken laten slingeren?), maar het kan ook de andere kant opgaan: je partner reageert zijn woede af op jou.
In een vlaag van verstandsverbijstering kan het een keer voorkomen dat je vriend hardhandig wordt. Dat praat het alleen niet goed, want het is absoluut niet juist! Belangrijk is om hier direct met elkaar over te praten als het is gebeurd. Koel allebei even af en ga daarna om de tafel zitten. Waarom zag hij geen andere uitweg dan jou een klap te verkopen? Was jij echt de reden waardoor hij blind werd van woede of speelt er iets anders, iets waar hij zich zorgen over maakt?
Bespreekbaar
Als je het bespreekbaar maakt, kun je direct aangeven dat je er niet van gediend bent als ruzies voortaan uitlopen in een vechtpartij van zijn kant. Je geeft je grenzen aan. Vertel hem duidelijk dat je ervan geschrokken bent, maar graag wilt begrijpen waarom hij het heeft gedaan. Als hij voelt dat hij dit met jou kan bespreken, is voor hem de drempel stukken lager om je een volgende keer gelijk te vertellen waar hij mee zit, in plaats van zijn zorgen van zich af te boksen.
Let goed op welke ‘redenen’ hij geeft om jou te slaan. Begint hij over het feit dat je het er zelf naar gemaakt hebt en jij het uitlokte? In welke situatie je ook verkeert, dit mag nooit een reden zijn. Maak hem dit gelijk ook duidelijk. Hij is het die zijn handen niet thuis kan houden. Het feit dat hij het niet met woorden kan zeggen, maar gelijk over gaat op een andere manier, getuigt van zwakte.
Terugkerend probleem
Gebeurt het steeds vaker (iedere keer is er één te veel!) vraag jezelf dan af waarom hij dit doet. Als hij een agressieprobleem heeft en hier zelf ook erg mee zit, zoek dan samen een gespecialiseerd psycholoog op. Zo kunnen jullie er samen aan werken en kun je hem steunen in zijn proces om beter te worden. Vindt hij zelf niet dat hij een probleem heeft, maar geeft hij jou overal de schuld van? Dan wordt het heel moeilijk hem te overtuigen van het feit dat het niet goed is wat er gebeurt.
De angst om hem te verlaten is er, en natuurlijk doe je dat niet zomaar. Zeker niet als je al heel lang samen bent. Toch is dit de belangrijkste stap die je ooit in je leven zult zetten. Je kiest namelijk 100% voor jezelf als je de deur uitloopt en niet meer bij hem terugkomt. Weggaan doe je alleen niet één, twee, drie. Daar heb je hulp bij nodig. Als niemand weet wat er onder jouw dak gebeurt, neem dan eerst iemand in je naaste omgeving in vertrouwen. Vertel wat er gaande is en vraag of hij/zij samen met jou naar een oplossing kan zoeken. Ook heb je verschillende steunpunten en hulpposten, zoals Steunpunt Huiselijk Geweld waarmee je contact kunt opnemen en je verhaal kunt vertellen. Er lijkt misschien geen uitweg, maar de deuren van al deze organisaties staan altijd wagenwijd voor je open. En dat is niet voor niets!
Pesten
Huiselijk geweld betekent niet dat er altijd sprake moet zijn van fysiek contact. Ook pesten, het veelvuldig uitschelden of vernederen zorgen voor blijvende littekens . Het is misschien nog wel veel erger, want uiteindelijk geloof je in wat je partner vertelt dat je bent. Mentaal word je helemaal gesloopt, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je ook lichamelijke klachten ontwikkelt.
Terugschelden heeft geen zin en daarmee verlaag je je ook tot zijn niveau. Daar schieten jullie allebei vrij weinig mee op. Als praten niet helpt, kun je het op een andere manier misschien duidelijk aan hem maken dat je zijn kinderachtige gedrag niet langer tolereert. Hoe, dat is moeilijk, dat hangt van het karakter van je partner af. Zijn gedrag negeren helpt bij de één fantastisch terwijl het bij de ander juist kwadere gevoelens uitlokt. Wat je ook doet, zorg dat je duidelijk je grenzen aangeeft.
Daarnaast is wederom hulp zoeken het allerbeste advies, maar ja, waar begin je? Ga in overleg met je partner (of als dit niet mogelijk is, ga je zelf of met een vriendin) naar jullie huisarts. Vaak weet hij of zij wel de juiste persoon voor jullie te vinden waar je je verhaal kwijt kan.
Heb jij (weleens) te maken (gehad) met huiselijk geweld? Hoe ging jij hiermee om en wat doe of deed jij om je grenzen aan te geven?