Verwikkeld in een vechtscheiding: en dan?
Slachtoffer van de vechtscheiding van je ouders
Marise en haar broers hebben toen ongeveer een maand daar gewoond. "Dit omdat mijn vader werd gevraagd het huis uit te gaan, maar hij dat weigerde. Mijn moeder kreeg de voogdij en om de week mochten we in het weekend naar mijn vader. Dit verliep niet zoals het hoorde. Hij kwam regelmatig bij ons huis en zette dan een voet tussen de deur of hij ging op het voetbalveld naar mijn moeder toe om haar daar lastig te vallen. Uiteindelijk heeft hij een straatverbod gekregen. En wat ik eigenlijk nooit iemand verteld heb is dat hij ook een nacht in de cel heeft doorgebracht en een taakstraf heeft gekregen.”
Niet alleen is het traumatisch als je ouders in een vechtscheiding verwikkeld zijn, als je er zelf in verwikkeld zit, kan dit ook heftige sporen nalaten. Heleen (30) weet hier helaas alles van. “Gelukkig hadden mijn ex en ik nog geen kinderen - alhoewel, het bleek dat hij wel een kind bij een ander had. Dat is dus de reden geweest dat ik na slechts een jaar huwelijk van hem wilde scheiden. Hij was vaak weg voor zijn werk, maar toen ik erachter kwam dat hij niet weg was voor werk, maar een week in het buitenland was bij een andere vrouw én zij een kind van hem verwachtte, wilde ik niet meer verder met hem. Hij had haar ontmoet tijdens een vakantie met een vriend van hem en wilde met haar verder in eerste instantie", vertelt Heleen. "Hij draaide echter helemaal door toen ik aangaf dat ik van hem wilde scheiden. Hij ging me honderden keren bellen op een dag. Ook ging hij onderaan m’n raam de verschrikkelijkste dingen schreeuwen. Hij wilde maar niet accepteren dat ik bij hem wegging."
"De scheiding was een hel. Toen hij erachter kwam dat ik ‘m écht niet terug wilde, ging hij me overal in tegenwerken. Hij wilde aan de hele scheiding niet meewerken en uiteindelijk werd het een ordinaire vechtscheiding. Vervolgens werd hij zwaar depressief. Hij zit nu zelfs in een inrichting, hij is de weg helemaal kwijtgeraakt. Ik ben blij dat we nog geen kinderen hadden, hoe had dit in godsnaam voor hen moeten zijn? Ik kan het zelf nauwelijks bevatten wat er allemaal gebeurd is, ik schaam me er ook voor merk ik. Psychisch is dit heel zwaar voor me geweest, ik praat nu ook al een tijdje met een psycholoog om het een plekje te geven. Inmiddels ben ik weer aardig aan het opkrabbelen, maar een vechtscheiding gun ik m’n ergste vijand niet.”
Is een vechtscheiding te voorkomen? Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ kun je weinig doen om een vechtscheiding te voorkomen, maar is het vooral zaak niet de angst voor je partner te laten regeren of impulsief met wraakacties terug te handelen. "Het is aan te raden om direct een goede advocaat in de arm te nemen. Wanneer onvoldoende actie uitblijft van jouw advocaat, geef dit tijdig aan en bij weinig verandering, neem een andere! Jouw advocaat is namelijk een zeer belangrijke schakel, dus zorg ervoor dat je goed kunt samenwerken met je advocaat. Schakel tevens zo nodig de politie in wanneer er wordt gestalkt, gedreigd of wanneer er sprake is van smaad of laster. Voorts kun je ook je sociale omgeving op de hoogte brengen (zo neutraal mogelijk) van het veranderde gedrag van je (ex-)partner. Zo verliest de (ex-)partner in elk geval een deel van zijn of haar macht over jou."
Daarbij is het volgens Klein tevens aan te raden om op tijd een psycholoog in de arm te nemen. "Dit kan preventief of juist ter ondersteuning zijn. Dat raad ik aan omdat je gedurende een (v)echtscheiding zeer veel moet regelen en dat psychische klachten proactiviteit ernstig kunnen belemmeren. Vaak besluiten mensen om verwerking uit te stellen tot na de (v)echtscheiding, maar dan is het psychische leed vaak enorm. Voorts hebben psychologen al veel meer echtscheidingen voorbij zien komen en kunnen zij jou met deze ervaring nog beter adviseren. Kortom: raak je verzeild in een vechtscheiding? Ga niet eindeloos piekeren, jezelf isoleren of wraak nemen, maar zet je schouders eronder en laat je ondersteunen op zoveel mogelijk vlakken. Voer deze strijd vooral niet alleen!"
Heb jij ervaring met een vechtscheiding?