10x de beste LinkedIn-tips
LinkedIn is je zakelijke visitekaartje. Op zoek naar een (nieuwe) baan? De laatste tijd gaan werkgevers vaker online op zoek naar nieuwe collega's. Tijd dus om het stof van je LinkedIn-profiel af te blazen met behulp van onze tien tips!
1. Zorg voor een professionele foto en gebruik dus geen vakantiefoto! Ook al vind je jezelf op die vakantiefoto mooier dan Doutzen, voor LinkedIn is het niet geschikt. Laat je vader of een vriendin een degelijke foto van je maken tegen een neutrale achtergrond.
2. Geef in enkele zinnen kort en bondig je werkervaring weer. Dus geen ellenlange verhalen over wat je precies op een dag doet, maar korte zinnen die de kern van je werkzaamheden beschrijven.
3. Had je een leuke stage met een goede beoordeling of heb je een leuke oud-collega? Zoek hem/haar op LinkedIn op en vraag hem/haar om een recommendation (aanbeveling) voor je te schrijven. Als anderen over je zeggen dat je zelfstandig, geïnteresseerd en doortastend bent, dan zal het wel zo zijn, nietwaar? Een betere reclame kun je je niet wensen.
4. Sinds kort kun je op LinkedIn projecten en media toevoegen. Je kunt dus je portfolio, stageopdracht, freelance klussen, bedrijfsfilm of afstudeerpresentatie online zetten. Beeld zegt immers meer dan tekst! (check wel altijd even met je werkgever/stagebedrijf of men het goed vindt dat je dit werk online zet).
5. Je summary is het állerbelangrijkste onderdeel van je profiel. In dit stukje kun je jezelf optimaal verkopen. Maak een wervende samenvatting, maar skip de zinnen 'ik ben enthousiast' of 'ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging'. Die zinnen kom je overal al tegen en je wilt juist opvallen. Wees creatief en gebruik pakkende trefwoorden, zodat ook Google je profiel interessant vindt.
6. Leuk hoor, je LinkedIn-link op je cv, maar de url nl.linkedin.com/pub2549hjdiemfb staat natuurlijk verre van professioneel. Maak je persoonlijke url (via 'edit' vlak onder je foto) zodat je nl.linkedin.com/<voornaam+achternaam> op je cv kunt zetten. Extra tip: maak er een bannertje van en plaats deze in je e-mailhandtekening. Handig!
7. Weten wat er speelt in jouw (toekomstige) vakgebied? Word lid van groepen en neem actief deel aan de discussies die daar plaatsvinden. Geen groep kunnen vinden? Start er dan zelf één en nodig je connecties uit. Als zij vervolgens hun connecties weer uitnodigen is er in no time een levendige groep met interessante discussies.
8. Doe je vrijwilligerswerk? Vermeld dat dan zeker op je profiel. Het toont je maatschappelijke betrokkenheid en daar houden werkgevers van.
9. Endorsements zijn aanbevelingen van je skills (vaardigheden) door anderen. Heb je bijvoorbeeld tijdens je stage of werk aan een online marketing project gewerkt? Laat je baas of collega je skills dan endorsen (wat klinkt dat interessant hè?). Extra tip: laat je skills níet door al je vrienden endorsen, hoe leuk die grote aantallen misschien ook staan. LinkedIn is en blijft een zakelijk netwerk en je vrienden zijn niet je collega's.
10. Ook voor studenten is LinkedIn zeker al nuttig. Ook al heb je nog niet veel werkervaring, toch is het goed om je bijbaan, stage en je nevenactiviteiten te vermelden. Door lid te worden van groepen en actief deel te nemen aan discussies speel je jezelf in de kijker van werkgevers en vind je misschien nog wel een leuke stage of afstudeeropdracht ook.
Heb jij nog tips?