Verhuisstress? Vanaf nu niet meer!

Wonen door Fleur
Je hebt ontzettend veel zin om je nieuwe paleis te betrekken, maar er moet nog één ding gebeuren: verhuizen. Zie je ertegenop? Met onze verhuistips heb je zo alles onder controle, van inpakken tot uitladen. Veel woonplezier!

Al maanden kijk je ernaar uit en nu is het zover: je gaat verhuizen! Naast blij, ben je alleen ook lichtelijk hysterisch. Wat voor onderneming wordt dit wel niet? No worries, wij helpen je uit de brand. Als je rekening houdt met de onderstaande punten, komt het allemaal goed.


Verhuismiddelen

Als je gaat verhuizen, heb je natuurlijk een aantal dingen nodig om dit een beetje efficiënt te laten verlopen. Allereerst is er het vervoer: hoe komen je spullen op je nieuwe plek terecht? Kun je het met een bestelbusje af, of is het handiger om een verhuiswagen te regelen? Daarnaast heb je dozen nodig om je spullen in te doen en natuurlijk tape om alles goed dicht te maken. Denk ook aan stickers voor op de dozen; daarop kun je de inhoud van de doos schrijven. Scheelt weer een hoop zoekwerk! Tot slot: kunnen je dozen meteen naar het nieuwe huis, of moet je ze (tijdelijk) ergens opslaan? Als dat laatste het geval is, regel dan ook op tijd opslagruimte.

Inpakken

Een niet zo leuk klusje, maar het moet wel: inpakken. Gelukkig zijn er manieren om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Allereerst: om stress te voorkomen, is het belangrijk dat je op tijd begint met inpakken. Dat wil zeggen: doe het, zodra het kan. Je wilt niet op de dag van de verhuizing nog allerlei meubels uit elkaar moeten halen – daar krijg je echt stress en dus haaruitval van. Zoek daarnaast, voor je gaat inpakken, uit wat meegaat naar het nieuwe huis en wat weg kan. Scheelt weer tijd en ruimte! Schrijf verder op iedere doos wat er in de doos zit en naar welke kamer de doos moet. Op die manier ben je ervan verzekerd dat alle spullen terechtkomen op de plek waar ze horen. 


Afspraken met vorige en volgende bewoners

Soms laten bewoners iets in hun huis achter dat je gratis of voor een zacht prijsje mag overnemen. Denk bijvoorbeeld aan een gasfornuis, kasten of gordijnen. Maak duidelijke afspraken met de vorige bewoner wat er blijft staan, of je er iets voor betaalt en wat je ervoor betaalt. Hetzelfde geldt natuurlijk als jij spullen achterlaat die iemand kan overnemen.

Opzeggen

Bij verhuizen komt ook een hoop administratieve rompslomp kijken. Van sommige dingen die bij dit huis hoorden, zul je geen gebruik meer maken en die moet je dus op tijd opzeggen. Hierbij kun je denken aan gas, water en licht, maar bijvoorbeeld ook aan abonnementen en diensten als de glazenwasser. Check ruim van tevoren welke opzegtermijn sommige bedrijven hebben. Zo voorkom je dat je misschien een maand extra moet betalen.

Aanvragen
Naast het opzeggen van verschillende diensten, is het soms nodig ook weer wat dingen aan te vragen. Op de eerste plaats is dat gas, water en licht, maar ook (als dit niet met je meeverhuist) internet en telefoon. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je spullen verzekerd zijn: mocht je ’m nog niet hebben, vraag dan een inboedelverzekering aan. Ook kun je een aparte verzekering afsluiten voor als je spullen vervoerd worden naar je nieuwe huis. Eventuele schade wordt dan vergoed.

Extra sleutels

Het is misschien een open deur, tot je voor een gesloten deur staat: maak, voor je verhuist, een paar extra sleutels van je nieuwe stek. Mocht je er tijdens je verhuizing in alle chaos eentje kwijtraken, dan kan je in ieder geval gewoon naar binnen. Wel zo lekker als je met een doosje of 55 in je bestelbusje op de oprit staat.


Schoonmaken en opmeten

Voor je je nieuwe kasteel betrekt, is het fijn om alvast wat dingen schoon te maken. Dat scheelt weer als je op de dag van verhuizing met al je nieuwe spullen aan komt zetten. En het is gewoon lekkerder inladen in een schone keuken. Daarnaast is het verstandig om alle ruimtes al te hebben opgemeten. Zo weet je precies waar wat kan komen te staan, wat een hoop geschuif, geduw en getrek voorkomt.

Hulp

Verhuizen is al een klus op zich, maar het dan ook nog in je eentje moeten doen, is helemaal een onderneming. Veel handen maken licht werk, dus: trommel zo veel mogelijk familieleden en vrienden op om je een handje te helpen. Dit natuurlijk wel onder het genot van lekkere broodjes, snacks en drankjes! Daarnaast kun je, als het nodig is, ook kijken of je oppashulp kunt krijgen. Dit is handig als je bang bent dat hond Banjer of kleine Thomas in de weg zal lopen.

Adreswijziging
Ben je helemaal klaar voor vertrek? Mooi! Vergeet alleen niet om eh, ook je vrienden, collega’s en kennissen even in te lichten dat je ergens anders gaat wonen. En ook de gemeente, je verzekering, dat ene tijdschrift, je werk, je huisarts en tandarts ontvangen graag een adreswijziging (als je de laatste twee vanwege de afstand niet meer kunt bezoeken, regel dan zo snel mogelijk een nieuwe huisarts en tandarts). Tijd winnen? Bij de post kun je een verhuisservice aanvragen. Alle belangrijke instanties die moeten worden ingelicht over je verhuizing, krijgen dan een adreswijziging door, waardoor je post automatisch meeverhuist.

Heb jij nog verhuistips?