Kinderen onder 5 jaar al bewust van uiterlijk
Eerder schreven we al over het feit dat er steeds meer plastische chirurgie bij kinderen voorkomt. Hier bleek al uit dat er op steeds jongere leeftijd naar het uiterlijk wordt gekeken. Kinderen worden niet alleen beoordeeld door andere kinderen op school, maar leren soms ook van hun ouders dat ze er zo goed mogelijk uit moeten zien. Hierdoor is het dus best logisch dat kinderen ook kritisch(er) naar hun eigen verschijning gaan kijken.
Lelijk voelen
Maar liefst 18% van de jongeren onder de 16 jaar heeft namelijk al eens gehuild omdat ze zich lelijk voelt en twee op de vijf kinderen vergelijkt hun uiterlijk met dat van anderen. Dit blijkt uit een onderzoek onder ouders, uitgevoerd op de site Netmums. 95% van de moeders zegt ook dat dit te wijten is aan de samenleving die meer waarde hecht aan uiterlijk dan aan prestaties of persoonlijkheid. Maar wat nog het meest opvallend is van dit hele onderzoek, is het feit dat kinderen van onder de 5 (!) jaar, zich al bewust zijn van hun uiterlijk. Ook zijn de kinderen die het meest met hun uiterlijk bezig zijn, vaker meisjes dan jongens, aldus Daily Mail. Toch ervaren jongens ook steeds meer druk om er aantrekkelijk uit te zien.
Blijkbaar weten veel moeders dondersgoed dat ze zelf ook niet echt het goede voorbeeld geven, omdat ze zelf ook onzeker zijn (geweest). Om dit probleem tegen te gaan, doen ouders dan ook steeds meer om hun kind weer gelukkig te zien. Dit doen ze bijvoorbeeld door te vertellen dat alleen de binnenkant telt (69%). Helaas beaamt niet iedereen dit en zegt de helft van de ouders dat uiterlijk wél belangrijk is en dat hun kind er het beste uit moet halen. “Natuurlijk is mooi zijn een zegen, maar het lijkt erop dat kinderen het uiterlijk nu belangrijker vinden dan elk ander kenmerk, en dat is gewoon niet juist. Succes en eigenwaarde heeft echt niet altijd met het uiterlijk te maken”, aldus de oprichter van Netmums, Siobhan Freegard.
Denk jij dat de maatschappij met deze ontwikkelingen heeft te maken? Of hebben de ouders meer invloed?