Hoe geiler we zijn, hoe minder we walgen

Psyche & spiritualiteit door Kristie
Bij een wilde nacht met een geliefde blijft het doorgaans niet bij uitwisselen van wat speeksel. Partners komen letterlijk in aanraking met intieme lichaamsdelen en -sappen. Waarom vinden we dat op dat moment niet vies?

"Toch voelen diezelfde mensen ’s morgens op zijn minst een lichte aarzeling als ze elkaars tandenborstel moeten gebruiken", zegt onderzoekster Charmaine Borgan de Rijksuniversiteit van Groningen. Vorig jaar deed Charmaine al een soortgelijke ontdekking: seksueel actieve vrouwen ervaren minder walging als ze opgewonden zijn. Deze vrouwen hebben hierbij dus minder last van 'de vieze dingen' van hun partner.

Charmaine wilde weten hoe dit zat bij vrouwen met seksuele disfuncties en onderzocht onlangs vrouwen met pijn tijdens de seks (dyspareunie) of vrouwen met vaginisme. Dyspareunie houdt in dat vrouwen helemaal niet in staat zijn om iets in hun vagina in te brengen. De onderzoekster verwachtte dat vrouwen met vaginisme meer walging uit zouden drukken dan vrouwen met een gezonde seksuele opwinding. Dat bleek niet te kloppen. "Op de hersenscans was te zien dat vrijwel alle vrouwen hetzelfde reageerden op beelden van zowel een penetratie, als bijvoorbeeld beelden van een vieze wc, bedorven voedsel of verminkte lichamen. Ook de vrouwen zonder seksuele problemen", aldus de onderzoekster.


Besmeurd condoom aanraken

En zo blijkt dus dat seksueel actieve vrouwen minder walging ervaren zodra ze opgewonden zijn. Zodra die opwinding voorbij is, kom je weer tot bezinning.

Om nog een extra test te doen werd er een experiment georganiseerd, aldus het Gezondheidsnet. De deelneemsters moesten een grote slok water nemen, terwijl er een grote kakkerlak in het glas dobberde (iewl!). Ook werd ze gevraagd een gebruikt condoom met hun vinger aan te raken. Hieruit bleek dat de experimenteel opgewekte opgewondenheid van de kandidaat inderdaad walging onderdrukte: ze waren sneller bereid deze, toch redelijk walgelijke, dingen te doen. Bij vrouwen met vaginisme was dit niet het geval. "Zij uitten duidelijk meer walging dan seksueel gezonde vrouwen en het is zeer goed mogelijk dat ze hierdoor meer spieren (bewust of onbewust) aanspannen. Wellicht wordt bij seksuele opwinding bij deze vrouwen het gevoel van walging niet onderdrukt."

Penetratie vooral 'vies'

Ook zijn er metingen gedaan toen de groep vrouwen naar een pornofilm keken. Hier bleek weer dat deze beelden veel meer walging opriepen bij vrouwen met vaginisme. Toen tenslotte aan deze vrouwen werd gevraagd wat ze ervan vonden, werd de penetratie inderdaad geassocieerd met 'vies', in tegenstelling tot vrouwen met dyspareunie. "Angst speelt een grote rol in het seksleven van deze vrouwen, en angst en walging liggen dicht bij elkaar. Toch zijn er degelijke verschillen en dit is weer een reden voor nader onderzoek om oplossingen te zoeken voor vrouwen met vaginisme of dyspareunie", aldus de onderzoekster. 

Wat denk jij, ervaar je minder walging als je opgewonden bent?