Shocking: Levend gevild voor jouw bontkraag

De maatschappij door Petra
Zijn we net een beetje bekomen van die arme angorakonijntjes die in China levend geplukt worden, komt Ze.nl met een shocking vervolg. Elk jaar worden er honderden miljoenen dieren levend gevild voor… de bontkraag. 

Not done vs. ‘hip'
Het was een hele tijd not done om in bont te lopen. In de jaren 80 gingen alle bontjassen massaal terug in de kast, omdat ze door dierenactivisten met spuitbussen ondergeklad werden. Maar zo not done als het tot voor kort nog was, zo ‘hip’ lijkt het nu ineens weer te zijn. Hoeveel mensen lopen er tegenwoordig niet met een bontkraag rond? Misschien heb je zelf wel net een jas met bont gekocht. Want zo’n fluffy velletje is toch hartstikke mooi en lekker warm?
 

Chinese Fur Farms
Oops, think again! Waarschijnlijk heb je je dan niet gerealiseerd hoeveel dierenleed er achter elk stukje bont schuilgaat. Bont wordt massaal in China geproduceerd op zogenoemde ‘Chinese Fur Farms’. Maar liefst 85% van ons bont komt van zo’n Fur Farm. En wat we ondertussen van China weten: er bestaat daar geen dierenwelzijn. Er zijn geen regels of wetten waar deze farms zich aan moeten houden. 

Een ware hel
Gevolg is dat de dieren, waaronder vossen, nertsen, konijnen en wasbeerhonden, hun leven eenzaam moeten slijten in kleine traliekooitjes. Buiten en zonder enige bescherming tegen de regen, vrieskou of juist tegen de hitte van de zon. De arme beestjes zitten vaak dagen zonder eten. Babydieren worden regelmatig net na hun geboorte door hun moeder uit pure ellende doodgebeten. En de dieren zijn meestal zo depressief dat ze hun eigen poten tot op het bot aanvreten. Een ware hel dus! 
 

Levend gevild
Na dit ellendige leven is een wrede dood hun lot. Op deze farms worden de dieren vergast, anaal geëlektrocuteerd of... schrik niet... levend gevild! Hierbij worden ze aan hun achterpoten opgehangen, waarbij de pels van achter de poten naar voren, over hun kop wordt getrokken. De dieren leven nog (!) als ze dit doen en kermen het uit van de pijn. De reden dat de dieren zo behandeld worden? Het bespaart tijd en geld en door de adrenaline die vrijkomt bij het beest, scheurt de pels er makkelijker vanaf. Als het dier te veel weerstand biedt, wordt het eerst nog bewerkt met een stok. Het verliest daarmee zijn bewustzijn en heeft dan het ‘geluk’ minder te voelen als zijn pels nog levend van zijn lijf wordt getrokken! De dieren worden op een stapel gegooid, boven op hun soortgenoten die hen voor zijn gegaan. Allemaal onder het bloed en ontdaan van hun vacht. De dieren kunnen dan nog een kwartier leven, zijn compleet in shock en sterven na een lange lijdensweg uiteindelijk aan deze zeer gruwelijke dood...
 
Let op: schokkende beelden!
fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Wildklem
Naast deze gruwel, komt het ook voor dat er dieren in het wild worden gevangen voor bont, zoals coyotes en vossen. Deze dieren komen vast te zitten in een wildklem, waarbij hun hele poot wordt verbrijzeld. Uiteindelijk worden ze de dood in geknuppeld door jagers, als ze al dagen uitgemergeld van de honger en in shock van de pijn liggen te creperen. 

Wij zijn tégen bont
Wij van Ze spreken ons resoluut uit tégen bont. Bont is een overbodig en wreed modeproduct. Niemand in Nederland heeft bont nodig om zich warm te houden. Waarom zou je ten koste van een levend wezen er ‘mooi' uit willen zien? Vraag jezelf af, of zo veel dierenleed het waard is om er ‘mooi’ bij te lopen. En kan je het nog wel mooi noemen als je weet hoe je bontje gemaakt is? 
 
Links: een vos wordt anaal geëlektrocuteerd
Rechts: een vos in de vossenklem

Doneer je bontje
We roepen iedereen op om geen bont te kopen! Mocht je wel al per ongeluk een bontjas of -kraag hebben aangeschaft, dan vragen wij je deze niet meer te dragen. Als je met bont loopt, inspireer je daarmee namelijk anderen om dat ook te doen! Je geeft dan het signaal af dat bont oké is. Zonde van je bontje? Gelukkig niet, je kunt je jas of kraag doneren aan Bont voor Dieren. Zij geven gastlessen op scholen en informeren de kinderen over bont. Met jouw gedoneerde kraag kunnen kinderen het verschil leren tussen echt en fake bont! 
 
Links: de wrede werkwijze...
Rechts: levend gevilde dieren op een stapel gegooid. 

Feiten & Fabels over bont
Fabel
- Als ik die bontkraag niet koop, is het dier voor niks doodgegaan.
Fout gedacht... Het dier is speciaal doodgemaakt omdat jij het koopt. Als mensen bont blijven kopen, blijft de producent produceren!

Feit
- Voor mijn bontkraag kunnen wel 3 wasbeerhonden zijn gedood.  
Helaas is meestal 1 dier niet genoeg voor een kraag. Er zijn meerdere dieren nodig om er een kledingstuk uit te maken. Zo kunnen er wel 80 nertsen of wel 20 vossen in een jas verwerkt zijn.
 
Fabel
- Mijn bontkraag is nep
De meeste kledinglabels vermelden niet of het om echt bont of nepbont gaat. Op de prijs kun je niet afgaan, want bont hoeft niet duur te zijn. Omdat het zo massaal geproduceerd wordt, kan bont uit China goedkoper zijn dan nepbont. Nepbont kan trouwens ook echt bont zijn! Lees hier meer over dit schokkende feit. Weten of je bontje echt is? Doe hier de bonttest. 

Feit
- Alleen de pels van het dier wordt gebruikt. 
Het vlees van deze dieren wordt niet gegeten. Het dier is enkel en alleen doodgemaakt voor zijn pels en zijn mooie vachtje is dus geen restproduct (zoals leer), maar een luxeproduct.

Meer info en actie ondernemen

Kom hier meer te weten over fabels en feiten over bont! 
 
Ben jij ook zo ziek van het leed dat bont heet? Klik dan hier om petities tegen bont te tekenen! 
 
Ludieke actie: stuur een schaamkaart naar Gaastra. Dit Nederlandse merk weigert te stoppen met het verkopen van bont.
 
Meer weten over bont? Kijk dan eens op deze pagina.
 
fout in embed: media provider niet ondersteund
De Antibontspot die nu te zien is op National Geographic

Zou jij bont dragen nu je dit weet?