3 varianten op de oliebol
Elk jaar maak je weer oliebollen volgens een recept dat al eeuwen wordt doorgegeven in de familie. Maar soms wil je even nét wat anders proberen. Met deze 3 recepten ga je knallend het nieuwe jaar in!
2. Hartige oliebollen
(voor 25 stuks)
1. Oliebollen met room
Wat heb je nodig?
- Mix voor oliebollen
- 500 ml. water (handwarm)
- 350 ml. water
- 250 ml. slagroom
- 150 gr. kristalsuiker
- 1 eetl. kaneel
- 1 zakje banketbakkersroom
- Doe de mix in een beslagkom en voeg de 500 ml. water toe. Meng dit met een pollepel of mixer tot een glad geheel.
- Dek het deeg af met plastic folie en laat het zo'n 45 minuten rijzen bij kampertemperatuur. Meng ondertussen de kaneel met de suiker.
- Laat de olie in de frituurpan goed heet worden (zo'n 190 graden) en vorm met twee lepels mooie bollen. Bak ze in 3 à 4 minuten goudbruin.
- Laat de oliebollen uitlekken en dip ze, als ze nog warm zijn, door het suikerkaneelmengsel.
- Bereid de room volgens de verpakking en gebruik daarvoor de overige 350 ml. water en slagroom. Snijd de afgekoelde oliebollen doormidden en leg de onderste helften op een schaal.
- Doe er een laag room tussen en druk de bovenkantjes er dan weer op. Om het af te maken, kun je de oliebollen bestrooien met poedersuiker.
2. Hartige oliebollen
Wat heb je nodig?
(voor 25 stuks)
- 250 ml. halfvolle melk
- 7 gr. gedroogde gist
- 1 theel. suiker
- 300 gr. bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 150 gr. zongedroogde tomaten
- 100 gr. belegen kaas, in blokjes
- 100 gr. ham, in reepjes
- 25 gr. verse bieslook
- Verwarm de melk in een steelpan. Doe de gist en het suiker in een schaaltje met 100 ml. van deze melk. Laat dit 5 minuten staan totdat het begint te schuimen.
- Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en één mespunt zout erin. Klop met de garde tot een glad beslag.
- Snijd de tomaten in reepjes. Doe deze met kaas, ham en 2/3 van de bieslook in een schaal. Voeg 1 eetl. bloem toe en meng het door elkaar. Schep deze vulling luchtig door het beslag.
- Dek vervolgens de kom af en laat het op een warme plaats 1 uur rijzen. Verhit de olie in de frituurpan op 180 graden. Maak met twee lepels ronde bollen en bak ze goudbruin. Serveer met de restjes bieslook.
Wat heb je nodig?
(voor 12 stuks)
- 250 gr. kwark
- 1 eetl. olie
- 2 eieren
- 2 eetl. suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 250 gr. bloem
- 150 gr. rozijnen
- 3 eetl. melk
- 2 eetl. suiker
- Meng de kwark, olie, eieren, suiker en vanillesuiker door elkaar en voeg een snufje zout toe. Meng de bakpoeder met de bloem en roer de helft door het kwarkmengsel. Kneed de rest er vervolgens ook door. Meng tot slot de rozijnen erdoor.
- Breng de porties deeg met twee lepels aan op de bakplaten en bak het per bakplaat 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
- Zorg dat de bolletjes voldoende van elkaar af liggen, omdat ze gaan rijzen. Bestrijk na zo'n 7 minuten baktijd de bollen met wat melk, bestrooi ze met suiker en bak ze goudgeel af.