Het E-nummermysterie: wat zit er in jouw eten?
Conserveringsmiddelen en antioxidanten: de meesten van ons hebben geen idee wat we eten. Als je de ingrediënten op de verpakking bekijkt, word je ook niet wijzer. Wat betekenen die E-nummers en zijn ze goed of slecht voor je?
Wat zijn E-nummers eigenlijk?
Als je op de achterkant van een zak M&M’s kijkt of eens gaat lezen waar jouw favoriete dropjes van gemaakt zijn, dan is het vaak abracadabra. De verpakkingen staan vol met E-nummers of ingewikkelde namen. Wat is een E-nummer eigenlijk? E-nummer staat voor een ‘door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof’. Oftewel een stofje dat jouw eten lekkerder moet maken, maar niet schadelijk voor je is. Al deze E-nummers worden door experts van de EU gecontroleerd, dat zou moeten garanderen dat je nooit een giftige hoeveelheid tot je kunt nemen.
Een bekend E-nummer: is aspartaam gif?
Veel vrouwen (en stiekem ook mannen) kiezen liever voor een lightversie, dan voor het product dat vol met suiker zit. Er zitten meestal minder calorieën in de lightproducten en toch smaakt het zoet. Dit komt omdat er E951, oftewel aspartaam in zit. Dit stofje is wel 200 keer zo zoet als suiker en het bevat bijna geen calorieën. Een wondermiddel zou je zeggen. Toch is er nogal wat discussie over dit stofje. Er zijn mensen die beweren dat het puur vergif is, terwijl het Voedingscentrum zegt dat je in Nederland nooit meer dan de toegestane hoeveelheid tot je kunt nemen. De EU zegt dat ‘het bijna onmogelijk is om zo veel aspartaam tot je te nemen dat het ook werkt als gif’. Volgens het voedingscentrum en de EU kunnen we dus met een gerust hart voor de lightproducten blijven kiezen.
E-nummer-awareness
Steeds meer mensen beseffen dat er allerlei onnatuurlijke producten aan hun eten wordt toegevoegd. Steeds meer consumenten lezen dan ook de achterkant van de verpakking en zien ineens hoeveel E-nummers er in hun dagelijkse eten zit. Fabrikanten spelen hier slim op in, door geen E-nummers meer te vermelden, maar door de volledige scheikundige naam op te schrijven (zoals aspartaam).
Laat je niet voor de gek houden!
Dat is natuurlijk slim bedacht van die fabrikanten, maar laat je niet voor de gek houden! Als je geen kunstmatige stoffen wilt eten of drinken, kies dan voor producten waarvan je weet wat erin zit. Daar bedoel ik mee dat als je niet weet waar een E-nummer voor staat of wat de naam betekent, je het ook niet zou moeten eten.
Natuurlijke E- nummers
Misschien dat ik je nu het idee gegeven heb dat E-nummers alleen maar kunstmatige stoffen zijn. Dat is niet helemaal waar. Antioxidanten worden vaak als E-nummer weergegeven, omdat ze niet van nature in dat product voorkomen. De E-nummers die uit antioxidanten bestaan, zijn vaak wel gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals Ascorbinezuur (E300) en Tocoferol-extracten (E306). Toch geldt ook voor deze stofjes dat je er niet te veel van binnen moet krijgen. Gelukkig staat de ‘E’ garant voor het feit dat je er eigenlijk niet te veel van binnen kunt krijgen.
Waarom zijn er E-nummers
Er zijn verschillende groepen E-nummers met ieder hun eigen functie. Kleurstoffen zijn eigenlijk overbodig en zorgen er alleen maar voor dat ons eten er lekker uitziet. Conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat we het eten langer kunnen bewaren. De meeste mensen vinden smaakversterkers lekker, omdat we aan smaken zoals zoet gewend zijn. Kijk de volgende keer dus eens op de verpakking en verbaas je erover wat er allemaal aan jouw eten wordt toegevoegd.
Groepen E-nummers:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen/Voedingszuren
E300-399 : Antioxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
Kijk jij weleens naar wat er in jouw eten zit en kies jij bewust voor producten zonder E-nummers?