Yi, ya, yoghurt: Overheerlijke yoghurtrecepten!

Eten door Marleen_S
Blèh, die aardbeienkwark van de supermarkt komt je keel uit. En die eeuwige magere yoghurt, jak, je moet er niet aan denken. Toch wil je yoghurt niet compleet afzweren. Wat je dan doet? Deze lekkere yoghurtrecepten uitproberen.

 
Net even anders…
Het is yoghurt, maar dan net even anders. Want je kunt met dit witte goedje hele lekkere dingen doen. Zoals pudding maken, cupcakes en zelfs soep!
 


Frozen yoghurt
  • 2,5 dl Griekse of magere yoghurt
  • 80 gram suiker
  • een beetje vanillesuiker
  • 125 ml slagroom

Voor dit recept heb je een mixer nodig en een beetje creativiteit. Meng de yoghurt, suiker en vanillesuiker net zo lang met elkaar totdat het een glad mengsel wordt. Daarna klop je de slagroom stijf (maar niet vlokkerig) en schep je dit door de yoghurt. Gebruik een ijsmachine om het mengsel te bevriezen of stop het in een bakje in de vriezer. Om je frozen yoghurt naar smaak te maken kun je alles gebruiken. Denk aan bevroren fruit, vers fruit, chocola of je favoriete koekje. Noten en rozijntjes doen het ook erg goed.

Yoghurtpudding

  • 5 blaadjes gelatine
  • 800 ml yoghurt naar smaak
  • mandarijnen in blik
  • 1 el suiker

Haal de mandarijnen uit het blik en bewaar zowel het sap als de mandarijnen. Week de gelatine in water en knijp dit daarna uit in het sap van de mandarijnen. Roer er de yoghurt doorheen en voeg het suiker toe. Snijd de mandarijnen (op twee partjes na) in kleine stukjes en voeg dit toe aan het mengsel. Giet het vervolgens in een puddingvorm en laat het opstijven in de koelkast. Tip: maak je pudding af met de twee overgebleven mandarijnenpartjes erbovenop en strooi er poedersuiker over of een beetje chocola.
 


Turkse yoghurtsoep
  • 800 ml water
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 eigeel
  • 2 theelepels bloem
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels rijst
  • paprikapoeder
  • snufje zout
  • gedroogde munt

Kook de rijst nadat je deze hebt gewassen. Neem een kom en vul deze met de yoghurt en bloem. Voeg daarbij het eigeel toe en roer het geheel goed door. Zodra de rijst kookt neem je twee volle eetlepels van het kookwater en voeg je dit aan het yoghurtmengsel toe. Als de rijst gaar is en goed zacht, voeg je het mengsel uit de kom toe in de pan met rijst. Blijf net zolang roeren totdat je soepje kookt. Zet de soep op een laag pitje en laat het doorgaren voor 10 minuten. Voeg naar smaak nog paprikapoeder, peper en zout toe. Tot slot meng je in een andere pan de roomboter met de gedroogde munt. Zodra de boter is gesmolten voeg je dit toe aan je soep.
 


Yoghurtcupcakes
  • 100 gram boter
  • 185 gram fijne witte basterdsuiker
  • 125 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik voor dit recept een siliconen muffinbakvorm waarin je papieren muffinvormpjes zet. Klop de boter, suiker en een paar eetlepels van de yoghurt tot een luchtig mengsel. Klop in een andere kom de eieren schuimig. Meng dit met het andere mengel en roer de rest van de yoghurt erdoorheen. Voeg het meel, de bakpoeder en de vanillesuiker er nog aan toe en vul dan de papier vormpjes met ongeveer ¾ van het beslag. Baktijd: 20 minuten.
Tip: Maak van poedersuiker en water een lekker glazuur of gebruik mascarpone of een lekkere roomkaas zoals monchou.
  


Avocadobanaanyoghurt
  • 1 medium grote avocado
  • 2 bananen
  • 2 dadels zonder pit
  • 2 eetlepels citroensoep
  • Een beetje vanille-extract

Het is vervolgens heel simpel. Gooi alles in de blender, mix het met elkaar en mix deze yoghurt met een beetje muesli en fruit. Je hebt een heerlijk ontbijtje!
 
Welk yoghurtrecept lijkt jou heerlijk en ga je uitproberen?