Jongste, oudste of middelste kind: dit zijn de voordelen!
Als oudste werd je altijd lekker verwend met nieuwe kleren, maar als jongste hoefde je dan weer nooit de vaatwasser in te ruimen. En de middelste? Die had altijd weer iemand om mee te spelen. En zo zijn er nog veel meer voordelen.
Jongste
Je was de laatste hummel die ter wereld kwam en maakte mama's droom (veel kinderen) waar. Je positie als jongste zorgde ervoor dat je altijd lekker in de watten werd gelegd. En je oudere broer(s) en zus(sen) waren in de zevende hemel met je. Alles was interessant aan de kleine nieuwe baby. En toen je oud genoeg was, zorgden ze er altijd voor dat je niks overkwam. Soms dan.
Veel dingen die je oudere zussen of broers al moesten doen, hoefde jij (nog) niet te doen. De vaatwasser inruimen en zelf je kamer opruimen enzo.
De oudste (twee) moesten alles delen. Met jou. Dus kreeg je altijd dubbel zo veel. Bonus!
Als jongste kreeg je nooit de schuld, want ‘je was nog klein’.
Terwijl de oudste al naar school moest, mocht jij nog lekker spelen bij de oppas en vermaakte je je prima op de peuterspeelzaal.
Werkstukken, opdrachten en ander doodvermoeiend schoolwerk kon je altijd even 'lenen' van je oudste broer of zus. Ter inspiratie natuurlijk.
Als je broer of zus een beetje een goede naam had op school en jij vertelde dat jij het zusje was, dan had je stiekem gelijk een streepje voor. Holladiejee!
Vriendjes en andere 'grote beslissingen', daar wist de oudste alles vanaf. Dus voor een portie goede raad kon je altijd en overal terecht. Zeker als het nou niet echt een onderwerp was om met je ouders te bespreken (tampons inbrengen, vragen over seks of uitgaan).
Middelste
Jij zat/zit tussen twee 'hete' vuren in. Ook al had je altijd iemand om mee te spelen, je wilde vooral je eigen weg gaan. En dan vooral lekker anders zijn dan de oudste. Een tikkeltje rebels schijnen de middelsten onder ons te zijn, maar ja wat wil je als je er altijd middenin staat?
Altijd heb je een competitiedrang met je oudere zus of broer. Al dan wel niet gezond, je staat continu op scherp en doet er alles aan om te winnen.
Omdat je oudere zus alles nieuw kreeg, ging haar gehele garderobe in één moeite door naar jou. Maar je kreeg ook zelf nieuwe kleren. Dubbel genieten.
De oudste had de weg al voor je vrijgemaakt, dus kon je nog later thuiskomen na het stappen.
Je had altijd iemand om mee te spelen. Of met je jonge zussie lekker aan de Barbies of met de oudste ravotten in de buurt met een bal. Verveling? Nog nooit van gehoord.
Je was het eerste vergelijksmateriaal dat je ouders hadden na je oudere zus. Dus was je heel interessant, want jij deed alles anders.
Je kon goed bemiddelen tussen de oudste en de jongste. Dit talent komt nu nog weleens handig van pas op je werk of bij ruziënde vriendinnen.
Omdat je alles anders wilt doen dan je zus of broer ben je enorm inventief. Overal vind je een nieuwe manier voor.
Je had een goed excuus om nog heel lang met de barbies of autootjes te spelen, omdat de jongste daar nog heel zoet mee was. En jij ‘moest’ meespelen.
Oudste
Je was de eerste die kwam, zag en overwon. Voor je broertjes en zusjes maakte je de weg vrij door de strakke regels van mams en paps steeds wat te verleggen. Je kwam nooit te laat, haalde het niet in je hoofd kattenkwaad uit te halen en plukt nog altijd de vruchten bij je ouders hoe braaf je wel niet was. En soms nog bent.
Dankzij de druk om je ouders een beetje te pleasen heb je een prestatievermogen waar je u tegen zegt.
Alles wat je doet is nieuw en dus rete-interessant. Als eerste afstuderen, trouwen of je droombaan krijgen. Je ouders klappen vol lof in hun handen.
Een tikkeltje verwend, soit, maar je kreeg wel alles als eerste. En nieuw. Geen afdankertjes voor jou.
Voor moedertje spelen ging je goed af toen je broertje/zusje er kwam. En die zorgzame moederskills ben je nog altijd niet verleerd.
Als oudste kun je nog weleens jaloers zijn, maar als je iets wilt ga je er ook wel 100% voor.
Alles was nieuw voor je ouders, dus je kon ze ook van alles wijsmaken. Om één uur thuis als veertienjarige? Je vriendinnen mochten het, dus het was normaal. Je had ze zo om.
Wat ben jij, de jongste, middelste of oudste? En wat vond jij een groot voordeel?