4 populaire diëten van dit moment

Sport & gezondheid door Marleen_S
Je zet nog geen stap in de supermarkt of je komt al minstens tien producten tegen die ‘verboden’ zijn. Hè, verboden? Nou, volgens sommige populaire diëten dan. Van suikervrij tot helemaal zonder E-nummers: welke moet je nu kiezen?

 
We helpen je maar gelijk uit je droom: er bestaat niet één dieet dat het beste is. Wat voor jou heel goed werkt om kilo’s buiten de deur te houden, zorgt bij de buurvrouw voor ontstopping. Kortom, je moet eigenlijk gewoon wat dingen uitproberen en aanvoelen welk dieet bij je past. De volgende diëten zijn niet iets tijdelijks, nee, die kun je makkelijk jaren volhouden als je zou willen. Met een beetje creativiteit in recepten en een snufje doorzettingsvermogen dan wel...
 


Zonder E-nummers

Veel producten zitten er vol mee: E-nummers. Waar sommige E-nummers geen kwaad kunnen, zijn andere weer slecht voor je gezondheid. Wat het zijn? E-nummers zijn stoffen die zijn toegevoegd om een product meer smaak en een mooiere kleur te geven en langer houdbaar te maken. Nu denk je misschien meteen aan kleverige winegums en ingeblikte bonen, maar E-nummers zitten vaak ook in producten waar je het niet verwacht. Wil je meer weten over E-nummers? Check dan dit artikel. Dit voedingspatroon, waarbij je geen E-nummers meer eet, is redelijk nieuw in dieetland, simpelweg omdat we ons sinds kort meer bezighouden met gezond eten.

Wat doet het? Of je er gelijk kilo’s van afvalt? Nee. Het gaat hierbij om gezonder eten en niet om minder eten en dus afvallen. Je eetpatroon blijft hetzelfde, alleen kies je er nu bewust voor om E-nummers te vermijden, zodat je het 'slechte' skipt en plaats maakt voor meer natuurlijke voeding.
Hoe houd je het vol? Het is een lastig karweitje (elk etiket in de supermarkt moet je wagen aan een grondige inspectie), maar het is het waard. Na verloop van tijd weet je precies welke producten ‘mogen’ en welke niet. Maar let wel: in sommige producten die je nodig hebt zitten nu eenmaal gewoon E-nummers. Kijk alleen wel even of dit natuurlijke E-nummers zijn. Die kun je namelijk wel gewoon eten.  
 
Suikervrij
Zonder dat we het weten, zijn we allemaal een beetje suikerverslaafd. En begrijp het niet verkeerd, een beetje suiker is juist goed, maar we halen de verkeerde suikers uit de verkeerde producten. Natuurlijke suikers vind je bijvoorbeeld in groente en fruit, dát zijn de suikers die ons lichaam prima aankan. Maar een chocoladereep om het 4-uurmomentje op kantoor te doorstaan, zit dan weer vol met verkeerde suikers.
 
Wat doet het? Eet een weekje suikervrij en je voelt de hoofdpijn bijna direct opkomen. Het is normaal, je lichaam ‘kickt af’. Echt. De effecten van suiker kunnen – net als roken – schadelijk zijn voor je gezondheid. Reden te meer om te stoppen met suikers. En uiteindelijk krijg je juist méér energie na het weglaten van suiker, dan de energiepieken die suiker je – vaak tijdelijk – geeft.
Hoe houd je het vol? Je kunt nog steeds toegeven aan je snackattacks, maar geef op zo’n moment toe aan gezonde producten. Een paar snoeptomaatjes, een komkommertje of maak van allemaal gezonde ingrediënten een eigen snack, zoals zelfgemaakte hummus met reepjes paprika. Het internet staat vol met snackrecepten zonder suiker, maar die wel de honger stillen.


Lactosevrij

Sommige mensen zijn er intolerant voor, anderen lusten het gewoon niet: zuivel. Of beter gezegd, alle producten die gemaakt zijn van de melk van de koe. Yoghurt, ijs, of gewoon een stukje kaas, iedereen weet wel waar zuivel in zit. Maar lactose, het bestanddeel waar mensen vaak heftig op reageren (tot het allergische aan toe) zit in nog veel meer producten. Een uitdaging dus om lactosevrij te eten.

Wat doet het? Lactose kan bij veel mensen zorgen voor buikkrampen en een onregelmatige stoelgang. Als je regelmatig last hebt van verstopping (of juist heel erg aan de dunne bent), kun je eens kijken of het helpt als je zuivel uit je voeding laat. Veel mensen krijgen er vaak ook een mooiere huid door, dus als je met heftige acne zit, kun je ook eens uitproberen of geen zuivel meer eten werkt.
Hoe houd je het vol? Soja! Sojaproducten komen van – jawel – de sojaplant. Eigenlijk gaat het hier vooral om de boon die in deze plant zit. Is je lust naar zuivel toch iets te groot, dan kun je prima overgaan op sojaproducten. Tegenwoordig is de keuze hierin echt reuze en is het lekkerder dan dat het vroeger was. Je bent er wel wat meer aan kwijt, maar als je niet dagelijks een pak sojamelk wegdrinkt, is het prima te doen voor je portemonnee.
 
Glutenvrij
Ik – Marleen – eet al twee jaar zo veel mogelijk glutenvrij. En dan vooral tarwe laat ik staan. Dit is de graansoort waar de meeste mensen eigenlijk helemaal niet tegen kunnen. En vaak weten ze het niet eens! Tarwe en gluten in het algemeen zit in alles. Brood natuurlijk, maar ook in zakjes om een saus mee aan te maken, pasta’s en sojasaus.
 
Het lastige is, dat wanneer je echt glutenvrij wilt eten, elke korrel verboden is. Gelukkig liggen winkels als Ekoplaza of De Tuinen vol met glutenvrije producten als je toch een bordje pap ’s ochtends wilt of een keer een zelfgemaakte pizza wilt maken met glutenvrije pizzabodems. Ook restaurants houden er steeds vaker rekening mee. Gluten is eigenlijk de verzamelnaam voor alles wat met graan te maken heeft. Tarwe dus, maar ook rogge en spelt, bijvoorbeeld.

Wat doet het? Van tarwe krijgen mensen vaak hoofdpijn. Je krijgt er energie van, dat zeker, maar een teveel aan gluten kan zorgen voor een vertraagde stoelgang en voor vermoeidheid. Je lichaam kan simpelweg niet te veel gluten aan op een dag. Je kunt dus gluten compleet skippen, maar er ook voor kiezen om maar één glutenproduct per dag te kiezen.
Hoe houd je het vol? Als je eenmaal doorhebt waar de gluten in zitten, kun je ze heel makkelijk weglaten. Het is wel even wennen, en glutenvrije producten zijn niet altijd even lekker, maar alternatieven zijn vaak net zo top. Zo kun je van zaden, noten en bessen je eigen muesli maken als alternatief voor je ochtendboterham en is glutenvrije pasta (net even wat langer doorkoken) net zo lekker als ‘gewone pasta.’ 

Welk dieet zou jij wel willen uitproberen? Of volg je er al één?