Je hebt last van jeuk en een drukkerig gevoel rond je anus. Ook voel je duidelijk wat zitten. Wát kan er aan de hand zijn, daar bij je derrière? Een aambei. De koning der kwalen, ja, maar er is wat aan te doen. Wij vertellen wat.Het is niet je favoriete gespreksonderwerp op een feestje, maar feit is en blijft dat ze nu eenmaal bestaan: aambeien. Ze jeuken, doen soms pijn en zorgen er zo voor dat je niet normaal kunt zitten. Dat wil je niet langer dan vijf minuten, dus een oplossing zou fijn zijn. Nu kunnen we de aambei moeilijk wegtoveren, maar na deze tips heb je er waarschijnlijk wel stukken minder last van.
Aambeien: wat zijn het?
Het slijmvlies aan de binnenkant van je darm, net voor je poepgaatje, kan een uitstulping worden als er druk op komt te staan. Het komt dan via je anus naar buiten. Die uitstulping noemen we een aambei. De druk die op het slijmvlies komt te staan, ontstaat door hard persen of langdurig hoesten. Hoe je weet dat je een aambei hebt? Als je de volgende symptomen herkent: jeuk rond de anus, een branderig gevoel, een drukkerig gevoel doordat de aambei naar buiten zakt, pijn, slijm- of bloedverlies bij de ontlasting of het plotseling verliezen van wat poep. Heb je een aambei, dan hoef je je geen zorgen te maken: ze kunnen geen kwaad en verdwijnen meestal vanzelf.
Aambeien: verklaar ze de oorlog
Het goede nieuws is dus dat aambeien vaak zelf weggaan. Maar ondertussen zit je wel met die jeuk, en soms ook met pijn. Om het niet erger te maken, is het belangrijk dat je je anus na het poepen niet afveegt met wc-papier, maar met een nat (parfumvrij) doekje. Daarna droog je de boel door voorzichtig met een wc-papiertje te deppen. Pijn en jeuk kun je verminderen door een warm bad te nemen en door te kijken of je de aambei zachtjes kunt terugduwen. Tot slot kun je bij de drogist of apotheek ook vragen om middeltjes die de klachten, van jeuk tot irritatie, verzachten.
Zoals altijd, geldt: voorkomen is beter dan genezen. Omdat aambeien ontstaan door onder andere persen, is het belangrijk dat je zonder al te veel moeite kunt poepen. Dat gaat het best met zachte ontlasting, en die krijg je weer door voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag), genoeg te bewegen (minimaal een halfuur per dag), vezelrijk te eten en naar het toilet te gaan wanneer je aandrang voelt. Als je namelijk te lang wacht met poepen, wordt de ontlasting hard, wat het poepen bemoeilijkt.
Wanneer naar de dokter?
Aambeien zijn goed zelf te behandelen, maar soms is een bezoekje aan de huisarts verstandiger. Dit is bijvoorbeeld het geval als er bloed of slijm bij je ontlasting zit en je niet weet of dit wel door de aambeien komt. Ook als je alle middelen tegen aambeien geprobeerd hebt en de aambei blijft, is het goed om naar de dokter te gaan. Tot slot kun je er beter een arts naar laten kijken als de uitstulping erg groot is en pijn doet, of als je niet zeker weet of je wel met een aambei te maken hebt.
Geen schaamte
Omdat een aambei zich rond de anus bevindt, vinden sommige mensen het gênant om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit terwijl zeker de helft van de Nederlanders weleens met het kwaaltje te kampen krijgt. Hoe vervelend het ook is, een aambei is niets om je voor te schamen en het betekent ook niet dat je vies bent. Het is vooral voor jezelf een vervelend probleem. Maar dan wel een, gelukkig, waar iets aan te doen is.
Heb jij weleens last (gehad) van aambeien? Wat doe je eraan/wat heb je eraan gedaan?
Gebruikte bron: Thuisarts