Doctor Down Under: vaginale klachten én de oplossingen
Als iets irritant is, is het een vaginale kwaal. Wat er down under ook aan de hand is, het staat je dagelijkse leven in de weg. Daarom: een overzicht van vaginale klachten én de oplossingen, zodat je poes stopt met miauwen.
Het jeukt, brandt, irriteert of voelt ‘gewoon’ niet lekker, daar beneden. En hoewel het niet direct levensbedreigend is, is het behoorlijk rot om zo rond te lopen – letterlijk. Tel daarbij op dat het je toch best onzeker kan maken (ruiken mensen het? Ben ik besmettelijk?) en je vraagt je af: hoe kom je zo snel mogelijk van die ellende tussen je benen af? No worries, wij zetten vaginale klachten op een rijtje en komen met raad.
Ingegroeide schaamhaartjes
Het is niets ernstigs, maar wel irritant: ingegroeide schaamhaartjes. Een ingegroeide haar is een haar die niet door het huidoppervlak heen kan komen. Op de plek waar de haar is ingegroeid is het rood en kan er een puistje ontstaan. Daarnaast kan een ingegroeid haartje enorm irriteren, waardoor je er al snel aan gaat zitten pulken. En daar komt weer een wondje van. Wat je tegen een ingegroeide schaamhaar doet? Je kunt proberen hem zelf te verwijderen door je schaamstreek schoon te maken en er een paar minuten een warme washand op te leggen. Hierdoor zul je het haartje er wat makkelijker uit kunnen trekken. Vervolgens pak je de huid waarin het haartje is ingegroeid beet met duim en wijsvinger, zodat het haartje wat omhoog komt. Trek het haartje er met een ontsmette pincet uit en smeer daarna een ontsmettend zalfje op de plek waar het haartje zat. Laat het goed drogen voor je een onderbroek aantrekt. Om een ingegroeide schaamhaar te voorkomen, kun je het best katoenen (in plaats van synthetisch) ondergoed dragen. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te glad scheert: als de haartjes iets boven het oppervlak blijven steken, kunnen ze ook niet onder je huid verstopt blijven zitten. Als je een scheermes gebruikt, tot slot, zorg dan dat deze niet bot is.
Bartholin-cyste of -abces
Aan de ingang van je vagina zitten links en rechts twee klieren die vocht produceren: de klieren van Bartholin. Als deze klieren verstopt raken, bijvoorbeeld door een infectie, vullen ze zich met slijm, waardoor er een cyste ontstaat. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, maar als er een ontsteking in de cyste ontstaat, is er sprake van een abces. Zo’n abces is rood en kan behoorlijk zeer doen, wat lopen en zitten bemoeilijkt. Daarnaast kun je last krijgen van koorts. Ben je jonger dan 40, dan hoeft een Bartholin-cyste niet te worden behandeld, tenzij hij voor heel veel last zorgt. Een abces kan heel makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Bij vrouwen boven de 40 jaar moeten de cysten verwijderd worden, om uit te sluiten dat het niets kwaadaardigs is.
Candida
Candida is een gist die zich bevindt in je darmen, mond en vagina. Het gist maakt deel uit van de darmflora. Raakt die uit balans, dan kan de candida veranderen in een schimmel. Via het bloed kan deze zich vanuit de darmen door het lichaam verspreiden. Op die manier kan dus ook een vaginale candida-infectie onstaan. Dit uit zich in meer afscheiding dan normaal, witte, korrelige afscheiding, rode, gezwollen schaamlippen en een branderige pijn en jeuk aan de vagina en schaamlippen. Wat je ertegen doet? Je kunt een (regulier of natuurlijk) anti-candidamiddel nemen, maar dit werkt niet altijd; soms komt de infectie gewoon weer terug. Candida kun je ook verhelpen door je eetpatroon sterk aan te passen om je darmflora in balans te houden. Dat betekent dan wel dat je suiker en witmeel van je menu schrapt.
Bacteriële vaginose
In je vagina komen verschillende schimmels en bacteriën voor. Raakt de hoeveelheid van een bacteriesoort uit balans, dan ontstaat er bacteriële vaginose. Dit leidt tot meer afscheiding dan normaal en een sterkgeurende afscheiding. Bacteriële vaginose gaat meestal na een paar weken over, maar mocht je erg last hebben van de geur van je afscheiding, dan kun je er tabletten tegen krijgen. Het is dus geen ernstige aandoening, hoogstens vervelend.
Soms produceer je meer vaginale afscheiding dan normaal. Dit kan gebeuren door een aandoening als candida of bacteriële vaginose, maar soms is de oorzaak nog onschuldiger. Zo kun je ook last hebben van overvloedige afscheiding door een zwangerschap, seksuele opwinding, je cyclus, het gebruik van anticonceptie of de overgang. Soms is de balans van bacteriën en schimmels in de vagina verstoord. Het kan zijn dat dit komt door het gebruik van zeep bij het wassen van de vagina, maar ook door van achter naar voor af te vegen, waardoor je bacteriën rond de anus 'meeneemt' naar de vagina. Was daarom je vagina met lauw water en veeg altijd van voor naar achter af. Overvloedige afscheiding hoeft dus niets ernstigs te betekenen en het gaat dan ook binnen een paar weken vanzelf over. Soms is meer afscheiding een teken van een soa. Vermoed je dit, ga dan naar de dokter.
Vaginale soa's
Vaginale klachten kunnen tot slot ook te maken hebben met soa's. Chlamydia zorgt bijvoorbeeld voor waterige of juist geel-groene afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen. Ontstaan er pijnlijke blaasjes op je vagina en heb je daar ook veel last van jeuk, dan kan het zijn dat je herpes genitalis hebt opgelopen. Vermoed je dat je een soa hebt, of denk je dat er een kans is dat je die hebt opgelopen? Laat je dan testen bij de huisarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
Heb jij weleens last (gehad) van vaginale klachten?