5 simpele tips om gezonder te koken

Vrije tijd door Kimberly
Gezond eten is hip én belangrijk. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje; voor je het weet heb je te maken met sneaky suikers en verborgen vetten. Wij geven je simpele tips en vertellen je wat goed is om te (w)eten. 

Bak, braad, nee stóóm je klaar voor 5 handige maar bovenal simpele tips om gezonder te koken! 
 

1. Minder olie  
Ken je de methode pocheren? Het is een kookmethode waarbij je bak- en braadproducten vermijdt. Misschien ken je gepocheerde eitjes wel, maar ook met bijvoorbeeld vis en kip is dit prima te doen! Dit kan in water, bouillon, wijn, citroensap, vruchtensap en azijn. Mocht je dan toch écht olie willen gebruiken, gebruik dan een sprayolie of kwastje om een onnodige overload aan olie te voorkomen en wacht eerst totdat de olie goed warm is. Is de olie nog koud, dan neemt het het vet op. Oh en nog een tip der tips: bak een stukje vlees in een pan op maat. In een te grote pan brandt het braadproduct sneller aan en zul je geneigd zijn extra braadstof toe te voegen. 
 
 
2. Vermijd voorverpakte voedingswaren
Gezond koken begint al bij de aankoop van de juiste producten. Hoe groot de verleiding ook is, probeer zo min mogelijk (het liefst géén) voorverpakte voedingsmiddelen aan te schaffen. Hier zit een shitload aan suikers, zout en andere ingrediënten in die slecht voor je lichaam zijn. Het beste is om zo veel mogelijk zelf te maken en verse producten te gebruiken. Vers is the best
 
3. Twee ons groente 
Een veel gemaakte fout in de keuken, is koken met té weinig groente. En je weet wat ze zeggen: twee ons groente op een dag! Probeer de crea bea zelve te zijn door groente toe te voegen aan je gebruikelijke maaltijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aardappelpuree in combinatie met gekookte bloemkool of kleine stukjes broccoli? Of voeg wat erwten en wortelen toe aan je rijst. 

 
4. Kruiden in plaats van zout 
Dat (te veel) zout slecht voor je is, weten we. Maar zonder zout zit je ook maar een slappe hap te kanen. Niet voor lang! Probeer te experimenteren met (verse) kruiden. Kruiden kunnen namelijk ook een prima smaakversterker zijn. Te denken aan peper, nootmuskaat, laurier, rozemarijn en tijm. 
 
5. Zoetekauw 
Zo nu en dan iets zoets moet kunnen. Ben jij een échte zoetekauw maar wil je in het kader van gezond een gouden tip? Deeg maak je bijvoorbeeld net een tikkie gezonder door te kiezen voor volkorenbloem en een hittebestendige zoetstof. Vaak kun je de hoeveelheid suiker sowieso al een stuk verlagen zonder smaak- en textuurverlies. 

Heb jij nog een tip om gezonder te koken?