3x verschillende honingen
Rauwe honing
Rauwe honing is onbewerkt en komt direct uit de honingraat. De smaak is wat zachter en je hebt minder het idee dat je aan het snoepen bent. Bovendien bevat rauwe honing dus nog alle fijne voedingsstoffen. Zo is honing antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Wanneer je last hebt van ontstekingen, allergieën of bijvoorbeeld acné, kan rauwe honing heel goed helpen. Net als kaneel kan honing je bloedsuikerspiegel in balans houden dus je hebt geen last van de onprettige suikerpieken (en dipjes). In onbewerkte (en onverhitte) rauwe honing zitten essentiële mineralen, B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Gebruik het door je yoghurt, rauwe gerechten of met een toetje, maar ga het niet verhitten (zonde! Het is niet goedkoop). Hiervoor kun je biologische normale honing gebruiken.
Manuka honing
Dan heb je ook nog Manuka honing. Deze honing komt van bijen uit een bepaalde leefomgeving (net als dat bloemenhoning van bijen die tussen de bloemen leven komt). Deze honing komt van bijtjes die bij de Manuka struik leven in Australië en Nieuw Zeeland. De honing heeft dezelfde fijne eigenschappen als andere honingen, maar is extra antibacterieel en antischimmel. Je kunt het gebruiken om je gezicht te reinigen of op kleine wondjes en brandwonden. De smaak is dan ook wat minder. Let bij het kopen van Manuka honing op de UMF factor (Unique Manuka Factor) die aangeeft of de honing een hoog of laag methylglyoxal gehalte heeft. (UMF 10 of hoger is het best). Je kunt de verschillende soorten in biologische supermarkten en verschillende online shops kopen.
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.