3x verschillende honingen

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
In principe eet ik geen honing. Ik weet dat er veel suiker in. zit Maar onlangs ontdekte ik rauwe honing. En dan heb je ook nog Manuka honing. Het verschil tussen normale, rauwe en Manuka honing? Ik heb het even voor je uitgezocht.
 
Normale honing
Wanneer je op het etiket kijkt, lijkt er niet zo veel aan de hand. En honing is immers een natuurproduct toch? Mooi niet. Ten eerste is normale honing verhit, waardoor er eigenlijk alleen nog maar suiker over blijft en alle goede voedingsstoffen verdwijnen. Daarbij wordt er suikerwater aan de honing toegevoegd en is dit eigenlijk nooit vermeld op het etiket. Mocht je toch normale honing willen kopen, koop dan biologische, daarmee vermijd je het suikerwaterverhaal, maar de honing blijft sterk verhit.
 

Rauwe honing

Rauwe honing is onbewerkt en komt direct uit de honingraat. De smaak is wat zachter en je hebt minder het idee dat je aan het snoepen bent. Bovendien bevat rauwe honing dus nog alle fijne voedingsstoffen. Zo is honing antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Wanneer je last hebt van ontstekingen, allergieën of bijvoorbeeld acné, kan rauwe honing heel goed helpen. Net als kaneel kan honing je bloedsuikerspiegel in balans houden dus je hebt geen last van de onprettige suikerpieken (en dipjes). In onbewerkte (en onverhitte) rauwe honing zitten essentiële mineralen, B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Gebruik het door je yoghurt, rauwe gerechten of met een toetje, maar ga het niet verhitten (zonde! Het is niet goedkoop). Hiervoor kun je biologische normale honing gebruiken.


Manuka honing

Dan heb je ook nog Manuka honing. Deze honing komt van bijen uit een bepaalde leefomgeving (net als dat bloemenhoning van bijen die tussen de bloemen leven komt). Deze honing komt van bijtjes die bij de Manuka struik leven in Australië en Nieuw Zeeland. De honing heeft dezelfde fijne eigenschappen als andere honingen, maar is extra antibacterieel en antischimmel. Je kunt het gebruiken om je gezicht te reinigen of op kleine wondjes en brandwonden. De smaak is dan ook wat minder. Let bij het kopen van Manuka honing op de UMF factor (Unique Manuka Factor) die aangeeft of de honing een hoog of laag methylglyoxal gehalte heeft. (UMF 10 of hoger is het best). Je kunt de verschillende soorten in biologische supermarkten en verschillende online shops kopen.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl