Babes in Business: Babette is dolfijnentrainster
Babette (28)
heeft een niet veelvoorkomende, maar dol-fijne baan. En dit keer vrij letterlijk! Al 4 jaar werkt zij met veel liefde als dolfijnentrainster. “Ondanks dat ik het altijd in mijn achterhoofd heb gehad, had ik nooit verwacht dat ik in dit wereldje terecht zou komen. Totdat ik een oproep zag om mee te doen aan een wedstrijd bij het Dolfinarium.” Ze schreef zich in, kwam en overwon. “Ik moest acteren, me voorstellen aan de jury, oefenen met een vliegsysteem en nadat ik ook nog een zwem- en fitheidtest had gedaan, had ik gewoon gewonnen! Daarna ging het heel snel. Ik kreeg de kans om daar te werken, en pakte deze kans dan ook met beide handen aan.”
Bijzondere baan
Alhoewel ze denkt dat je met een opleiding als Dierenverzorging of Dierenmanagement de meeste kans maakt om dolfijnentrainster te worden, heeft de enthousiaste dierenlover veel verschillende opleidingen gedaan. “Behalve iets met dieren”, zegt ze lachend. “Een gerichte opleiding tot dolfijnentrainster bestaat er niet. Het is geluk hebben en ik ben er plotseling en totaal onverwacht ingerold.” Wat natuurlijk niet betekent dat ze niet dolbij is met deze baan. De Harderwijkse betitelt haar baan als heel bijzonder. “Er zijn maar weinig dolfijnentrainsters en het is heel speciaal om één op één met het dier te zijn. Zowel in, als buiten de show. De dolfijnen moeten jou vertrouwen, en als ze jou écht vertrouwen, geven ze zich helemaal over. Het is echt iets moois en de vertrouwensband al helemaal!” Ook haar omgeving is te spreken over haar bijzondere baan. “Iedereen reageert enthousiast. Op een verjaardagsfeestje reageren gasten die er niet vanaf weten meestal verbaasd omdat je het gewoon niet zo vaak hoort. Voor je het weet zijn we dan een uur over mijn baan als dolfijnentrainster aan het praten.”
Een werkdag als dolfijnentrainster
“Mijn werkdag verschilt een beetje of het Dolfinarium open of dicht is, en als we open zijn hoeveel shows we hebben. Meestal begin ik de dag met voorbereiden. Dit houdt in dat ik begin met schoonmaken, de vis ga snijden, alle attributen klaarleg voor de show en soms hebben we nog een training van tevoren. Na zo’n show loop ik een rondje langs de mensen die meestal even een praatje willen maken of met je op de foto willen, verzamel ik alles weer en bereid ik me voor op de volgende show. Men denkt vaak dat ik alleen maar in het water lig, maar dit is totaal niet zo. Er gebeurt juist veel eromheen.” Behalve allerlei trainingen en voorbereidingen, is Babette ook druk met de dolfijnen zelf. “Elke dag kijken we hoe het gaat met de dieren, ze worden nauwlettend qua gezondheid in de gaten gehouden. Dit doen we door middel van speciale trainingen, door hun temperatuur op te meten en ze te wegen; we zijn altijd druk met ze.”
Een bezig bijtje
Om een goede dolfijnentrainster te zijn moet je dan ook veel in huis hebben. Je bent een bezig bijtje en een echte teamplayer. “Je werkt altijd in een team, dus dat is een vereiste. Behalve dat moet je fysiek in orde, sportief, enthousiast, een dierenliefhebber en een entertainer zijn. Oh, en je moet niet vies zijn van vis, want daar ruik je de hele dag naar.” Ondanks dat Babette niet echt een nadeel ervaart van haar baan, vindt ze de vis toch wel een minpuntje. Ook geeft ze aan dat het lichamelijk best zwaar is. “Je moet een goede conditie hebben. Iedereen ziet een leuke show, je geeft een teken en het dier doet het, maar zo werkt het niet. Er zit een hele theorie en veel werk achter!”
Wel of niet zielig?
De commotie over dieren in gevangenschap is ons niet ontgaan, dus vroegen we de mening van Babette. Want, hoe denkt zij hierover? “Ik vind het zeker niet zielig voor de dieren. Ze doen niks wat ze niet willen. Als ze iets niet leuk vinden, zwemmen ze weg of laten ze duidelijk merken het niet te willen. En als dat zo is, dan gaan we de dieren ook niet in een bepaalde positie duwen. Ook merken we dat ze gelukkig zijn. De dolfijnen planten zich succesvol voort, en dat is een teken dat ze goed in hun vel zitten. Daarbij worden de dieren in het Dolfinarium veel ouder dan hun soortgenoten in het wild! Zo is de gemiddelde leeftijd waarop een dolfijn overlijdt in het Dolfinarium 25, terwijl dit gemiddelde in het wild rond de 17 ligt." Zo legt Babette uit dat de dolfijnen geen natuurlijke vijanden hebben en zich vrij kunnen bewegen. Daarnaast is het ook belangrijk om veel liefde voor de dieren te voelen en alles met veel plezier te doen. En dat doen ze! "Al mijn collega’s hebben liefde voor het vak en zodra een dolfijn gaat bevallen, staat het hele team paraat. Al is dit middenin de nacht."
Van bevalling tot blooper
"Ik maak hier zoveel bijzondere en leuke dingen mee." Tja, van een bevalling tot een blooper! "Ik ben vrij lomp van mezelf en val heel vaak. Dit overkomt me ook vaak tijdens de show. Ach, je moet gewoon blijven lachen. Dat is het allerbelangrijkste.” En lachen doet ze veel. Zo veel, dat ze voorlopig ook nog niet weg wil. “Zolang ik het hier leuk vind, blijf ik dit voorlopig nog even doen. Het ligt er een beetje aan hoe lang ik dit volhoud. De meesten stoppen rond hun 35e omdat je toch continu shows draait en het veel energie vergt. Ik hoop sowieso in de dierenbranche te blijven, maar voor nu hoop ik nog een hele tijd hier te mogen werken.”
Lees ook de vorige edities van Babes in Business!