Slaap jij genoeg? Waarom slapen goed voor je is
Werk, studie, feestjes en etentjes: we hebben het er maar druk mee. Door ons hectische leven slapen we niet altijd genoeg. We hebben slaap nodig, maar waarom is het eigenlijk goed voor ons?
Schoonheidsslaapje
Schoonheidsslaapje is een ouderwets woord, maar het bestaat niet voor niets. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we er gezond uitzien. Een paar nachten te weinig geslapen? Het is meteen te zien aan de zwarte kringen onder je ogen. Daarbij is slapen ook goed voor je huid. Met een beetje rust kan je huid zich beter vernieuwen en daardoor zie je er gezonder uit.
Meer dan schoonheid
Slapen doet nog veel meer voor je lichaam. Het is goed voor je hoofd, hart en het kan er zelfs voor zorgen dat je afvalt.
Leren in je slaap
Slapen helpt om je geheugen te verbeteren. Overdag krijgen we veel nieuwe indrukken en we leren elke dag weer nieuwe dingen. Als je slaapt, krijgen al deze gebeurtenissen en lessen een plekje in jouw hoofd. Dat zorgt er onder andere voor dat je dingen beter kunt onthouden.
Good for the mood
Als we te weinig slapen, voelen we ons duffer en lamlendiger. Dat is niet echt bevorderlijk voor ons humeur. Met genoeg slaap zitten we beter in ons vel. Als je genoeg slaap krijgt, is je humeur een stuk beter dan wanneer je regelmatig je schoonheidsslaapje overslaat.
Goed voor hart- en bloedvaten
Veel vrouwen lijden aan hart- en vaatziekten. Een van de oorzaken daarvan zijn ontstekingen. Laat slaap daar nou precies een van de oplossingen voor zijn. Slaap zorgt ervoor dat kleine ontstekingen worden genezen. Daardoor groeien ze niet verder. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat er meer goede proteïnes voor het hart en de vaten worden aangemaakt tijdens de slaap. Als je meer dan zes uur slaapt per dag, wordt de zogenaamde C-reactieve proteïne aangemaakt. Deze proteïne zorgt er onder andere voor dat de kans op een hartaanval kleiner wordt.
Meer slapen, minder eten
Het klinkt logisch: als je meer slaapt, heb je minder tijd om te eten. Gelukkig is er ook onderzoek naar gedaan, dus er is ook bewijs dat je van slapen echt kunt afvallen. Het onderzoek zegt dat als je uitgerust bent, je minder honger hebt. Als je moe bent, wil je lichaam energie. Je hersenen maken dan een hormoon aan dat ervoor zorgt dat je trek krijgt. En van trek ga je eten. Daarbij raak je meer spierweefsel kwijt als je te weinig slaapt. We willen juist vet kwijtraken als we op dieet zijn. Als je genoeg slaapt, verbrand je juist vet en dat zorgt ervoor dat je op een gezonde manier afvalt. Zorg dus dat je op tijd naar bed gaat als je op dieet bent.
Geen stress!
Druk op het werk. Je ouders zeuren dat ze je zo weinig zien en ondertussen wil je je sociale leven ook onderhouden. Stress alom! Het lijkt alsof je geen tijd hebt om te slapen. Niets is minder waar! Als je lekker slaapt, voel je minder stress. Dat zorgt ervoor dat je een beter overzicht hebt. Na een goede nachtrust is het grootste deel van de stress verdwenen en kun je je zakelijke en persoonlijke leven beter managen.
Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?
Hoeveel je moet slapen, is per persoon verschillend, maar gemiddeld hebben de meeste mensen zeven tot acht uur slaap per dag nodig. Mensen die veel sporten, hebben meer slaap nodig. Topsporters geloven er heilig in dat slaap hun herstel bevordert. Sommigen slapen tot wel twaalf uur op een dag. Samen met een superstreng dieet zorgt dat ervoor dat ze elke dag heel zwaar kunnen trainen. Hoeveel slaap jij nodig hebt, hangt onder andere af van hoeveel lichaamsbeweging je krijgt, maar de meeste leZeressen hebben genoeg aan een schoonheidsslaapje van een uur of 8.
Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per dag?